Kış mevsiminin vazgeçilmez çorbaları arasında yer alan tarhana Demirci’de bölgeye özgü yöresel usuller ile hazırlanıyor. İlçede Sevinçler Mahallesi başta olmak üzere Gümele, Akdere, Ören, Hüdük ve Hoşçalar mahallelerinde yapılan tarhanalarda birçok şifalı bitkide konuluyor.

TARHANA (3)

1 gün boyunca kaynatılıyor

Sevinçler mahallesindeki kadınlar kışa hazırlıklarını imece usulü ile yapıyorlar. Hazırlanması günler süren tarhananın içerisinde domates, patates, soğan, fasulye, nohut, elma, ayva, sarımsak, hünnap, iğde, kuşburnu, nane ve alıç yer alıyor.  Meyve ve sebzelerin yanında şifalı bitkilerinde konulduğu tarhananın harcı odun ateşinde yaklaşık 1 gün kaynatılarak hazırlanıyor.

TARHANA (4)

Öğütülen unla birlikte hazırlanıyor

Daha sonra su değirmenin öğütülen undan hazırlanan hamur ile karılan tarhana 1 gün daha bekletildikten sonra küçük parçalara bölünerek bez üstüne serildikten son kurumaya bırakılıyor. Kuruyan tarhana parçaları daha sonra kadınlar tarafından ufalanarak toz haline getiriliyor. Elekten geçirilen toz tarhanalar bez üzerinde serilip bir süre bekletildikten sonra hazır hale geliyor.

Demirci’nin ilk atıksu arıtma tesisi çalışmalarında sona yaklaşıldı Demirci’nin ilk atıksu arıtma tesisi çalışmalarında sona yaklaşıldı

TARHANA (2)

Kış mevsiminin olmazsa olmazı !

Sevinçler mahallesi sakinlerinden Ayten Dönmez “ Mahallemizde tarhana kadınlar tarafından imece usulü ile yapılır. Tarhana yapımında kazanımıza ilk önce biberlerimizi doğrayıp domates ile kazana atarız. Patates, kuşburnu, hünnap, soğan, sarımsak, elma, ayva gibi meyve, sebze ve bitkiler koyarız. Kazanımız odun ateşinde harcını bulması için 1 gün kaynatırız. Tarhanamız kış mevsiminin şifalı çorbasıdır” dedi.

TARHANA (1)

İmece usulü yapılıyor

Sevinçler mahallesinden Keziban Baş ise “ Komşularımızla tarhanamızı imece ile yapıyoruz. Tarhanamızı kaynatıp yoğurduktan sonra tava gelmesini bekledik. Şimdide kuruyan tarhana parçalarını ufalıyoruz. Elekten geçirip, seriyoruz. Kış boyu şifalı bir yiyeceğimiz. Kesinlikle bozulmaz. Şifalı olduğu için hasta olduğumuzu bol bol içeriz. Bize dışarıdan Manisa, İzmir ve Ankara’dan çok isteyen oluyor. Mahallemizde yapıp gönderen var. Biz tarhanayı komşularımız ile el birliği içerisinde yaparız “dedi.

Kaynak: Haber Merkezi