Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte sobalar tezgâhtaki yerini aldı. Sobalı evde yaşayan vatandaşlar sobacıların yolunu tuttu. Sonbahar, özellikle sabah erken saatler ve gece saatlerinde kendisini göstermesiyle birlikte soba telaşı da başlamış oldu. Kış mevsiminde ısınmak için tercih edilen araçlardan birisi olan sobala; kovalı, fırınlı, tuğlalı çeşitleri ve farklı modelleriyle, hava sıcaklıkları düştükçe piyasadaki yerini almaya devam diyor.

Müge Anlı Narin konusunda son noktayı koydu! Müge Anlı Narin konusunda son noktayı koydu!

DSC_0504

Jeotermal enerji, doğalgaz, elektrikli ısıtıcılar gibi teknolojiye yenik düşen mesleğin son temsilcileri, geçmişten günümüze gelen ve eskiyi hatırlatan sobacılığı yaşatmaya çalışıyor.

DSC_0506

"SATIŞLAR FAZLA YOK AMA BAKANLAR OLUYOR”

Sobacı esnafları özellikle kırsal kesimden gelenlerin fazla olduğunu ve genellikle kuzine tarzı fırınlı sobaların rağbette olduğunu ifade ediyor. Kocaçeşme Mahallesi’nde esnaflık yapan Ata Kömürcülük’ün sahibi Aziz Barak, doğalgaz ile birlikte soba satışlarının düştüğünü ifade ederek; "Gelip bakanlar oluyor. Özellikle köylerden gelen müşterilerimiz oluyor. Eylül ayının sonlarına doğru satışlarımız biraz daha hareketlenebilir. Kovalı sobalarımız, tuğlalı sobalarımız var. Bunun yanında peçka denilen kuzine tarzı fırınlı sobalar var. Onlar daha fazla tercih ediliyor. Çünkü içinde yemeğini yapıyor, ekmek pişiriyor ve kışlık yiyecek hazırlığı yapıyorlar. Çok işlevli olduğu için diğerlerine göre daha fazla tercih ediliyor” değerlendirmelerinde bulundu.

DSC_0515

DSC_0514

DSC_0508  

Kaynak: Onay Ozan