Ancak tarihçiler, askerlerimizin sadece Sarıkamış olarak anılan bölgede değil daha geniş bir coğrafyada hayatlarını kaybettiğini ve şehit düştüklerini dile getiriyor. Erzurum’un Narman ilçesi Çimenli Mahallesi sakinleri de savaş döneminde köylerinde şehit olan ve burada defnedilen askerler için bir şehitlik yapılmasını istiyor.

“Narman’da toplu mezarlık varlığı bulunuyor”

Aydınlatma direği tırın karşı yöne geçmesini engelledi, kaza anı kameraya yansıdı Aydınlatma direği tırın karşı yöne geçmesini engelledi, kaza anı kameraya yansıdı


Erzurum Turizm, Tanıtım ve Kalkınma Derneği Başkanı Ömer Faruk Kızılkaya, Sarıkamış Harekâtı’nda kaybedilen on binlerce askerin tamamının Sarıkamış’ta şehit olduğunu düşünmenin ciddi bir yanlış olduğunu vurgulayarak, “Tarihte 93 Harbi olarak geçen 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı’nda kaybettiğimiz Sarıkamış, Kars, Oltu’yu geri almak ve bugünkü Gürcistan topraklarına doğru ilerleyebilmek amacıyla başlatılan bu harekâtın komuta merkezi Erzurum’dur. 3. Ordu’ya bağlı 9, 10 ve 11. Kolordular ile üç farklı koldan Sarıkamış’a başlatılan kuşatma harekatının 9. Kolordu ile başlatılan sağ kolu Pasinler, Köprüköy ve Narman üzerinden gerçekleştirilmiştir. Narman ilçesinin Çimenli Mahallesi de bu kolda bulunan ve Türk askerinin de Rus askerinin de konakladığı noktalardan biridir. O bölgede yaşayan Gürsel Ceylan, köylerinde bir toplu mezar olduğunu söylediğinde konu ilgimizi çekti ve gelip alanı inceledik. Aynı zamanda kaynakları da taradık ve olayın doğru olduğunu gördük. Konuyu AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz Bey ile de görüştük. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz de alanın tescillenmesi için gerekli çalışmaları başlattı” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA