İlçede Çanakçı, Rahmanlar, Mahmutlar, Yarbasan ve Kargınışıklar mahalleleri olmak üzere 15 kırsal mahallede üretilen kestane hasadı için çiftçiler sabahın erken saatlerinde tarlalarına giderek kestane topluyor.

Mevsimin ilk kestane hasadı ise kestane üretiminin en fazla olduğu Çanakçı mahallesinde yapılmaya başlandı.

KESTANE (4)

Erkekler sırıklarla kestaneleri silkerek yere düşürürken, kadınlarda eldivenlerle kestane kozalaklarını selelere topluyorlar.

Çuvallara konulan kestaneler kozalakları ile kuyuya gömülüyor. Yaklaşık 2 ay kuyuda bekletilen kestane satışa hazır hale geliyor.

KESTANE (3)

Ekim ayı sonu itibariyle İlçemizde kestane hasadına başlanırken, 2023 yılında İlçede 750 ton kestane rekoltesi bekleniyor.

74 yaşındaki kestane üreticisi Şevket Sevim ise “ Ekim ayı sonunda başlayan kestane hasadımız 1 ay devam eder. Kestaneyi sırıklarla silkeriz. Topladıktan sonra kozalağı ile toprak kuyularda saklarız. Kestanenin toplandıktan sonra yenebilmesi için yaklaşık 2 ay eğrelti otu ile kuyuda beklerse güzel olur. Kestane bakımı zor. İklim şartları değişti. Kestane fidanı susuz yetişmesi zor oluyor. Bahar aylarında ağacını bakımını yapar, doğal gübre atarak hasada hazırlarız “dedi.

KESTANE (2)

1.Amatörde bol gollü hafta 1.Amatörde bol gollü hafta

Çanakçı mahallesi sakinlerinden Hatice Şahin “ Çanakçı mahallemizde bu hasat çok güzel. Ağaçların üzerine çıkamadığımız için düşen kozalakları topluyoruz. Taze kestanenin haşlaması çok güzel olur. 2 ay bekletirsek közleme ve şekerlemeye daha uygun hale geliyor. Kestanemizde hasat başlayınca dışarıdan alım için çok talep alıyoruz “ dedi.

KESTANE (1)

Kaynak: Fatma Uysal