SALİHLİ

Tam 1055 adet… Komşu geri verdi: Sikkeler artık yuvasında

Yunanistan’da, M.Ö. 7’nci yüzyıldan M.Ö. 5’inci yüzyıla kadar süren tarih aralığında basılmış Lidyalılara ait 1055 adet sikke kaçakçıların elinden kurtarıldı.

Abone Ol

Yunanistan’ın Kipi Sınır Kapısı’nda, Yunan makamlarınca şüphe üzerine gerçekleştirilen bir arama, M.Ö. 7’nci yüzyıldan M.Ö. 5’inci yüzyıla kadar süren tarih aralığında darp edilmiş (basılmış) 1055 adet sikkenin ele geçirilmesini sağladı. Yunan makamlarınca sağlanan eser görüntülerini tek tek analiz eden Türk uzmanlar, günler süren detaylı çalışmanın ardından sikke grubunun tamamının Türkiye’ye ait olduğunu tespit etti.

Aralarında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görevli Nümizmat Ülkü Devecioğlu ve Doç. Dr. Hüseyin Köker’in de bulunduğu uzmanlar, Anadolu’da M.Ö. 7’nci yüzyıldan M.Ö. 5’inci yüzyıla kadar süren tarih aralığında darp edilmiş olan söz konusu gümüş sikkelerin arasında; ilk sikkeyi basan ve bir Anadolu uygarlığı olan Lidyalılar’a ait sikkelerin de bulunduğunu ortaya çıkardı.

13 BİN ESERİN İADESİ SAĞLANDI

Bakanlık yetkilileri, kültür varlığı kaçakçılığı konusunda Hürriyet’e şu özel bilgileri aktardı: “Türkiye ve Yunanistan arasındaki bu eser iadesi, bu suçla mücadelede gösterilen kararlılık açısından verilen önemli bir mesaj. İki ülkede bulunan ve kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesiyle ilgili tüm birimler arasındaki iletişimin artması bölgedeki kaçakçılık olaylarının azalmasına katkı sağlayacaktır. İadesi sağlanan son eserlerle birlikte 2024 yılında 1149, 2018 yılından bu yana 8 bin 953, 2002 yılından bu yana ise 13 bin 268 eser doğduğu topraklara döndü.”

Kültürel zenginliğimizin birer simgesi olan bu tarihi eserler, Atina Nümismatik Müzesi’nde düzenlenen törende Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a teslim edildi. Törene Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni de katıldı ve iki ülke arasındaki iş birliğinin önemine vurgu yapıldı.

Bakan Ersoy: “Tarihte ilk madeni parayı basan Anadolu uygarlığı Lidyalılara ait bu sikkeler, ait oldukları topraklara dönüyor. Bu eserler, binlerce yıllık kültürel zenginliğimizin korunması yolunda önemli bir adımdır.”