20 Kasım 2023 tarihinden itibaren Netflix kataloğuna giriş yapmış olan Yaratılan dizisi, Netflix Türkiye’nin gündemdeki ilk 10 sıralamasına yerleşti bile! Henüz izlememiş olanlar tarafından Netflix Yaratılan dizi konusu merak ediliyor.

İngiliz yazar Mary Shelley tarafından yazılan Frankenstein adlı kitabın bir uyarlaması olan Yaratılan, Türkiye’de dizilerin farklı türlerde yapılabileceğini de göstermiş oluyor. Gotik, karanlık, tarihi ve biraz da romantik dizi arayışında olan ilgililer için detayları aktardık…

Bir Not: Diziyi henüz izlemediyseniz, merak etmeyin. Yaratılan dizisinin ana konusu haricinde bölümlerdeki ayrıntılara yazımızda yer vermedik. Spoiler'sız bir şekilde okuyabilirsiniz...

Manuş Baba’dan Ahmetli’de konser Manuş Baba’dan Ahmetli’de konser

yaratılan-dizisi

Bir Çağan Irmak Yapımı: Netflix Yaratılan Dizisi

Bir uyarlama dizi olan Yaratılan, hikâyeyi Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri üzerine kuruyor.  İzleyiciyi ise İstanbul ve Bursa’ya doğru nostaljik bir ziyarete çıkarıyor. Netflix yaratılan dizisi konusunun dizi severlerin ilgi odağında olduğunu söylemek mümkün!

Hikâye; öğrenmeye aşık, zeki ve hevesli bir tıp öğrencisi olan Ziya ile insanlar tarafından ‘deli’ olarak tanımlanan sıra dışı bir profesör olan İhsan’ın etrafında dönüyor.

19. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu’nu saran salgın hastalıklar, Ziya’nın toplu ölümlerle yüzleşmesine neden oluyor. Buna bir çözüm bulmak isteyen Ziya’ya İhsan yardım ediyor. Yaşamanın sırrını çözmeye çalışan ikili hem modern bilimden hem de Kitab-ı Kıyam’dan destek alıyor.

Varoluşla ilgili sorular üzerine temellenen dizide ‘’ölüm’’ ve ‘’ahiret’’ kavramları ön planda yer alıyor. Ziya ve İhsan’ın sonsuz yaşam arzusu üzerine yaptıkları çalışmalar kibirleri ile birleşiyor. İnsanın yarattığı canavar ise metaforik olarak ele alınıyor.

Yapımcılığını O3 Medya’nın üstlendiği Yaratılan dizisine ait Netflix’in resmi Youtube kanalında yayınlanan fragmanda dikkat çekici bir replik geçiyor:

  • ‘’İnsan hayatın sırrın çözmeden ölmemeli. Hatta insan ölmemeli.’’

Yaratılan dizisinin resmi fragmanına göz atmak isteyenler için videoyu aşağıya bıraktık:

Frankenstein’dan İlham Alan Bir Hikâye: Yaratılan Netflix

Dizinin yazarlığını ve yönetmenliğini yapan Çağan Irmak, bu projenin kendisinin çok uzun süredir hayali olduğunu verdiği röportajlarda özellikle belirtiyor. Irmak, Frankenstein’ı ilk okuduğunda 15 yaşında olduğunu ve inceltilmiş bir kopyasından okuduğunu da ekliyor.

Frankenstein Romanının Konusu

Korku temalı bir kitap olarak bilinen Frankenstein içerisinde birçok felsefi soruyu barındırır. Romanın ana karakteri olan Victor Frankenstein, hastalıklara son vermeye çalışan bir tıp öğrencisidir. İnsanı yeniden yaparak ölümsüzlüğü bulmayı amaçlamaktadır.

