Üç gün süren programlar çerçevesinde Salihli Gazi İlkokulu, Misak-ı Milli İlkokulu ve Fatih Ortaokulu öğrencileri söyleşileri ilgi ile dinlediler.

Geleceğin mühendisleri yaz kampında buluştu Geleceğin mühendisleri yaz kampında buluştu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Sanatçısı, Salihli Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (SAKÜDER) Başkanı Gündüz Aydın’ın sunumunu yaptığı söyleşilerde Cumhuriyetin İsimsiz Kahramanları adına İstiklâl Savaşı Gazisi, Gökçeköylü Hüseyin Çavuş’un hayatından kesitler anlatıldı.

KOLEJ (2)-6

 Salihli İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Gıyasettin Yoca, 100. Yıl programları için Yazar Gündüz Aydın’a, öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür ederek; “Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin 100. Yılını çeşitli programlarla kutluyoruz. Bu vesile ile Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, minnet ve dualarla anıyoruz” dedi.

Öğrencilerin ilgi ile izlediği söyleşilerde Gündüz Aydın, Gökçeköylü Hüseyin Çavuş gibi Anadolu’da on binlerce isimsiz kahramanın olduğunu belirterek şunları söyledi:
 “Cumhuriyetimizin kuruluşundan önceki zor günler ve bu zor günlerin kahramanlarını unutmamak gerekir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve her köyden, her kasabadan, her ilçe ve ilden insanımızın her ferdi bu top yekün başlatılan kurtuluş seferberliğine karşılık beklemeden katıldılar. Kurtuluş Savaşı’nın bir çok isimsiz kahramanı vardı. Çocuk denilebilecek yaşlarda bu kutlu seferberliğe katılarak tarih yazdılar. Bunlardan bir tanesi de Salihli’nin Gökçeköy’ünden 1913 yılında 17 yaşında Çanakkale’ye askere giden Hüseyin Çavuş idi.Hüseyin Çavuş (Aydın); görmediğim, ben doğmadan bir yıl önce vefat eden dedem... O’nun hayatını ve hikâyelerini oğlu rahmetli babam Mustafa Aydın’dan dinlemiştim.Babamın vasiyeti ile Dedem Hüseyin Çavuş’un hayatını anlatan “Kınalı Keklik” isimli “Kurtuluş Savaşı Hikâyesi” yazmıştım. 2014 yılında ilk baskısını yaptığım bu hikâye, Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel 6. Baskısını yaptı.

KOLEJ (3)-7

Askere gitmeden önce kekliklerle adeta arkadaş olan Hüseyin Çavuş, 4 Eylül 1922 gecesi 5. Süvari Kolordusu’na bağlı 1. Süvari Tümeni ile Salihli’nin Adala Nahiyesi’nde konuşlanırlar. O geceyi orada geçiren Hüseyin Çavuş sabahında Kekliklerin çığlıkları ile uyanır ve doğduğu toprakları tanır. 9 Yıl sonra ailesine ve sevenlerine kavuşur.1957 yılının eylül ayında hastalanır ve vefat eder. Şimdi kabri Salihli’nin Çapaklı Köyü’ndedir.Cumhuriyetimizin 100. Yılında İsimsiz Kahramanlarımızı rahmet ve dualarla anıyorum. Ruhları şad olsun.”

Gündüz Aydın, söyleşiler sonunda öğrencilerin sorularına cevaplar vererek, söyleşilere konu olan “Kınalı Keklik” isimli eserini öğrencilere ücretsiz olarak dağıttı.

Kaynak: Fatma UYSAL