“Bu dönem kliniğimize streptokok (beta) mikroorganizmasi ile olan Boğaz enfeksiyonu ve kızıl hastalığı olan çocuklar sık başvurmaktadır. Beta enfeksiyonunun hem tanısı hem tedavisi çok kolaydır.” Diyen Özkal “Ancak tanı konmadığında veya yetersiz Tedavi verildiğinde ciddi bir hastalık olan akut romatizmal ateşe (ara) ve akut post streptokoksik glomerülonefrite neden olmaktadır.

K A P A K-324

AKUT ROMATİZMAL ATEŞ (ARA)

ARA, A grubu beta hemolitik streptokok Boğaz enfeksiyonu veya kızıl hastalığı geçiren hastaların tedavi edilmemesi ya da yeterli şekilde tedavi edilmemesi sonucu gelişen bir hastalıktır. ARA, beta mikrobuna bağlı boğaz enfeksiyonlarının en sık görüldüğü kış ve ilkbahar aylarında daha sık görülür. Beta mikrobu bulaşıcıdır, kişiden kişiye yayılabilir ancak ARA bulaşıcı değildir. ARA, en sık 5-15 yaş arası çocuklarda görülmekle birlikte daha küçük ve daha büyük yaşlarda da görülmektedir. ARA, kalp kapaklarında kalıcı hasara neden olabilir. Kalp yetmezliğine neden olabilir.

K A P A K-325

Uzmanından uyarı: Sendromlu binalar hastalık saçıyor Uzmanından uyarı: Sendromlu binalar hastalık saçıyor

ARA BELİRTİLERİ

ARA, beta mikrobuna bağlı boğaz enfeksiyonu takiben 2-4 hafta sonra görülür. Yukarıda tanımda belirttiğimiz gibi Boğaz enfeksiyonu iyi tedavi edilmemişse görülür. Çocuğumuz Boğaz enfeksiyonu geçirmiş ve 2-4 hafta sonra aşağıdaki belirtiler görülürse mutlaka doktora başvuralım. Bu belirtiler ateş, cilt altında ağrısız şişlikler, göğüs ağrısı, halsizlik, eklemlerde gezici tarzda olan en sıklıkla (diz, ayak bileği, dirsek ve el bileğinde) ağrı, hassasiyet, kızarıklık, ısı artısı ve şişlik  olması. Deride düz veya hafifçe kabarık kenarları düzensiz, ağrısız döküntüler (eritema marginatum) en sık el, ayak ve yüzde kontrol edilemeyen, düzensiz vücut hareketleri. Çocukların el yazısındaki değişiklikler, zamansız ağlama ve gülme gibi anormal davranışların ortaya çıkması. Bu belirtiler olduğunda en kısa zamanda hekime başvurulmalıdır.”

Muhabir: Fatma Uysal