Okullarda yerli malı haftası kutlamaları başladı. Öğrencilere aslında hem yerli ürünlerin önemi anlatılırken, bir yandan da imece kültürü, birlik beraberliğin önemi de kazandırılıyor. Bu anlamda yerli malı haftasının okullarda kutlanmasını çok değerli buluyorum. Herkes karınca kararınca evinde, elinde olan ürünü okula getiriyor ve bir araya gelen yerli ürünler birliktelikle ikram ediliyor. Aynı zamanda burada çocuklar eşitliği de öğreniyor. Çünkü her tabakta birbirinden farklı ürün yok her tabak eşit.
Geçmiş yıllardan günümüze gelen ve halen devam eden bu etkinliklerin anlamını kısaca anlatmaya çalıştım. Ülkemiz büyük ve güçlü bir devlet. Gelişen teknoloji ile birlikte tarıma alanında, savunma sanayi alanında, yerli otomobil üretimi alanında sürekli gelişen ve kendini yenileyen bir yapı içerisinde. Savunma sanayide yerli üretimlerimiz olan SİHA’lar, İHA’lar gözümüz kulağımız olmuş durumda. Savunma sanayide birçok başarılara imza atıldı. Aynı başarı otomobil sektöründe de oldu. TOGG elektrikli otomobiller yaşantımıza girdi. Bunlar milli üretim açısından guru kaynağı.
Ülke istenmese bile ekonomik bir sıkıntı içerisinde. Bunu aşmanın yolu da bana göre yine üretim. Bilinen bir söz var ‘üreten kazanır’ diye. Tarımda üretimin önemini en çok pandemi zamanında yaşadık. Onun için tarımsal alanda üretime daha fazla destek verilmeli. Haberleri sürekli takip eden birisiyim. Tarımsal üretimde artan maliyetler var ve buda çiftçiyi sıkıntıya düşürüyor. Çiftçi üretim yapmak istemiyor. Yetiştiriciler küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştirmek istemiyor. Bu anlamda hükümetimizin üreticiye daha fazla destek vermesi, mazot desteğinde bulunmasını temenni ediyorum. Destek yok diyemeyiz destek var ama tanıdığım birçok üretici artan maliyetlerden dert yanmakta.
Bir yerli malı haftasını yine kutlarken, son olarak kulaklarımda çınlayan sözü tekrar etmek istiyorum, ‘Yerli malı, Yurdun malı Herkes onu kullanmalı’…