Harita üzerinde toplam 485 diri fay hattı belirtildi. Haritada aralarında Aydın, Bursa, Düzce, Hatay, Kocaeli, Manisa ve Sakarya'nın da olduğu 45 il diri fayların geçtiği alan üzerinde bulunuyor.

deprem (6)

Manisa’nın Salihli başta olmak üzere, Soma, Kırkağaç, Akhisar ilçelerinde de son günlerde irili ufaklı onlarca deprem meydana geldi.

deprem (3)-1

Sektör Medya’nın sorularını yanıtlayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Gediz Havzası içerisinde yer alan aktif faylara dikkat çekti.

deprem (1)-2

Manisa’dan başlayıp Turgutlu, Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl’e kadar uzanan faylar olduğuna dikkat çeken Sözbilir, “Gediz Havzası içinde çok sayıda fay var. Bu faylar, Muradiye, Akhisar, Akselendi, Gölmarmara, Ozanca, Halitpaşa, Kemerdamları, Çapaklı, Killik, Manisa, Kemalpaşa, Nifdaği, Armutlu, Akçapınar, Salihli ve Alaşehir fayları. Bu fayların 6.2 ile 7.1 büyüklüğüne varan depremleri üretme potansiyeli mevcut. Bu bölgedeki son deprem 1969 Alaşehir depremi. Bu deprem 6.5 büyüklüğünde olmuştu. Can ve mal kaybı yaşanmıştı. Diğer faylar son 100 yılda henüz deprem üretmedi. O yüzden Manisa- Turgutlu-Salihli-Alaşehir- Sarıgöl hattı boyunca deprem tehlikesi ve riski yüksek.”

deprem (4)

deprem (2)-1

deprem (3)

deprem (2)

deprem (1)-1

deprem (1)

Manisa Valisi Ünlü'den duygusal veda konuşması Manisa Valisi Ünlü'den duygusal veda konuşması

Kaynak: Behzat Akcan