Sahur, oruç tutmaya niyet edilerek yapılan bir ibadet olduğu için, sahurda yapılan dua, kişinin kalben niyetini yapmasına ve orucuna güç katmasına yardımcı olur.
Peygamber Efendimiz, “Sahurda yemek yiyiniz; çünkü sahurda bereket vardır.” diyerek, Müslümanları sahura kalkmaya teşvik etmiştir. Sahurda yenen yemeklerin ardından, şükür ve minnettarlık amacıyla dua edilir. Bu dua, sahur vaktinde edilen "sahur vakti duası" olarak bilinir.
Bu yazımızda “Sahur duası nasıl yapılır?” sorusunu cevaplayacağız. İşte sahur duası Arapça ve Türkçe okunuşları…
Sahur Duası Nasıl Yapılır?
Sahur vaktinde, kalpten edilen dualar sabır ve minnettarlık hislerini ifade eder. Okunan sahur duası, hem Arapça hem de Türkçe olarak oruç tutanların ruhunda bir huzur yaratır. Bu dua, oruç tutanların gönüllerine dokunarak, sofranın sona ermesini anlamlı bir şekilde tamamlar.
Peygamber Efendimiz’in sahurda okuduğu dua:
“Ey bu gecenin ve biraz sonra оlacak sahurun Rabbi olan Allаh’ımız… Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip еyle, Amin.”
Sahur duası Arapça okunuşu:
“Allahümme inni es’elüke bi rahmetikellti vesiat külle şey’in en tağfirali”
Sahur duası Türkçe anlamı:
“Allah’ım! Her şeyi kuşatan her şeyi içine alan o geniş rahmetinle beni bağışlamanı diliyor ve benim günahlarımı, hata ve kusurlarımı affetmeni istiyorum.”
Sahur duası Arapça okunuşu:
“Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi’tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu’l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu’l yesire ve ye’fu eni’l kesiri, ikbel minni’l yesire, ve’fu enni’l kesire, inneke ente’l ğafuru’r Rahim, Allahumme inniy es’eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a’leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine’l ayşi bima kasemte li, ya erheme’r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyi fi ni’meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente’s satiru avreti, ve’l aminu rev’eti ve’l mukiylu asreti, feğfir li ğatieti ya erheme’r rahimin.”
Sahur duası Türkçe anlamı:
“Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar.
Ey az ameli kabul edip çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin. Allah’ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yakın istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl.
Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi.”
“Sahur duası nasıl yapılır?” sorusunu cevapladık. Ayrıca edilebilecek dualar şu şekildedir;
Arapça okunuşu:
“Allâhümme kir sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü”
Türkçe anlamı:
“Allah’ım! Bugün de tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucuna benzer biçimde ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bugün de beni gafillerin uykusundan uyandır; kabahatimi bugün de bağışla; ey âlemlerin ilâhı! Affet beni, ey kabahatleri affeden Rabbim! Allah’ım! Bugün de emrini icra etmek için beni güçlendir; bugün de zikrinin güzel keyfini bana tattır; kereminle beni bugün de şükrünü eda etmek için hazırla; bugün de hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretlisi.”
Sahurda özel bir dua olması gerekmez; ancak oruç tutmaya niyet edilirken yapılan niyet duası önemlidir. Bunun dışında sabah namazı öncesinde Allah’a yapılacak niyet ve dilekler, kişinin manevi durumunu güçlendirebilir. Kişinin belirli bir duaya bağlı kalmadan kendi manevi arınma ve istekleri doğrultusunda Allah’a yönelmesi daha makbuldür. Ancak siz aşağıdaki duayı da okuyabilirsiniz.
“Yarabbi, ellerimizi açtık, sana dua ediyoruz, yalvarıyoruz, yakarıyoruz, dualarımızı kabul eyle Allah’ım! Bana dua edin, dualarınızı kabul edeyim buyuruyorsun; Ya Rab her türlü müracatımızı, her türlü isteklerimizi kabul eyle Allah’ım.
Ramazan ayını bizim için hayırlı eyle Allah’ım. Oruçlarımızı kabul eyle Allah’ım. Bedenlerimize sıhhat nasip eyle Allah’ım. Hasta olanlara şifalar nasip eyle Allah’ım. Bizi hastalık tehlikesinden ve tüm kötülüklerden muhafaza eyle Allah’ım.
Oruç tutmayı korunmamız olarak tanımlıyorsun; oruç ile hem maddi hem manevi olarak hem bizi koru Allah’ım. Yarabbi hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva, borçlularımıza edalar nasip eyle Allah’ım. Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem sana nasıl dua etmişse öyle dua ediyoruz, dualarımızı kabul eyle Allah’ım. Amin.”
Sahurda Bereket ve Hidayet Duası
Sahur vaktinde yapılan dualar rahmet kapılarının açık olduğu vakitlere denk gelir.
Arapça: “Allahümme inneke afuvvun kerîmün tuhibbü’l-afve fa’fu annî yâ kerîm.”
Türkçe Anlamı: “Allah’ım! Sen çok affedici, kerem sahibi olan Allah’sın. Affetmeyi seversin, beni de affeyle ey Kerem Sahibi.”
Sahurda Sabır ve Şükür Duası
Oruç sırasında sabrı artırmak ve şükür için okunur.
Arapça: “Allahümme aînî alâ zikrike ve şükrike ve husni ibadetike.”
Türkçe Anlamı: “Allah’ım! Sana zikretmek, şükretmek ve güzel bir şekilde ibadet etmek için bana yardım et.”
Sahur duasını paylaştık. Peki sahur duasını önemli kılan şey ne? İşte sahur duası önemi…
Sahur Duasının Önemi
Sahur, Ramazan ayında orucun başlangıcıdır ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.), sahurun çok önemli olduğunu ve bu vakitte yenen yiyeceklerin bereketli olduğunu belirtmiştir. Sahur vaktinde yapılan dua, orucun kabul olması ve sahurun bereketli olması açısından büyük bir öneme sahiptir.
Ve ayrıca, Ramazan ayında oruç tutmaya niyet ederken şu dua yapılabilir:
- "Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya."
(Bu, kişinin oruç tutmaya niyet ettiğini belirten basit bir niyet duasıdır.)
Sahurda Genel Olarak Yapılacak Dua ve İbadetler
- Oruç Niyeti: Sahurda oruç tutmaya niyet etmek önemlidir. Niyet, sadece dil ile değil, kalp ile de yapılmalıdır. İftar vaktinde olduğu gibi, sahurda da oruç için niyet edilir.
- Kur’an-ı Kerim Okumak: Sahur vaktinde Kur'an okumak ya da tefekkürde bulunmak, manevi olarak günün daha hayırlı geçmesine vesile olur.
- Salavat Getirmek: Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) salavat getirmek, sahurda yapılabilecek güzel bir ibadettir.
- Zikir Çekmek: Sahurda Allah'ı anmak, zikir çekmek ruhsal huzuru artırır.