Milli Eğitim Bakanlığı, ücretli öğretmenlik sözleşmeleri ile atanmayı bekleyen ya da yaşadığı şehirden ayrılmak istemeyen öğretmenler için bir iş fırsatı sunuyor. Kadrolu öğretmenlere göre biraz daha düşük ücretler söz konusu olduğundan ücretli öğretmen maaşları her daim merak edilen konular arasında yer alıyor.

Türkiye’de devlet kadrosuna atama bekleyen pek çok öğretmen var. Bu süre zarfında mesleklerini icra etmek isteyenler ise ücretli öğretmen statüsünde çalışmanın koşullarını araştırıyor. Bu sistemin detayları ve 2023 ücretli öğretmen maaşı ile ilgili cevabınızı aradığınız tüm soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz…

ucretli-ogretmen-maaslari-1

Ücretli Öğretmen Maaşı 2023

Yapılan her yeni zam haberinde ‘’Ücretli öğretmenlik yapanlar ne kadar maaş alır?’’ soruları gündeme geliyor. Bu konuda öğretmenin girdiği ders sayısı ve saati ön planda oluyor.

2023-2024 eğitim öğretim döneminde cumhurbaşkanı ücretli öğretmen açıklaması son dakika haberi olarak gündeme düştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ücretli öğretmen maaşlarına gelen zam hakkındaki konuşması şu şekildedir:

  • ‘’Ücretli öğretmenlik yapan öğretmenlerimiz için saatlik ücretinde yüzde 25 oranında artışa gidiyoruz.’’

M.E.B ücretli öğretmenlik yapanlara ders başı ücret uygulaması yapıyor. Öğretmenler ise haftada girdikleri 20,30 veya 40 saatlik dersler için ne kadar alacaklarını araştırıyor.

Daha önce 60,12 TL olarak belirlenen ücretli öğretmen ek ders ücreti, güncel zamlarla birlikte 75,15 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda haftalık ders saatine göre maaşlar ortalama olarak belirlenmiştir.

Ücretli öğretmen maaşları 2023 yılında güncel olarak aşağıda yer alan tablodaki gibidir:

Saat (Haftalık)

Ücret (Ortalama Brüt)

30 Saat Ücretli Öğretmen Maaşı 2023

8.830 TL

            40 Saat Çalışan Ücretli Öğretmen                                           Maaşları

11.725 TL

Yeni Ücretli Öğretmen Maaşı

7.350 TL

  • Haftada 30 saat derse giren ücretli öğretmen maaşları 7.000 TL – 8.000 TL civarında; 40 saat derse giren öğretmenin ücreti ise 10.000 TL – 13.000 TL aralığında olmaktadır. Bu ücretler vergi kesintileri doğrultusunda ortalama olarak belirlenmektedir.

depositphotos_207645386-stock-photo-rear-view-of-schoolgirl-raising

Ücretli Öğretmen Maaş Hesaplama

Çeşitli sebeplerle görevine yarı dönem ya da bir tam eğitim öğretim dönemi boyunca devam edemeyen eğitmenlerin yerini alan ücretli öğretmenler, girdikleri ders saatine göre ücret alırlar. Birçok ücretli öğretmen ay sonunda ne kadar maaş alacağını nasıl hesaplayacağını merak ediyor.

Ücretli öğretmen maaşlarını aşağıdaki denkleme göre hesaplayabilirsiniz:

  • Girdiğiniz ders saati x 75,15 x 4

Ücretli Öğretmen Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen açığı bulunması halinde ders başı ücret alarak görev yapan eğitmenlere ücretli öğretmen deniliyor. Ücretli öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hastalık sebebiyle uzun süre rapor alan ya da doğum iznine ayrılmış olan meslektaşlarının yerine ders veriyor.

‘’Ücretli öğretmen maaşları 2023 yılında ne kadar oldu?’’ sorusunu yanıtlamadan önce ücretli öğretmenlerin görev tanımı, sorumlulukları ve olma şartlarını aşağıda paylaştık:

Ücretli Öğretmen Ne İş Yapar?

Ücretli öğretmen, yerine derse girdiği kadrolu meslektaşının yaptığı tüm görevleri üstlenir.

Ücretli statüsünde çalışan öğretmenlerin yaptıkları işler şu şekildedir:

  • Okulda nöbetçi öğretmen vasfını yerine getirmek
  • Velileri öğrencilerin gelişimi, sınıf davranışları ve ders başarıları hakkında bilgilendirmek
  • Ders içeriklerini ve ders planını hazırlamak
  • Müfredatta yer alan konuları plana uygun bir şekilde işlemek
  • Öğretmen toplantılarına katılım sağlamak
  • Sınav sorularını hazırlamak, sınavları zamanında okumak ve notların sisteme girişini sağlamak
  • Sınıf içinde disiplin sağlamak
  • Öğrencilerin sosyalleşmesine katkı sağlayacak ve iletişim becerilerini ilerletecek etkinlikler/aktiviteler düzenlemek

Not: Okul öncesi öğretmenleri de ücretli statüsünde çalışabiliyor.

ucretli-ogretmen-maaslari (7)

Ücretli Öğretmen Şartları: Kimler Ücretli Yapabilir?

