Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Mart ayında başlayan kapıda vize uygulamasıyla Schengen vizesi olmadan 7 gün geçerli tek giriş çıkış hakkıyla Sakız Adası’nı gezebilecek.

Yunanistan'ın, Türkiye'ye en yakın adalarından biri olan Sakaz Adası, namıdiğer "Chios", Ege Denizi’nde Çeşme'nin tam karşısında yer alır. 904 kilometrekarelik yüzölçümü ile en büyük beşinci Yunan adasıdır. Sakız Adası’na bağlı olan iki küçük ada daha vardır: Oinusses (Koyun) Adası ve Psara (Balık) Adası. Şehir merkezi olan Chios Town, Hora adıyla da anılır.

Sakız Adası

Dünya üzerinde sakız ağaçlarının yetiştiği ve damla sakızı üretiminin yapıldığı yegane yer olan Sakız Adası adını, ününü de borçlu olduğu bu ağaçlardan almaktadır. Adanın en büyük gelir kaynağı olan damla sakızını turunçgiller, zeytinyağı, uzo, vişne ve incir takip eder. Turizmin de bu gelirde hatırı sayılır bir yeri vardır zira bu büyük adanın dört bir yanı birbirinden farklı güzellikte kumsallarla çevrilidir.

Tarih boyunca burada hüküm süren pek çok büyük uygarlıktan izler taşıyan Sakız Adası’nda görülmeye değer pek çok tarihi yapı ve müze vardır. Adanın özgün ortaçağ köyleri ise ziyaretçilere zamanı unutturacak güzelliktedir.

Sakız Adası’nda Gezilecek Yerler

Neolitik Çağ'a kadar uzanan zengin tarihinin yani sıra, doğal güzellikleri ve Yunan kültürü ile de hatırı sayılır bir üne sahip olan Sakız Adası’nda mutlaka görülmesi gereken pek çok adres vardır.

Sakız Adası’nda gezilecek yerler listesi;

  1. Sakız Adası Limanı
  2. Sakız Adası Kalesi
  3. Prigi Köyü
  4. Vroulidia Plajı
  5. Nea Moni Manastırı
  6. Mesta Köyü
  7. Karfas Plajı
  8. Volissos Köyü
  9. Armolia Köyü
  10. Anavatos Köyü
  11. Mavra Volia Plajı
  12. Komi Plajı
  13. Bizans Müzesi
  14. Kampos
  15. Arkeoloji Müzesi
  16. Denizcilik Müzesi
  17. Jüstinyen Müzesi
  18. Tıp Müzesi
  19. Agia Markella Manastırı
  20. Olympi Mağarası
  21. Agio Galas Mağarası

Sakız Adası’nda Gezilecek Yerleri Tanıyalım

Sakız Adası Limanı (Chios Port)

Sakız Adası Limanı

Yunan adalarının içerisinde en büyüğü Sakız Adası’dır. Chios Port yani Sakız Adası Limanı da bu yüzden oldukça aktif olarak kullanılmaktadır. Feribotlarla adalar arasında geçiş sağlanabildiği gibi ticaret için de deniz yolu kullanılmaktadır.

Turistler; oldukça işlek olan bu limanda devasa gemileri inceleyebilir, feribot ve gemi seferleri yapabilir, deniz kıyısında vakit geçirerek harika fotoğraflar çekilebilirler. Ayrıca çevredeki birçok tatil adasına da kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir.

Limana giriş-çıkış veya feribotlarla gezmek özel gereksinimli bireyler ve bebek sahibi aileler için de uygundur. Sakız Adası ve liman arasında düzenli olarak feribot seferi yapılmaktadır.

Sakız Adası Kalesi

Sakız Adası Kalesi

Adanın tam olarak merkezinde bulunmasından dolayı Sakız Adası Kalesi, en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Feribotla adaya geldiğinizde tarihi yapı, tüm ihtişamıyla sizi karşılıyor.

“Chios Kalesi” olarak da bilinen bu tarihi kalenin orijinal hali, 9’uncu yüzyılda Bizanslılarca inşa edilmiş. 1694 yılında Cenevizliler, büyük ölçüde kalenin bugünkü halini oluşturmuş.

Merkezin hemen güney tarafında konumlanan kalenin ana giriş kapısı “Porta Maggiore” olarak biliniyor. Kalenin duvarları kara ve deniz duvarları şeklinde ikiye ayrılmış durumda. Kapılar dışında savunma burçlarının önemli bir kısmı bugüne dek sağlam bir şekilde gelmeyi başarmış.

1912’ye dek Osmanlı egemenliğinde kalan Sakız Adası Kalesi, aktif olarak kullanıldığı dönemlerde adanın siyasi/askeri merkezi olmuş.

9 kuleye sahip kale, aynı zamanda küçük bir müzeye ve Agios Georgios Tapınağı’na ev sahipliği yapıyor.

Sakız Adası Prigi Köyü

Prigi Köyü

Sakız Adası’nda gezmeye değer bir diğer destinasyon olan Pyrgi, merkeze 24 km uzaklıkta bulunuyor.

Orta Çağ’da kurulan bu özel bölge, aynı zamanda adanın en büyük yerleşim alanı durumunda. O dönemlerde korsan saldırılarına karşı çok daha güvenli olan iç bölümlere yerleşme düşüncesi, Pyrgi’nin kurulmasında etkili oluyor. 11’inci yüzyıldan günümüze uzanan Pyrgi, “Boyalı Köy” ismiyle de tanınıyor.

Hemen hemen tüm köy evlerinde kazıma stili sanatsal süslemeler dikkat çekiyor. Özellikle yaz aylarında çok sayıda ziyaretçi çeken bu şirin köyün her bir noktasında Giritli ressam Antonios Domestichos’un duvar resimlerine ve süslemelerine tanıklık edebilirsiniz. Bu arada Taxiarchis Kilisesi, Koimisis Theotokou Kilisesi ve Agios Georgios Manastırı, köy içinde ziyaret edebileceğiniz diğer tarihi mekanlar arasında bulunuyor.

1881’deki depremde zarar görmeyennadir yerlerden biri Pyrgi olduğu için pek çok tarihi mekân bugüne dek korunabilmiş.

Sakız Adası Vroulidia Plajı

Vroulidia Plajı

Mavra Volia Plajı’nın hemen yanında olan Vroulidia Plajı, adanın en sakin kumsalları arasında yer alıyor. Altın rengi kumları ve berrak denizi ile dikkat çeken Vroulidia Plajı’na aracınızla doğrudan ulaşım sağlayamazsınız. Bu nedenle tepe bölgesinde uygun bir yere aracınızı bırakıp merdivenlerle aşağıya inmeniz gerekiyor.

Adadaki diğer plajlara kıyasla daha soğuk ve taşlık olması, pek çok kişinin burayı tercih etmemesine neden olabiliyor. Fakat eğer soğuk ve berrak denizlerden hoşlanıyorsanız rotanızı hiç düşünmeden Vroulidia’ya doğru çevirebilirsiniz.

Adanın güney ucunda yer alan Vroulidia Plajı’nın sahili yaklaşık olarak 100 metre civarında. Etrafında beyaz renkli ve iri kayalıkların bulunması, buraya özel bir atmosfer katıyor.

 Sahil içerisinde herhangi bir tesis söz konusu değil, bu nedenle aracınızı bıraktığınız tepeden önemli ihtiyaçlarınızı almalısınız.

Sakız Adası Nea Moni Manastırı

Nea Moni Manastırı

Adada UNESCO Dünya Mirası listesinde kendine yer bulmayı başarmış bir yere tanıklık etmek isterseniz, Nea Moni Manastırı’nı mutlaka gezi listenize dahil etmelisiniz.

1055 yılından bugüne taşınan tarihi manastır, şehir merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta. Provateio Oros Dağı’nda konumlanmasından dolayı özel bir ilgi uyandıran Nea Moni Manastırı, 1800’lü yılların ilk çeyreğine dek çok sayıda kesişe ev sahipliği yapmayı başarmış.

Aktif olarak hizmet verdiği dönemlerde oldukça güçlü bir yapıda olan manastırda bugün itibarıyla sadece 3 kesiş yer alıyor. Manastır toplamda 17 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Fresklerin süslenmiş olan kilise kısmı, ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken alanların başında geliyor.

Ziyaret saatleri: Salı günleri dışında 08.30-13.00 arası ziyarete açık.

Manastırda Aziz Luke’un anısını yaşatan çok özel bir şapel ve yemek salonu bulunuyor.

Sakız Adası Mesta Köyü

Mesta Köyü

Adanın en güzel köylerinden biri olarak önce çıkan Mesta, esasen tipik bir Orta Çağ köyü. Tıpkı Pyrgi bölgesinde olduğu gibi Mesta’nın kuruluşunda da korsan saldırılarından kaçma isteğinin etkisi büyük. Cenevizliler tarafından oluşturulan köy, genel olarak bir kale formunda.

Köye girişte toplamda 4 ayrı kapı bulunuyor. Tüm evlerin birbirine bitişik olarak tasarlandığı beşgen yapı, köyü ziyaret edenlerin çoğunlukla ilgisini çeken ilk detay oluyor. Bu arada Mesta’da sokakların oldukça dar ve labirent formunda olduğunu da anımsatalım. Aslında köy içerisinde mimari açıdan tanık olacağınız tüm detaylar, tümüyle korunmaya odaklı.

Kale-köy biçiminde olan Mesta’da çok sayıda kilise ve gözetleme kulesi bulunuyor. Bu kiliseler içinde özellikle Taksiyarhis Kilisesi’ni ziyaret etmenizi önerebiliriz.

Yöresel lezzetlerle buluşmak isterseniz, köyün 4 km ilerisinde yer alan liman bölgesindeki tavernaları ve restoranları değerlendirebilirsiniz.

Sakız Adası Karfas Plajı

Karfas Plajı

Adanın sembol plajlarından biri olan Karfas Plajı, geniş sahil yapısıyla dikkat çekiyor. Adanın doğu kesiminde konumlanan mavi bayraklı plaj, turkuaz rengi denizi ve ince beyaz kumlarıyla tatilcilerin gözdesi olmayı sürdürüyor.

Adadaki diğer plajlara kıyasla suyun burada daha sıcak olması, çocuklu ailelerin de Karfas Plajı’na yönelmesine neden oluyor. Bu arada bölge, çeşitli su aktiviteleri için de referans olarak gösteriliyor. Özellikle tüplü dalış, kano ve plaj voleybolu, tatilciler için rutin aktiviteler arasında.

Ada merkezine 7 km uzaklıkta bulunan Karfas Plajı, özellikle günübirlik ziyaretler için sıklıkla tercih edilen bir plaj olduğu için yaz döneminde oldukça kalabalık olabiliyor.

Karfas Plajı’nın yer aldığı alanda çok sayıda gece kulübü olduğu için plaj çevresinin geç saatlere dek canlı olduğunu belirtelim.

Sakız Adası Volissos Köyü

Volissos Köyü

Adanın yaklaşık olarak 40 km civarında kuzeyinde yer alan Volissos Köyü, 500 kişilik bir nüfusa sahip. Kuzey bölümünün en büyük köyü olarak bilinen Volissos, aynı zamanda büyük şair Homeros’un da doğduğu köy.

Köyün tepe alanında Belisarios’un Bizans döneminde inşa ettiği kalenin izlerine rastlamak mümkün. Tarihi kalenin ışıklı bir tünelle sahile bağlanması, burayı daha da ayrıcalıklı kılıyor. Öte yandan kalenin bulunduğu alanda bir sarnıç ve küçük bir kiliseye rastlamanız da mümkün.

Köy sokaklarını gezmeye başladığınızda ise taş evlerin tavernaların ve yel değirmenlerinin güzelliği karşısında büyülenebilirsiniz.

 Köyün ziyaret edilmesinde, Gonia, Limnia, Managros gibi sevilen plajlara sahip olması önemli bir etken. Bu arada sakız şarabı geleneğinin burada hala devam ettiğini söylemek gerekiyor.

Her sene Ağustos ayının ortasında burada yer alan kiliseler için özel ayin ve kutlamalar yapılıyor.

Sakız Adası Armolia Köyü

Armolia Köyü

Sakız Adası’nın yaklaşık 19 km güney bölümünde konumlanan Armolia, genel olarak çömlek ve seramik üretimiyle ön planda. Bu nedenle köy içerisinde yer alan hediyelik eşya dükkanlarında da bu üretime yönelik ürünlerle karşılaşmanız olası.

Köye geldiğiniz zaman Vretos Manastırı ve Apolihnon Kalesi gibi iki tarihi mekânı ziyaret edebilirsiniz. 1140 yılından bugüne gelen kalenin arkasında Venedikli Nikolao Banka Justinani’nin imzası bulunuyor.

Armolia Köyü, ışıklandırmasından ve manzarasından kaynaklı olarak akşam saatlerinde özel bir atmosfer sunuyor.

Armolia ve Pirgi hattında yer alan dar patikalı yolu takip etmeniz durumunda, arkeolojik koruma alanına kolayca ulaşmanız mümkün.

