Zeytinyağlı yaprak sarma, Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden. Kusursuz bir sarmanın yapılması için pişirme kısmı oldukça önemli. Yaprak sarma pişirmenin püf noktalarını paylaştık...

yaprak-sarma-pisirmenin-puf-noktalari-8

Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir?

Yaprak sarma pişirmenin püf noktaları evde yemek yapmak isteyenler için oldukça merak konusudur. Evde yaprak sarma yapmak isteyen kişiler iç harcı kadar klasiklekmiş bu yemeği nasıl pişirmeleri gerektiğine de dikkat ediyorlar.

Yaprak sarması nasıl pişirilir sorusu için en önemli yanıt pişirmeye hazırlamadan önce üstüne bir miktar zeytinyağı gezdirmek ve limon dilimleri koymaktır. Yaprak sarmanızı pişirirken oluşturduğunuz sıranın üstünü biraz geçecek ve sarmaların üstünü ince bir tabaka şeklinde kapatacak şekilde su eklemektir. 

İlgili İçerik: Lahana Sarması Püf Noktaları: Dağılmaması İçi Ne Yapmalı? Sırrı Kesim Nedir?

Kart Üzüm Yaprağı Nasıl Yumuşatılır?

Yaprak sarması pişirmenin püf noktalarının başında kullanılacak yaprak gelmektedir. Sarma en başarılı üzüm yaprağından yapılır. Üzüm yaprağının kendi özünde ekşi bir aroma mevcuttur. Bu ekşi aromayla sarmanın iç harcı ve doğru pişirme oranı birleştiğinde çok lezzetli bir tat ortaya çıkacaktır.

Kart üzüm yaprağının iç harçla birlikte pişmesinden istenilen lezzet elde edilemeyebilir. Bu yüzden kart yapraklar öncesinde yumuşatılmaldır. Bu şekilde alınacak lezzet daha başarılı olacaktır.

Kart üzüm yaprağını yumuşatmak için vakit varsa kaynar suda 2-3 saat kadar beklemesi yaprakların yumuşaması için etkili olacaktır. Eğer bu denli bir vakit yoksa, yaprakları öncesinde suda bekletip süzdürüp ardından kaynayan suyun içerisinde 2-3 dakika kadar hızlıca kaynatabilirsiniz. Bu sayede yapraklarınız ilk sertliğini kaybedecektir.

yaprak-sarma-pisirmenin-puf-noktalari-7

Salamura Yaprak Suda Bekletme

Yaprak sarma pişirmenin püf noktaları oldukça merak ediliyor. Özellikle ilk kez deneyecekler için annelerimizin lezzet püf noktaları sarma yapmakta oldukça etkili. 

Salamura yapraklar daha önce kavanozlarda hazırlanır. Uzun süre beklemeye uygun olacak şekilde hazırlanan salamuralar ilk kez sarmadan önce arınma gerektirebilir. 

Salamura yapraklarınızı sarmadan önce yeteri vaktiniz varsa 2-3 saat suda bekletmeniz faydalı olacaktır. Uzun süre kavanoz içerisinde bekleyen salamuralar temiz bir suyla arınarak sarma için ideal bir yumuşaklığa gelir. 

yaprak-sarma-pisirmenin-puf-noktalari-6

Buzluk Sarması Nasıl Pişirilir?

Yemeğe hazır olarak buzluğa sarma koymak oldukça pratik bir çözümdür. Buzluğunuzdaki sarmaları hızlıca hazırlamak mümkün.

Daha önceden hazırlanıp buzluğa atılmış yaprak sarmaları ısıtmak istediğinizde, buzların erimesini bekleyin. Buzları eriyen sarmaların üzerine ılık su, biraz zeytinyağ ve tercihe göre limon dilimleri koyarak kısık ateşte 30 dakika kadar pişirmeye bırakın. Dondurucudan çıkan yaprak sarma nasıl pişirilir sorusu için yapmanız gereken adımlar bu şekildedir.

Düdüklüde Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir?

Düdüklü tencerede yapılan pişirme işleminin kolaylığı yüzünden oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Düdüklüde pişirme işlemi için normal tencereden daha kısa sürmektedir.

Özellikle donuk yaprak sarma pişirmenin püf noktaları arasında düdüklü tencere kullanımı vardır.  

Düdüklü tencerede kendi tencerenizin ayar düzeylerine göre belirleyebilirsiniz. Tencerenize dizdiğiniz sarmalarınızın üstüne biraz su ve yağ ekledikten sonra ortalama 15-30 dakika arasında hazır olmuş olacaktır. 

yaprak-sarma-pisirmenin-puf-noktalari-4

Yaprak Sarma Tencerenin Dibine Ne Konur?

Yaprak sarma pişirmenin püf noktaları arasında yemeğin yanmaması da vardır. Bu yüzden sarmanızı pişirirken dibinin tencereye yapışmamasına dikkat etmelisiniz. 

Yaprak sarmayı pişirirken üstüne ekleyeceğiniz su ve yağ yapışmayı engelleyecektir. Ancak daha lezzetli bir sonuç elde etmek için sarma yaparken yırtılan yada kopardığınız yaprakları ve saplarını tencerenizin dibine dizebilirsiniz.

Dağılmayan Yaprak Sarması

Yaprak sarması pişirmenin püf noktalarında sarmalarınızın pişirme esnasında dağılmaması da vardır. Yaprak sarmalarının pişirme esnasında su çektikçe dağılmaması için sardıkça tencerenin içine sıra sıra ve sıkışık bir şekilde dizmeniz sayesinde olur. 

Yaprak Sarmasına Neden Maden Suyu Konur?

Yaprak sarması pişirmenin püf noktalarının başında maden suyu gelir. Sarmalarının pişirirken su ve yağın yanında bir miktar sade maden suyu eklemeniz daha lezzetli sarmalar elde etmenizi sağlayacaktır.

Maden suyu eklenen sarmaların yaprakları daha yumuşak bir tatta olacaktır.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

yaprak-sarma-pisirmenin-puf-noktalari-3

Sardığınız yaprakların bir lezzet klasiği olarak zeytinyağlı sarma lezzetinde olmasını mı istiyorsunuz? Zeytinyağlı yaprak sarma püf noktaları arasında tencerenin dibine yaprak, sarmaların arasında ve üstüne ise limon dilimleri eklemeniz tavsiye edilir. 

Pişirme içinse sarmaların üzerine su ve zeytinyağı eklenmesi gerekir. Biraz maden suyu ekleyerek sarmalarınızın lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Lezzetli En İyi Yaprak Sarma Nasıl  Pişirilir?

yaprak-sarma-pisirmenin-puf-noktalari-2

Güzel yaprak sarma pişirmenin püf noktaları yıllarca birikmiş bazı mutfak tüyolarından geliyor. Türk mutfağının zamansız ve en sevilen lezzetlerinden olan yaprak sarma için en önemli noktalardan bir tanesi yapraktır. 

Yaprağın kart olması sarmayı yerken keyifsiz bir tat oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden eğer yaprağınızın kart olduğunu düşünüyorsanız mutlaka öncesinde sudan geçirerek işlem uygulamanızda fayda vardır. 

Yaprak sarma pişirmenin püf noktaları yaprak, limon ve yağ üçlüsünden geçmektedir. Bu yüzden iç harç başta olmak üzere hepsinde özen ister. Afiyet olsun :)

Kaynak: Ayşenur Yılmaz