Kırsal Turizm Etkinlikleri kursuna katılan grubun uygulama gezisi Adala kırsalında bulunan Kırsal Turizm Bileşenlerinden Adala yerleşim bölgesi, Demirköprü barajı, Adala Hermos kanyonu, Tatar Alabalık Çiftliği, Kız köprüsü, Vezneli Zeytin Çiftliği, Bayolive Zeytinyağı Fabrikası, Gerikoğlu Peynir Mandrası, Çakallar Volkanik dağı ve lav akıntıları, Gökeyüp mahallesinde Göveç yapan bir aileyi ziyaret ederek Güveç çeşitlerini yerinde görüp Mustafa Uçar ve Nedim Zurnacı’dan bölgenin tarihi geçmişi, doğal güzellikleri, el sanatları ve yerel Tarım, Hayvancılık ve Gıda ürünleri, Enerji Üreten İşletmeler hakkında bilgiler aldılar.                   

Kirsal (6)                                                                                                                         

Program sonunda Salihli Turizm Derneği Başkanı Kadir Durmaz yaptığı açıklamada,” Salihli’de Kaymakamlık, Ticaret ve Sanayi Odası, Salihli Turizm Derneği ile Şehit Ahmet Özsoy Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen Kırsal ve Ekolojik Turizm kursu, son uygulama gezisi ile sona erdi. Bizlere bu konuda önder olan başta İlçe Kaymakamlığı, Ticaret ve Sanayi odası, Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü, Kurs Öğretmeni Aziz Güvez, Nedim Zurnacı, Mustafa Uçar, Prof.Dr Şaban Gürcan beylere ve katılımlarından dolayı kursiyerlerimize teşekkür ederim ”dedi.

Kirsal (5)

“Doğa, Tarih, Kültür, Tarım, Enerji, Macera, Lezzet hepsi bir arada”

Nedim Zurnacı yaptığı açıklamada “İnsanların kent yaşamının getirdiği olumsuzluklardan kaçış ve değişiklik arayışları ile beraber sakinlik, farklı kültürleri tanıma ve doğaya yönelik olarak tercihlerinin değişmesi, yeni turizm etkinliklerinin artmasına yol açarken kırsal turizme olan ilgiyi de desteklemiştir.  Kırsal Turist Profili incelediğinde, 35-54 yaş grubunda, Yüksek eğitimli, Ortanın üzerinde geliri olan, Doğaya ve yerel kültüre saygılı, Bölgenin geçmiş tarihini ve şu anki durumunu merak edip öğrenmek isteyen, Yerel yiyecekleri tercih eden, Geleneksel mimariye ilgi duyan, “Keşfetme-öğrenme” ruhu taşıyan, Sağlığını kazanmayı ve korumayı doğada arayan kişilerden oluştuğu görülmektedir. Kırsal turizmde kırsal turist profiline hitap eden, deneyime odaklanan, kitle turizminden uzak, kişiselleştirilmiş turistik ürünler sunarak, yerel kaynakların daha fazla rekabet gücü sağlayacak şekilde bir araya getirilmesi önem kazanmakta olup destinasyonda yeni ürünlerin gelişmesini destekleyerek destinasyonun rekabet gücünü arttırabilir.  Entegre bir kırsal turizm arzının gelişimi için; Yerel yönetimler, Özel, kamu, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları gibi kilit paydaşlarla yapılan görüşmelerin yanı sıra ziyaretçi anketlerinin sonuçlarına göre, Stratejik Plan ve Eylem Planı yapılarak özel dikkat gösterilmesi gereken birkaç kilit ürüne odaklanılması gerekmektedir.

Kirsal (3)-1

Salihli’de ‘Tek Dam’ projesi hayata geçirildi Salihli’de ‘Tek Dam’ projesi hayata geçirildi

Salihli ilçesinde yer alan Adala Hermos Kanyonu, jeolojik yapısı ve muhteşem manzarasıyla mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Adala Kanyonu, doğa sporları, yürüyüşler ve fotoğrafçılık gibi birçok açık hava aktivitesine ev sahipliği yapar. Kanyonun etkileyici manzaraları ve zengin bitki örtüsü, doğa fotoğrafçılığı için mükemmel bir ortam sunar. Trekking meraklıları için zengin parkurlar, yürüyüş yaparak doğal güzellikleri keşfetme imkânı tanır. Salihli Belediyesinin Adala’ya Hermos Restoranı açarak Turizm servislerinden yiyecek içecek hizmetini getirmesi Turizm açısından olumlu bir adımdır, ancak Bütünleşik Kırsal Turizm bakış açısıyla bölgedeki yetiştiricilik yapan Çiftçilerin de faydalanabileceği Tarım Turizmi’nin geliştirilmesiyle kırsal bölge insanına yeni geçim kaynakları oluşturulabilir. “

Kirsal (3)-1

Kirsal (1)

Kaynak: Fatma Uysal