Özel Salihli Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Mehmet Kaygısız, “Derinlik algısında azalma görüşte  bulanıklaşma, sürekli buzlu cam arkasından bakıyor hissi, yakını görmede sorunların başlaması, gece görme yetisinin azalması, ışıklara karşı hassasiyet, gözlük veya lens numaralarında hızlı değişimlerin yaşanması, çift görme, renklerde soluklaşma, ışıkların çevresinde halkaların görülmesi ve parlak objelere bakarken rahatsızlık duyulması kataraktın belirtilerindendir” dedi.

Kaygısız, “Göz merceği tıpkı bir kamera lensi gibi görev yapar ve görüşün netleşmesi için gelen ışığı retinada odaklar. Görevini yapmaya devam etmesi için içeriğindeki su ve protein oranının korunması gerekir. Göz merceğindeki protein azalırsa  ya da farklılaşırsa  göz merceği bulanıklaşıp saydamlığını yitirmeye başlar. Özellikle yaşın ilerlemesine bağlı olarak oluşan rahatsızlık etkilerini çoğunlukla yavaş yavaş hissettiren bir göz hastalığıdır.”

AMELİYAT SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Katarakt cerrahisinin önem bakımından bir kalp ya da beyin cerrahisinden  farkı olmadığını söyleyen Kaygısız “Katarakt ameliyatı düşünüldüğü gibi basit, önemsiz bir operasyon değildir. Hekimin tüm dikkatini vermesi gereken ve deneyimin  önemli olduğu bir cerrahidir. Katarakt ameliyatına bağlı en istenmeyen durum gözde enfeksiyon gelişmesi. Zamanında fark edilmeyen enfeksiyon, şiddetine ve tedavi aşamasına bağlı olarak hastanın gözünü kaybetmesine bile neden olabilir.”

HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kaygısız “Hastalar mutlaka katarakt ameliyatını gerçekleştirecek olan hekimin tecrübesini ve katarakt ameliyatı olacakları kurumun bu konudaki deneyimini, başarısını ve hijyenik şartlarını çok iyi bir şekilde değerlendirmelidir. Bir diğer önemli kriter ise katarakt ameliyatında kullanılacak olan malzemelerin kalitelerinin , sterilizasyonlarının ve özelliklerinin sorgulanmasıdır.”

KATARAKT AMELİYATINDA HANGİ MERCEKLER(LENS) KULLANILIR?            

Kaygısız, sözlerine şöyle devam etti.

Okula Başlayan Çocukları Bekleyen Tehlike 'Sık hastalanan çocukta alerji şüphesi' Okula Başlayan Çocukları Bekleyen Tehlike 'Sık hastalanan çocukta alerji şüphesi'

“FAKO emülsifikasyon sırasında hasta ve işlevini yitirmiş doğal mercek(lens) gözden alınarak yerine yapay göz içi mercek(lens) yerleştirilir. Sadece uzak mesafeyi görmemizi sağlayan merceklere (lens) monofokal (tek odaklı),uzak ve yakını görmemizi sağlayan merceklere bifokal (iki odaklı),uzak, orta ve yakın mesafeyi görmemizi sağlayan merceklere trifokal (üç odaklı) mercekler denir. Bifokal(iki odaklı) ve trifokal (üç odaklı) mercek(lens) uygulamaları gözlüksüz yaşama olanağı sağlar. Son günlerde sözlü ve yazılı basında “Akıllı lens” terimi sıklıkla kullanılmaktadır. Akıllı lens, trifokal lensleri tarif etmek için kullanılmış bir ifadedir.”

Kaynak: Fatma Uysal