Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye üzümün başkenti Alaşehir’de bağ budama sezonu başladı.

Bağ budama sezonun başlamasıyla birlikte, Alaşehir İlçe Tarım Orman Müdürlüğü bağ budanmasında dikkat edilmesi gereken hususları hatırlatarak, üreticileri ve budak ustalarına uyarılarda bulundu.

Salihli seferber oldu, Özgür’ün hayali gerçeğe dönüştü Salihli seferber oldu, Özgür’ün hayali gerçeğe dönüştü

"Üreticiler üzümünü sofralık veya kurutmalık mı üretecek, ona göre dal bırakmalıdır. Budama işleminde yenice bağlar, erkence çeşitler, ağır hastalık geçirmiş bağlar en sona bırakılmalıdır. 2023 yılında bağlarda mildiyö hastalığı yoğun geçti. 15 Ekim 2023'e kadar devam etti. Hala daha asmalarda yeşil yapraklar bulunuyor. Üreticiler bunları mutlaka dikkate almaları gerekir" 

AW093805_01

Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hafize Metin, budamada dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde şöyle sıraladı: "Budamayı ehil kişiler yapmalıdır. Asmalar üzüm çeşidinin gerektirdiği şekilde budanmalıdır. Asmalara gereğinden fazla ürün yükü verilmemelidir. Budama zamanına dikkat edilmelidir. Budamada bırakılacak ürün çubukları verimli çubuklardan seçilmelidir. Bırakılacak ürün çubukları sağlıklı ve pişkin olmalıdır.

AW093805_02

Çok kalın ve ya çok ince çubuklar ile boğum araları çok dar ve ya çok geniş olan çubuklar ürün çubuğu olarak bırakılmamalıdır. Ürün çubukları destek sistemi üzerinde dengeli bir şekilde bağlanmalı, çubuklar tellere bağlanırken mümkün olduğunca üst üste ve sık sarılmamalıdır. Çubuklar mümkün olduğunca en alt tele bağlanmalı, tele paralel kısım mümkün olduğunca uzun olmalıdır. Sultani çekirdeksiz budamasında mümkünse her bayrağa bir yedek (ırgat) bırakılmalı, olmazsa en azından 2 bayrağa 1 yedek bırakılmalıdır. Yedekler güneş gören iyi havalanan gövdeye yakın bölgelerde bırakılmalıdır. 2 veya daha fazla yaşlı karakolların gövde teli hizasından kaçmasına izin verilmemelidir. Budama yapılan asmada açılan yaralar nem girmemesi için ahşap koruyucu, aşı macunu vs. ile kapatılmalıdır. Budama artıkları mutlaka bağın arasından uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Özellikle kav gibi hastalıkların budama makası ile bulaştığından hastalıklı asmalar budanırken ya en sona bırakılmalıdır ya da asmadan asmaya geçerken makas dezenfekte edilmelidir."

Kaynak: Fatma UYSAL