Geçtiğimiz yılın yaz aylarında İngiltere merkezli petrol devi BP ile Petrol Ofisi arasında görüşmeler yürütüldüğüne dair basında söylentiler yer almıştı. Bu söylentilerin ardından kamuoyunda Petrol Ofisi gündem olmuştu. Yazımızda Petrol Ofisi kimin sorusunun cevabı başta olmak üzere Petrol Ofisi firmasına dair merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

İşte detaylar…

Petrol Ofisi Kimin?

Türkiye merkezli olan petrol şirketleri arasında en tanınmış markalardan biri olan Petrol Ofisi kimin sorusunu arama motorlarında sık sık aratılmaktadır. Petrol Ofisi Anonim Şirketi, Türkiye'nin sahip olduğu petrol ve türevlerini üreten petrol şirketidir. Vitol Group, Petrol Ofisi’nin sahibi konumunda yer almaktadır.

Petrol Ofisi'nin satışıyla ilgili son zamanlarda çeşitli söylentiler ve haberler ortaya çıksa da, bu söylentiler resmi olarak doğrulanmamıştır. Petrol Ofisi'nin satın alınması konusunda resmi bir açıklama bulunmamaktadır.

Petrol Ofisi Özelliği ve Faaliyetleri Ofisi, Türkiye'de petrol ve petrol ürünleri üzerine ticari faaliyetlerde bulunan oldukça eski ve köklü bir kurumdur.  Kamu ve özel sektör kuruluşları ile tüketicilere petrol ve petrol ürünleri tedarik, ithal ve depolama hizmeti sağlamaktadır. Ek olarak, Petrol Ofisi yaklaşık 1800 akaryakıt istasyonu, madeni yağ fabrikası, LPG ve akaryakıt terminalleri gibi önemli altyapıya sahiptir. Petrol Ofisinin CEO'su ise Mehmet Abbasoğlu'dur.

Petrol Ofisi Hangi Ülkeye Ait?

Petrol Ofisi kimin sorusuna ek olarak sık sorulan sorulardan biri olan Petrol Ofisi hangi ülkeye ait sorusuna da açıklık getirelim…

Petrol Ofisi, Türkiye'nin en büyük akaryakıt dağıtım şirketlerinden biri olarak kabul edilirken, sahibi Vitol Group, uluslararası enerji ticareti ve madeni yağ sektöründe önemli bir yere sahiptir.ü

Vitol Group, Petrol Ofisi olarak bilinen anonim bir enerji şirketinin sahibidir. Vitol Group, Petrol Ofisi aracılığıyla Türkiye'deki enerji sektöründe yer almaktadır. Petrol ofisi için sorulan "Petrol Ofisi hangi ülkeye ait?" sorusuna kısaca Hollanda markası diyebiliriz. Petrol Ofisi, bu ilişki sayesinde uluslararası bir enerji şirketinin gücünü arkasına alarak Türkiye'de önemli bir yere sahip olmuştur.

Petrol Ofisi Tarihçesi

Petrol Ofisi, 18 Şubat 1941'de kurulmuştur. 1983'e kadar Türkiye'de petrol ürünlerinin ithalatı, depolanması, arıtılması ve dağıtılması amacıyla hizmet vermiştir. Başlangıçta bir devlet şirketi olan Petrol Ofisi, 1983 yılına kadar Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TÜPRAŞ) birlikte çalışmış ve aynı çatı altında bulunmaya devam etmiştir.

1983'ten 2000'e kadar Petrol Ofisi anonim bir şirket olarak çalışmıştır. Bu süre zarfında Türkiye'nin enerji sektöründe önemli değişiklikler meydana gelmiştir. 24 Temmuz 2000'de Petrol Ofisi özelleştirilmeye karar verildi. İlk aşamada şirketin yüzde 51'i İŞ-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.'ye verilmiştir. Ağustos 2005 senesinde ise Petrol Ofisi Doğan Şirketler Grubu Doğan Holding, Türkiye İş Bankası hisselerini satın almıştır.

Emine Erdoğan'dan mucizevi ameliyata duygusal paylaşım: Pakistanlı ikizler Türkiye'de ayrıldı" Emine Erdoğan'dan mucizevi ameliyata duygusal paylaşım: Pakistanlı ikizler Türkiye'de ayrıldı"

3 Mart 2006'da Avusturya merkezli OMV şirketi, Petrol Ofisi'nin %34 hissesini 1.054 milyar dolara satın almıştır. Doğan Grubu'nun ortaklık payı bu nedenle azalmıştır. 2010 yılında OMV, Doğan Holding'den kalan hisselerinin %54.17'sini 1 milyar € karşılığında satın almıştır. Bu, OMV'nin şirketteki toplam payının %95.75'ine yükseltmesine yol açmıştır.

3 Mart 2017'de Petrol Ofisi, Cenevre merkezli Vitol şirketi tarafından OMV'deki tüm hisselerinin 1.368 milyar € karşılığında satın alınacağını duyurmuştur.ü Vitol'ün Türkiye iştiraki VIP Turkey Enerji A.Ş aracılığı ile satın alma işlemini 13 Haziran 2017'de tamamlamıştır.

Bu süre boyunca Petrol Ofisi'nin yönetimi değişti ve şirketin büyümesi devam etmiştir. Tarihçesi ve sahiplik değişiklikleri, Petrol Ofisi'nin Türkiye'nin enerji sektöründe önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Günümüzde Vitol Grubu'nun bir parçası olarak etkinlik gösteren Petrol Ofisi, Türkiye'nin akaryakıt dağıtımında halen önemli bir rol oynamaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Petrol Ofisi hakkında en çok merak edilenleri sizin için derledik. Şimdi konu ile ilgili sık sorulan soruları cevaplayalım.

Petrol Ofisi’nin sahibi kim?

Petrol Ofisi’nin sahibi Vitol Group’tur. Vitol Group, enerji ticareti ve madeni yağ sektöründe uluslararası bir şirketler grubudur. Vitol Group, aynı zamanda Petrol Ofisi'ni Türkiye'deki enerji sektöründeki en önemli yatırımlarından biri olarak görmektedir.

Petrol Ofisi kimin, hangi ülkenin?

Petrol Ofisi, Vitol Group’a aittir. Vitol Group ise bir Hollanda şirketidir. Şirket, ham petrol fiyatlarının belirlenmesinde ve petrol arzının istikrarına katkıda bulunmaktadır.

Petrol Ofisi ilk kime satıldı?ü

Petrol Ofisi, özelleştirme kapsamında ilk olarak İŞ-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.’ye satılmıştır. İŞ-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş. ise Doğan Holding bünyesinde kurulmuştur. Şirket, Petrol Ofisi’nin %50’ini Mart 2000 yılında satın almıştır. 2005 yılında ise tüm hisseleri satın alan Doğan Holding Petrol ofisinin tamamına sahip olmuştur.

Editör: Ecem Döner