Yaptığı birçok deney sonucunda yaşamın sırrını keşfeder. Ceset parçalarını toplayarak bir araya getirir ve üstün bir insan yaratır. Böylelikle kitabın kendine edindiği ana sorun ise toplum dışına itilmiş insanların yaşama tutunma öyküsüdür.

yaratılan-dizisi-konusu

Netflix Yaratılan Dizisi Hikâyesinin Arka Planı

Netflix Yaratılan dizi konusunu sizinle kısaca paylaştık. Şimdi de Çağan Irmak’ın hikâyeyi yaratırken neler düşündüğü ve dizinin nasıl ortaya çıktığını aktaralım…

Yaratılan dizisi üzerine epey düşünülmüş ve yoğun çalışılmış bir dizi.  ‘’İnsan nereye kadar bilmeli?’’, ‘’Ölümsüzlüğün sırrı bulunabilir mi?’’ gibi insanlığın ilk dönemlerine kadar uzanan sorular işlenmektedir. Bununla birlikte dizinin dönem özellikli olması ve mistik bir yapısının bulunması da ilgililerini meraka sürüklemektedir.

Netflix ekranlarında geç Osmanlı dönemi ile karşılaşıyoruz. Hikâyenin orijinalinin Avrupa’da geçmesine rağmen bir Türk yapımı olan dizi, izleyiciye absürt kaçmaması ile de takdir toplamaktadır.

Çağan Irmak, Yaratılan dizisi için Frankenstein romanının sadece ana iskeletini aldığını söylemektedir. Bu ana konu etrafında dönen dizi yeni sorular ve Osmanlı dönemine ait bir ruh ile işlenmektedir. Böylelikle romandan farklı olarak dizide çeşitli yan hikâyeler bulunmaktadır.

Türk topraklarına özgü bir öykü ve temalar ile yeniden yorumlanması ise Yaratılan dizisinin nerede çekildiğiyle alakalı soruların da beraberinde getirmektedir. Çekimleri toplamda 12 hafta süren dizi için İstanbul, İzmit, Bursa ve Sakarya’nın çeşitli lokasyonları kullanılmıştır.

Çağan Irmak verdiği röportajlarda birçok görsel kaynaktan yararlandıklarını hatta tarih danışmanı ile çalıştıklarını söylemiştir. Irmak’ın konu hakkında söyledikleri aşağıdaki gibi derlenmiştir:

  • Dizinin tarih danışmanı Osmanlı dönemine ait ve internet arşivlerinde bulunmayan çeşitli fotoğraflar göstermiştir. Osmanlı estetiğinin farklılığını anlamlandırmışlardır. Irmak, gerçek bir Osmanlı’dan yola çıkmak istediğini belirtmiştir.

Dizinin kamera arkasını belgesel tadında izlemek isteyenler için video aşağıdaki gibidir:

Netflix Yaratılan Dizisi Oyuncuları

Netflix Yaratılan dizisi konusu ile ilgi çekerken oyuncularıyla da beğeni topluyor. Başrollerini Erkan Kolçak Köstendil ve Taner Ölmez’in paylaştığı dizide birçok ünlü isim ve yeni yüz de yer alıyor.

Netflix Yaratılan dizisinin kadrosu aşağıdaki gibidir:

  • Erkan Kolçak Köstendil
  • Taner Ölmez
  • Engin Benli
  • Şifanur Gül
  • Bülent Şakrak
  • Gökyüzü Çeyrekbaşı
  • Devrim Yakut
  • Şehsuvar Aktaş
  • Durul Bazan
  • Macit Koper
  • Ekremcan Arslandağ
  • Ümmü Putgül
  • Şennur Nogaylar

yaratilan-dizisinin-konusu-nedir-yaratilan-dizisi-oyunculari-kimler-dfax

Sık Sorulan Sorular

Netflix Yaratılan dizi konusu ve detayları hakkında sık sorulan sorular şu şekildedir:

Netflix Yaratılan Dizisi Kaç Bölüm?

20 Kasım 2023’te Netflix platformunda yerini alan Yaratılan dizisi, 1.sezonu ile izleyici karşısına çıkmıştır. İlk sezonu 8 bölümden oluşmaktadır.

Netflix Yaratılan Dizisi 2.Sezon Ne Zaman?

Netflix Yaratılan dizisi konusu ve oyuncuları itibariyle oldukça sevildi. Henüz resmi bir 2.sezon açıklaması olmasa da yeni sezonun gelme olasılığı oldukça yüksek. 2.sezon onayının gelmesi sonucunda dizinin 2024 yılında devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Ayşenur Yılmaz