Sakız Adası Anavatos Köyü

Anavatos Köyü

Merkezin 15 km batısında bulunan Anavatos Köyü, oldukça yüksek bir vadinin tepe noktasına inşa edilmiş durumda. Köyde gezeceğinizi sırada çok keskin uçurumlarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Köy, deniz seviyesinin 500 metre kadar yukarısından yer alıyor. Yolun engebeli yapısından dolayı ulaşım diğer yerlere göre daha zor diyebiliriz.

Merkez üzerinden köye ulaşmak, yaklaşık 45 dakikalık bir zaman alıyor. Anavatos Köyü’nün en güzel özelliklerinden biri, burada yer alan evlerin tamamının taş evlerden meydana gelmesi.

Yunan Bağımsızlık Savaşı ve yıkıcı depremlerden sonra yerel halkın tamamen köyü terk ettiği düşünülüyor.

Sakız Adası Mavra Volia Plajı

Mavra Volia Plajı

Mavra Volia Plajı, görünüm itibarıyla adanın en orijinal plajı olarak kabul görüyor. Siyah kumlarından dolayı burayı “Volkan plajı” olarak da biliniyor.

Sahilinin taşlık yapıda olması ise plajın tek olumsuz yanı. Yukarıdan merdivenlerle inmeniz gereken plaj, özellikle Ağustos ayında en kalabalık dönemini geçiriyor.

Eğer genel olarak ince kumlu plajlardan hoşlanıyorsanız, buraya sevmeme ihtimaliniz güçlü. Fakat yine de volkanik taş kalıntılarının üzerine uzanmak, sizin için ilginç bir deneyim olabilir. Bu arada plajın arka kısmında geniş gölgelik alanlar mevcut. Dolayısıyla burada olduğunuz sürede şemsiyeye pek de ihtiyaç duymayabilirsiniz. Bu ilginç plaj, Emporios Limanı’na oldukça yakın bir mesafede bulunuyor.

Mavra Volia plajına ulaşmak adına Emporios yolunu takip edebilirsiniz.

Sakız Adası Komi Plajı

Komi Plajı

Komi Plajı, çevresinde yer alan tesislerin ve tavernaların çokluğundan dolayı önemli bir popülerliğe sahip. Şemsiye, duş ya da şezlong konusunda da hizmet veren Komi Plajı, adanın en kalabalık plajları arasında. Bu arada plaj içerisinde özel bir beach club da mevcut.

Deniz tercihinizi eğlenceli ve hareketli bir noktadan yana kullanmak istiyorsanız Komi Plajı sizin için oldukça ideal.

Yoğun bir bitki örtüsünün çevrelediği plajda çocuklar için özel oyun alanları bulunuyor. Derin yerleri sevenler, bir nebze hayal kırıklığı yaşayabilirler ancak sığ yapısından dolayı çocuklu aileler için burası büyük ilgi görmekte.

Adanın güneydoğu kısmında konumlanan Komi plajı ile Kalamoti Köyü arasında 4 kilometrelik bir mesafe söz konusu.

Sakız Adası Bizans Müzesi

Bizans Müzesi

Daha çok tarihe ve kültürel mekânlara ilgi duyan gezginleri ilgilendiriyor. Adanın merkez bölgesinde yer almasından dolayı çok sayıda ziyaretçi çeken Bizans Müzesi, 1980 senesinden bugüne kadar aktif şekilde hizmet veriyor.

Müzeye ev sahipliği yapan tarihi binanın 19’uncu yüzyıldan kalma olduğu biliniyor. Bizans Müzesi’nde avlu bölümü ziyarete açılmış olan bir Osmanlı Camisi de mevcut.

Caminin avlu bölümünde çok sayıda Musevi ve Müslüman mezarı yer alıyor. Ayrıca Rönesans ve Bizans dönemlerinden kalan çok sayıda tablo, müze içinde sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Salı günleri dışında 08.30-16.00 arası ziyarete açık.

Michael Chomatzas’ın 1734 senesinde yaptığı, üç kızın uyumasına yer verdiği meşhur tablosu burada sergileniyor.

Sakız Adası Kampos

Sakız Adası Kampos

Bölgenin bereketli narenciye bahçeleri, konumu ve güzelliği, Cenevizliler tarafından fark edilmiş olacak ki, bu bölgeyi seçerek, günümüze kadar dayanan sağlamlıkta, taştan konaklar yapmışlardır. 1881 depremi birçok yapıya zarar verse de, burada göreceğiniz konaklar, yerel halkın ve mülk sahiplerinin gösterdiği özen sebebiyle, sizlere Cenevizlilerin özgün mimari kültürünü hissettirecektir.

