Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor !  Danıştay'dan yemek kartı için önemli karar Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor ! Danıştay'dan yemek kartı için önemli karar

Merkezi Yönetim Bütçesi’nin görüşmeleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakırlıoğlu, “2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmelerinde vergi gelirlerinin GSYH’ya oranının yüzde 18’e çıkacağı belirtildi. Oysa 2022 yılında bu oran yüzde 15,7 idi.” dedi.

Bakırlıoğlu, şöyle konuştu.

“Toplanacak vergilerde, kazançtan alınan vergi gelirleri oranı düşerken, dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının artacak olması vergi yükünün vatandaşın sırtına yükleneceğini gösteriyor. Çünkü seçimlerden sonra vergi oranlarında ciddi artışlar oldu. KDV, ÖTV vergileri artırıldı. Bütçe teklifine baktığımızda 2022 yılında KDV gelirleri toplam vergi gelirlerinin yüzde 7,4’ü iken, 2024 yılında bu oranın 11,2’e çıkması hedefleniyor. ÖTV gelirlerinin toplam vergi gelirleri içindeki payının 2024 yılında yüzde 19 olması bekleniyor.

Vergide adalet dediğimiz zaman çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması esastır. Ancak görüyoruz ki bu bütçe ile hükümet az kazanandan çok vergi alma yolunu seçmiş.

Tabi dolaylı vergi gelirlerindeki bu artışlar aklımıza yılbaşından sonra yeni vergi düzenlemeleri mi yapılacak, yine ÖTV oranları, maktu vergiler mi artacak sorusunu getiriyor. Temmuz ayında kanun değişikliği Cumhurbaşkanına maktu vergileri beş katına kadar artırma yetkisi verildi. Cumhurbaşkanı kararıyla; akaryakıttan alınan ÖTV oranı artmış ve bir gecede benzine ve mazota 6 lira zam gelmişti. Dolar kuru ve petrol fiyatlarındaki artışla seçimden bu yana fiyatlar iki katına çıktı. Bütçe içindeki dolaylı vergi gelirlerinde yaşanacak artışa baktığımızda, yılbaşından sonra mazota, benzine, sigaraya, alkollü içeceklere yeni vergi zamları gelecek gibi görünüyor”

Kaynak: Behzat AKCAN