Salihli’de yaşayan Ahmet Cihan Oral, idrar yapmada zorlanma, yanma ve göbek altı şikâyetiyle Özel Salihli Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Hakan Duran’a başvurdu. Yapılan tetkiklerde, hastanın mesanesinde büyük çapta taş tespit edildi.  Özel Salihli Hastanesi Başhekimi ve Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Hakan Duran tarafından yapılan cerrahi operasyonla hastanın mesanesindeki 50 gram ağırlığında ve 5 santimetre (cm) çapındaki taş başarılı bir şekilde alındı.

5811b16a-a1e4-4448-b6f3-b4ca3eb205a3

“Şu an çok rahatladım”

Ağrılarından kurtulmak için Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Hakan Duran’a başvurduğunu anlatan hasta Ahmet Cihan Oral, “Meğerse mesanemde 50 gram ağırlığında taş varmış. Hakan hocamın başarılı operasyonu ile 50 gram ağırlığındaki taştan kurtuldum. Şu an çok rahatladım. Hakan hocama ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Korkutan virüs Türkiye'de | İstanbul'da maymun çiçeği paniği! Bir kişi karantinaya alındı Korkutan virüs Türkiye'de | İstanbul'da maymun çiçeği paniği! Bir kişi karantinaya alındı

7aec685e-f74b-41fe-860a-8a07be826e09

Hastanın, göbek altı ağrı şikayetinin yanı sıra idrar yapmada zorlanma ve yanma şikayetiyle başvuruda bulunduğunu belirten Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Hakan Duran, “Yapılan tetkik ve görüntüleme sonucunda mesanesinde devasa bir taş olduğu gördük. Bunun üzerine cerrahi operasyon kararı aldık. Cerrahi operasyonla, hastamızın mesanesindeki 50 gram ağırlığındaki taştan kurtardık. Hastamıza geçmiş olsun diliyor, bundan sonraki hayatında sağlıklı günler diliyorum” diye konuştu.

“İlk kapsamlı muayene yapılır”

Mesane taşlarını teşhis etmeye yetkili tek tıp uzmanının ürologlar olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Hakan Duran, “Hastanın genel sağlık durumu belirlendikten sonra, özel endişeleri olan hastalara kapsamlı bir fizik muayene yapılır. Erkeklerde kontrol edilen diğer alanlar arasında böbrekler ve mesanenin yanı sıra testisler, prostat ve penis bulunur. Fizik muayene sırasında hastalara ayrıca elleri ile karın altlarına basıldığında nasıl tepki verdikleri sorulur. Bu, hastanın yanıtını değerlendirmek için yapılır. Hasta üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapıldıktan sonra, hastalardan genellikle test için kan ve idrar örnekleri vermeleri istenir” dedi.

6a0a34fe-0a21-4271-ae1f-3bebd33a826b

“Önce tanı konur, sonra operasyon gerçekleştirilir”

“İdrarda bulunan kanama ve enfeksiyon göstergeleri, idrar tahlili sürecinin bir parçası olarak değerlendirilir” diyen Op. Dr. Duran,  “Bu testlerin sonuçları, idrar yolunuzun, böbreklerinizin ve mesanenizin sağlığı hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. Konu tanı koymak olduğunda, görüntüleme teknikleri genellikle altın standart olarak kabul edilir. Ayrıca bu yöntemler idrar torbası taşının boyutunu ve mesanedeki konumunu hassas bir şekilde belirlemeyi mümkün kılar. Ultrasonografi, röntgen, anjiyografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) ve manyetik rezonans spektroskopisi mesane taşlarını teşhis edebilen bazı görüntüleme yöntemleridir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Ayşenur Yılmaz