Bu konaklarda kullanılan taş özeldir ve Thimiana köyünden çıkarılmaktadır. Kahve ve kırmızı gölgeli mermerleriyle ünlü Thimiana köyünün taşları, dekorasyon için harikulade bir malzemedir. Kampos bilgesindeki çoğu yapıda bu taştan kullanılmıştır.

Daha öncesinde de yine aristokratlar tarafından yerleşim alanı olarak seçilen bu bölge, günümüzde adada yaşayan yerel halk için de ayrı bir önem arz etmektedir. Kampos, Merkezden 6 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kamposlular, hem üretimini hem ticaretini yaptıkları narenciyeleri soğuktan ve rüzgardan korumak için, Taş Konakların duvarlarını oldukça yüksek yapmışlardır. Mozaik süslemeli avlularıyla göz dolduran bu konaklar, Kampos gezinizden aklınızda kalacak görüntüler arasında olacaktır.

Sakız Adası Arkeoloji Müzesi

Sakız Adası Arkeoloji Müzesi

1966-1971 tarihleri arasında inşa edilen Sakız Arkeoloji Müzesi, 1200 m2 sergi odaları ve 1300 m2 laboratuvar, ofisler ve depolar olmak üzere; toplam 2500 m2’lik bir alanı kaplamaktadır.

Müzede, Britanya Okulu’nun, adadaki Emporios ve Agio Galas bölgelerindeki kazılarda bulduğu tarih öncesi antik döneme ait eserlerin koleksiyonları ve Modern Yunan kalıntıları sergilenmektedir. Sakız Arkeoloji Müzesi’nde ayrıca Fana bölgesindeki kazılarda bulunan antik ve klasik bulgular da yer almaktadır.

Sakız Adası Denizcilik Müzesi

Sakız Adası Denizcilik Müzesi

Sakız Adası şehir merkezinde bulunan Denizcilik Müzesi, restore edilmiş Neoklasik tarzdaki tarihi konakta bulunmaktadır.  Müzede Sakız Adası’nın denizcilik geleneğine ait tarihi eserler, yelkenli gemi tabloları, gemi maketleri, gemi parçaları ve denizcilik sektörüne ait fotoğraflar sergilenmektedir.

Sakız Adası Jüstinyen Müzesi

Sakız Adası Jüstinyen Müzesi

14. ve 15. yüzyıllar arasında inşa edilmiş olan Sakız Adası Kalesi’nin içinde yer alan Justinyen Müzesi adanın en tarihi mekanları arasındadır.

Müzede, Bizans duvar resimleri (freskler), Bizans ve Cenevizliler’e ait heykeller ve birçok tarihi eser sergilenmektedir. Arhangelos Mihail’in duvar resmi, Justinyen Müzesi’ndeki en önemli yapıtlar arasındadır.

Sakız Adası Tıp Müzesi

Sakız Adası Tıp Müzesi

Adanın en yeni müzesi olan Sakız Adası Tıp Müzesi 2012 yılında açılmıştır.  Adada faaliyet gösteren organize sağlık tesislerinin tarihsel sürecini inceleyen bu tıp odaklı tematik müzede, çeşitli dönemlere ait tıp aletleri ve kamu kurumlarında kullanılmış tıbbı cihazlar sergilenmektedir. Ayrıca, yakın dönemlere ait bazı özel ilaç koleksiyonları da sergilerde yer almaktadır.

Kamu kurumlarının koleksiyonları Sakız Skylitseio Hastanesi, Ulusal Michaleio Sakız Yetimhanesi, Annelik Enstitüsü ve Sakız Cüzzam Hastanesi’ne aittir.

Sakız Adası Agia Markella Manastırı

Sakız Adası Agia Markella Manastırı

Sakız Adası’nın merkezinden 45 km uzaklıkta,  Volissos Köyü yakınlarında adanın kutsal koruyucusu olarak bilinen Azize Markella Manastırı bulunmaktadır. Tarihi Psara Adası’nın karşısında, kumlu ve ince çakıl taşlarıyla kaplı soğuk ve derin deniziyle tanınan koyda, büyük çınar ağaçlarının arasında inşaa edilmiş bir tapınaktır.