Ücretli öğretmenlik yapabilmeniz için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından istenen koşullara tamamen uygunluk sağlamalısınız.

TESK Başkanı Palandöken: 'Sahte Milli Piyango biletlerine dikkat' TESK Başkanı Palandöken: 'Sahte Milli Piyango biletlerine dikkat'

Ücretli öğretmen olma şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Ücretli statüsünde öğretmen olmak için resmi başvuru gerçekleştirmek
  • Erkek adaylar için askerliğini yapmış olmak
  • Üniversitelerin gerekli lisans veya ön lisans bölümlerinden mezun olmak
  • Öğretmenlik bölümü harici farklı fakültelerden mezun olanlar için pedagojik formasyona sahip olmak
  • Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında halihazırda çalışmıyor olmak ve prim ödememek
  • Adli sicil kaydı bulunmamak

Ücretli Öğretmenlik Başvurusu: Ücretli Öğretmen Nasıl Olunur?

Ücretli öğretmen maaşları ve hesaplamaları ile ilgili detaylara geçmeden önce ücretli öğretmen statüsünde olup maaş hak edebilmeniz için izlemeniz gereken adımları anlattık…

M.E.B ücretli öğretmenlik başvurusu için gerekli koşulları sağlayan her öğretmen, bakanlığın belirlediği tarihlerde evraklarını gönderebilir.

Ücretli öğretmenlik başvurusu için istenilen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Ücretli öğretmenlik başvuru formu
  • T.C. kimlik kartı fotokopisi
  • Mezuniyet belgesi (Aslı ve fotokopisi)
  • Pedagojik formasyon belgesi (Aslı ve fotokopisi)
  • KPSS sonuç belgesi
  • Vukuatlı sabıka kaydı (E-devlet üzerinden alınabilir)
  • Tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu
  • Varsa diğer sertifikalar
  • Halk bankası hesap kartı
  • Askerlik durum belgesi

Tüm evrakların hazırlanması halinde Milli Eğitim Bakanlığı veya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuru yapılır. Başvuru ve sonuç tarihleri ise bakanlık ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından açıklanır.

Son yıllarda e-devlet ücretli öğretmenlik başvurusu yapmak için en sık başvurulan adres. İlçe milli eğitim müdürlüklerinde yayınlanan kılavuzları dikkatlice okuyarak başvurunuzu çevrimiçi ortam üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bir Bilgi: Ücretli öğretmenlik maaşları anasınıfından başlayarak lise düzeyindeki okullara kadar geçerli oluyor. Köy okullarında ücretli öğretmenlik yapılabildiğini de belirtmiş olalım…

ucretli-ogretmen-maaslari (6)

Ücretli Öğretmen Başvuru Tarihleri

Ücretli öğretmen maaşları ile ilgili verdiğimiz detaylı bilgilerin ardından ücretli öğretmen olabilmek için hangi tarihlerde başvurmanız gerektiğini anlattık…

Ücretli öğretmen başvuruları için öncelikle ilçe milli eğitim müdürlükleri, E-devlet veya Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitelerini kontrol etmelisiniz. Genellikle okulların açılmasına yakın olan temmuz ve ağustos aylarında başvurular alınıyor.

İlçe ve il Milli Eğitim Müdürlüklerinde ise belirli dönemlerde toplanan başvurular topluca değerlendirilerek ihtiyaç halinde alım yapılır.

Not: Ücretli öğretmen başvuru sonuçları için de yukarıda belirttiğimiz resmi adresleri kullanabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

En yeni ücretli öğretmenlik haberleri ve ücretli öğretmen maaşları hakkında adaylar tarafından sıklıkla sorulan sorular şu şekildedir:

Ücretli Öğretmenler Yaz Tatilinde Maaş Alır Mı?

Ücretli öğretmen maaşları girilen ders başı ücret üzerinden hesaplandığından, ücretli statüsünde çalışan eğitimciler yaz tatilinde herhangi bir ücret almıyor.

Sözleşmeli Öğretmenlik ve Ücretli Öğretmenlik Aynı Şey Mi?

Ücretli öğretmenlik, öğretmen kadrosundaki ihtiyaca dayalı olarak yarı dönem ya da bir tam eğitim öğretim dönemi boyunca yapılan bir görevdir. Okul ihtiyaç halinde sözleşme yenileme gereği duyabilir. Kadroya geçiş imkanı yoktur.

Sözleşmeli öğretmenlerin ücretli öğretmenlerden en büyük farkı ise 26.01.2023 tarih ve 32085 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile kadrolu aday öğretmen statüsüne geçiş haklarının olmasıdır.

Ücretli Öğretmenlik Maaşları Ne Zaman Yatıyor?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı belirli bir süreliğinde devlet kadrosunda çalışan oldukları için ücretli öğretmenler görev yaptıkları sürece her ayın 15’inde maaşlarını alırlar.

Ücretli Öğretmen Sigorta Kapsamına Alınıyor Mu?

Ücretli öğretmen maaşlarında olduğu gibi sigortalar da bir ay boyunca girilen ders saati sayısına göre ödeniyor. Ücretli öğretmenler, kadrolu eğitimcilere göre yarım sigorta ile çalışıyor. En fazla 16-17 gün sigorta yatıyor.

Editör: Ayşenur Yılmaz