Tapınaktan yürüme mesafesinde, kayaların üzerinden kutsal olduğu söylenen su fışkırır. Kilisenin bahçesinde günümüzde misafirhane olarak kullanılan yapı; geçmişte Hristiyan hacılara konaklama amaçlı tahsis edilmiştir.

Sakız Adası’nın resmi tatil günü olan 22 Temmuz tarihi kesişler için en büyük Hac günüdür. Sakız Adası’ndan, çevre adalardan ve tüm Yunanistan’dan binlerce kişi bu bölgeye akın etmektedir. Yörenin sakinleri, Azize Markella’nın gerçekleştirdiği mucizelere ilişkin birçok rivayet anlatmaktadırlar. Ziyaretçiler diledikleri adaklarının kabul olması için, Sakız şehir merkezinden başlayarak 50 kilometrelik yolu yürüyerek kat etmekte ve buraya ulaşmaktadırlar.

Sakız Adası Olympi Mağarası

Sakız Adası Olympi Mağarası

Ortaçağ Dönemi’nden kalma Olympi Köyü’nün 8 kilometre güneyinde yer alan Olympi Mağarası, 1985 yılından itibaren uzmanlar tarafından araştırılmaktadır.  2003 senesinde ilk defa ziyaret açılan mağaranın en derin yeri 52 metredir.

Sarkıt ve dikitlerden oluşan, etkileyici bir görünüme sahip olan Olympi Mağarası’nın girişinde muazzam güzellikte Ege Denizi manzarası ziyaretçileri adeta büyüler.  Mağaranın bazı bölgelerinden içeri giren ışık demeti rengârenk büyülü bir görüntü oluşturur.

Sakız Adası Agio Galas Mağarası

Sakız Adası Agio Galas Mağarası

1969 yılında keşfedilmiş olan Agio Galas Mağarası, Sakız Adası’nın en büyük mağarasıdır. Neolitik Dönem’e  ait önemli kalıntıların bulunması bu mağarayı oldukça ilgi gören bir yer olmasını sağlamıştır. Agio Galas Mağarası, 250 metre derinliğe kadar ziyaret edilebilmektedir ve güvenli bir iniş için gerekli aydınlatmaya da sahiptir.

İşte Sakız Adası’nda gezilecek yerler… Peki Sakız Adası’nın tarihçesi ne? Sakız Adası’na nasıl gidilir, ne yenir, ne alınır, özel günleri ve festivalleri nelerdir? Daha birçok sorunun cevabı için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Sakız Adası’nın Tarihçesi

Sakız Adası’nın Tarihçesi

Sakız Adası antik yıllardan günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. M.Ö.10. yüzyılda Ege kıyılarında yaşayan İyonyalılar, Sakız Adası'na yerleşmeye başlamışlardır. Bu yerleşimlerden sonra Sakız Adası, M.Ö. 7 ve 3. yüzyıllarda gelişimi sürdürmeye devam etmiştir. M.Ö. 3. yüzyılda ise Büyük İskender hakimiyetine geçmiştir. Büyük İskender’in hakimiyetinden yaklaşık 100 yıl sonra da Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine dahil olmuştur. Ada kültürünün Roma kültürüne yakınlığı ise adanın ayrıcalığına sebep olmuştur. Yaklaşık 15 yüzyıl boyunca Bizans hakimiyetinde kalan ada, 14. yüzyılda Cenevizlilere geçmiştir. Yaklaşık 200 yıl Cenevizlilerin hakimiyet sürdüğü ada 1566 yılında ise Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Bu kadar çok devletin bölge üzerinde hakimiyet kurmak istemesi Sakız Adası'nın hem ticari hem de stratejik anlamda büyük öneme sahip olmasıdır. 20. yüzyıla gelindiğinde ise Sakız Adası Yunanistan'a katılmıştır. O günden itibaren Yunanistan sınırları içinde yer alır.

Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?

Sakız Adası, İzmir ili açıklarında yer alan, üzerindeki sakız ağaçları ile ünlü turistik bir gezi noktasıdır. Sakız Adası, doğal güzellikleri ve gezilecek yerleri ile meşhur olması nedeniyle yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görür. Sakız’a nasıl gidilir sorusunun cevabı ise bazı aşamalardan oluşur. Öncelikli olarak, vize başvurusu yapılması gerekir. Yapılacak olan kapıda vize sayesinde, adaya kolay bir şekilde gidilebilir.

Ada, İzmir iline oldukça yakın olduğu için, İzmir geçiş noktası olarak kullanılabilir. İzmir’in Çeşme ilçesinden düzenli olarak kalkan feribot seferleri sayesinde, Sakız Adası’na hızlı bir şekilde geçmek mümkündür. 45 dakikalık feribot seferi, Çeşme’den Sakız Adası’na geçmeyi sağlar. Söz konusu yolculuk da oldukça eğlenceli olduğu için gezinin bir parçası haline gelebilir.

Sakız Adası Doğal Güzellikleri

Sakız Adası Doğal Güzellikleri

Sakız Adası’nın en güzel özelliklerinin başında ise el değmemiş ve temizliğini koruyan plajları gelir. Çeşme plajlarının aksine Sakız Adası plajları taşlık ve çakıllıdır. Ancak henüz adaya yaklaştığınızda sizi karşılayan temiz plajlar tüm güzelliği ile sevginizi kazanmayı başarır. Otellerin kendilerine ait plajlarının yanı sıra gidebileceğiniz en ünlü plajlar Ormos, Lo Giosonas, Agia Dynami, Agia Fotia, Karfas, Komi, Mavra Volia, Nagos ve Didymes. Mavra Volia Plajı ise volkanik siyah taşlarıyla adanın en gözde plajları arasında yerini alır.

Sakız Adası Kültür Sanat

Sakız Adası Kültür Sanat

Sakız Adası'nın hemen hemen her köyünde, her adımda sanattan bir iz bulabilirsiniz. Örnek verilecek olursa bunlardan bir tanesi sokak duvarlarında resimler bulunan Pirgi'dir. Sakız Adası'nı ziyaret eden çoğu kişiden de kilise duvarlarında bulunan çizimleri duyabilirsiniz. Ancak bir tanesi var ki o da ada merkezine 12 km mesafede yer alan Nea Moni Manastırı'dır. Manastır 1042’de üç rahip tarafından inşa edilmiştir. Nea Moni Manastırı Roma kültürüne yakın olmasıyla bilindiği için de en hızlı gelişimini Bizans döneminde gerçekleştirmiş. Manastırın mozaikleri İstanbullu ustalar tarafından dekore edilmiş. Manastır yapı itibariyle Bizans sanatının en önemli örneklerindendir. Geçirdiği restorasyon sürecinden sonra ise UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan yapıda kutsal günlerde özel törenler yapılır.

Sakız Adası'nda Ne Yenir?

Sakız Adası'nda Ne Yenir

Sakız Adası'nın mutfak kültürü genellikle deniz ürünlerinden oluşur. Deniz ürünleri kadar et yemekleri de adada sevilir. Yunan mezeleri ise yemekleri kadar lezzetlidir. Adaya gittiğinizde tavsiye edilen birçok aperatif yiyecek mevcut. Yunan salatası, haydari, yalancı dolma, kabakçiçeği dolması, kabak köftesi, gözleme, soğanlı börek, közlenmiş patlıcan salatası, tütsülenmiş balık, fava, ahtapot, karides, kızarmış peynir ve patates kızartması adanın aperatif ürünleri arasında.

Sakız Adası'nda deneyimleyebileceğiniz en farklı lezzetlerin başında ise deniz tarağı ve deniz minaresi bulunur. Yunanistan'ın milli içeceği anasonu ülkemizde bulunan rakıdan daha fazla olan uzo ve sadece Sakız'a özgü olan suma da deneyebileceğiniz alkollü içecekler.

Yiyeceğimizi yedik, içeceğimizi içtik, üstüne tatlı güzel gider derseniz de size önerilebilecek olan tatlı da kaşık tatlısıdır. Kaşık tatlısı farklı meyvelerden yapılan ve marmelat kıvamında olan güzel bir damak tatlandırıcıdır.

Sakız Adası Alışveriş

Sakız Adası Alışveriş

Sakız Adası halkı yüzyıllar boyu damla sakızı ticareti ile geçimini sağlamış bir toplumdur. Yüzyıllar sonra da bu gelenekleri devam etmekte ve adaya gelen misafirlere sattıkları hediyelik eşyalar da sakızlarla bağlantılıdır. Damla sakızından üretilen yiyecek, içecek ve kozmetik ürünleri mevcuttur. Ada limanının devamında bulunan kıyı şeridinin bir arka caddesinde adaya ait alışveriş bölümü bulunur. Gidilen yerlerde hediyelik eşya bulunması mümkün olsa da bu cadde hediyelik eşyalar için tasarlanmıştır. Yan yana yol boyu uzanan dükkanlarda sevdiklerinize Sakız Adası'nı anımsatacak güzel hediyeler bulabilirsiniz.

Sakız Adası’nda Özel Günler ve Festivaller

Sakız Adası’nda Özel Günler Ve Festivaller

Öncelikle bilinmelidir ki Sakız Adası gece hayatı ile ön planda olan bir adadır. Yerleşik üniversite öğrencileri sayesinde yaz ve kış aylarında devamlı olarak gece hayatı devam eter. Ancak adada özellikle temmuz, ağustos ve eylül aylarında pek çok festival mevcuttur. Üstelik bu festivaller geleneklere bağlı kalarak, halk tarzıyla ve yerel orkestralarla gerçekleştirilir. Pek çok panayır, sabah yortusu olan ve adına kutlamalar yapılan kilisede yapılan ayinin ardından bolca yiyeceklerin sunulduğu ziyafetlerle başlar. Bu ziyafetler akşamları düzenlenen eğlencelere kadar devam eder.

Sakız Adası'nda yılbaşı gemilerle karşılanır. Bilinen savaş veya ticaret gemileriyle değil, bizzat yöre çocuklarının yapmış olduğu maket gemilerle. Bu maketleri yapan çocukların şair ruhlu olmasına dikkat edilir. Çünkü şair ruhlu olan çocukların gemileri ince ayrıntılarına kadar özenerek uğraşacakları düşünülür. Geleneklerinin unutulmaması adına Sakız Adası Çevre Derneği, her yılbaşı ödüller vererek dikkat çekmek ve festivali canlı tutmak ister. Yapılan ödül töreninin ardından gemiler sokaklarda şarkılarla gezdirilir.

Bir diğer festival ise Mostral Festivali'dir. Mostral her yıl belirlenen günlerde kutlanır. 2019 yılında 10 Mart'ta kutlanmıştır. Bu kutlamada yerel halkın Orta Çağ'da korsanlarla savaşması ve galip gelmesi temsil edilir. Hatta yöre halkına ait olan giysiler giyen delikanlılar, Thimiana köyü sokaklarında savaşı canlandırdıkları dans çeşidi olan 'Talimi' isimli dansı oynar.

Adaya gittiğinizde Agas Günü'ne denk gelme olasılığınız vardır. Agas Günü'nde Osmanlı Devleti'nin adaya gelip vergi alması konu edilir. Bu gelenek Olimpi, Mesta, Elata ve Lithi’den oluşan Sakız köylerine aittir. Osmanlı Ağası kıyafetli bir kişi köy meydanına geçer ve oturmaya başlar. Seçtiği kurbanlardan da vergi toplar. Tamamen şaka amaçlı toplanan paralar köyde bulunan kültür derneğine aktarılır.

Sakız Adası’nda Konaklama

Sakız Adası’nda Konaklama

Sakız Adası her bütçeye uygun otelleri ile tatil yapmak isteyenlerin gözdesi konumundadır. Ada merkezinde bulunan 3 ve 4 yıldızlı otellerin dışında konaklayabileceğiniz pansiyonlar mevcuttur. Ancak ada merkezi ve köyler arasında toplu taşıma yetersizliği sebebiyle tatilciler genellikle ada merkezinde bulunan otel ve pansiyonları tercih etmektedir.

Ada merkezinde bulunan 4 yıldızlı Grecian Castle Hotel, oldukça konforlu diyebiliriz. City Point Chios, Chios Chandris, Pelineon Rooms, Diana Hotel, Hotel Kyma uygun fiyatlara oda bulacağınız otellerden bazılarıdır.

Sakız Adasında Yapılması Gereken 5 Şey

  1. Sakız Adası balını denemeden geri dönmeyin!
  2. Adını Anadolu'da bulunan Amanos Dağları'ndan alan Amanit adlı mantarı uzo ile birlikte denemeyi unutmayın!
  3. Asparaguslu makarnayı çatalınıza dolamayı bir görev bilin!
  4. Sakız Adası beyaz peyniri tadımı yapmayı unutmayın!
  5. Ariousios şarabını deniz kenarında yudumlamayı ihmal etmeyin!

“Sakız Adası’nda gezilecek yerler” yazımız umarız sizin için güzel bir seyahat rehberi olmuştur. Vizesiz gidebileceğiniz diğer Yunan adalarını okumak için "Vizesiz Yunan Adaları Hangileri? İdo Yunan Adaları Bilet Fiyatları 2024!" yazımıza göz atabilirsiniz.

Kaynak: Ayşenur Yılmaz