Türkiye’nin birçok yöresinde  yetişen ve Salihli'de de coğrafi işaretli kiraz ağaçlarının yaprağından lezzetli Kiraz Yaprağı köftesi yapılıyor. Gelin bu nefis yemekte kullanılan malzemeleri ve yapım aşamasını birlikte inceleyelim…

300 gram kiraz Yaprağı

1, 5 kg yoğurt

3-4 yemek kaşığı un

2-3 su bardağı sıcak su

3 yemek kaşığı erik/nar eksisi

AW333559_03

HAMURU İÇİN;

2 su bardağı bardağı unlu bulgur (yarma bulgur)

1 yemek kaşığı tuz

Üzeri için;

6-7 büyük kuru soğan

3 yemek kaşığı tereyağı

Cinayete kurban giden Nihal’in babasından duygulandıran sözler Cinayete kurban giden Nihal’in babasından duygulandıran sözler

3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapraklar yıkanarak süzülür.

Hamur için unlu bulgura tuz ve su eklenerek yoğrulur. Hamur elde edilir Yapraklar bu hamur ile ince ince sarılır tencereye düzgün şekilde dizilir. Sarma işlemi bittikten sonra üzerine tabak kapatılarak üstünü geçecek kadar sıcak su eklenip düdüklü de 20 dk tencere de olursa 45-50 dk pişirilir. Süzülerek kenarda soğumaya bırakılır.

1, 5 kg yoğurt tencereye alınır üzerine 3-4 yemek kaşığı un 3 yemek kaşığı ekşi tuz eklenerek sıcak su ilave edilir, iyice çırpılır (kıvamı yayla çorbası kıvamında olacak şekilde sıcak su eklenecek çok cıvık olmayacak) Kaynamaya bırakılır, kaynayınca sarılan sarmalar yavaşça yoğurda eklenerek 10 dk daha kaynatılır. Altı kapatılarak dinlendirilir.

1-546

SOSU İÇİN;

6-7 soğan robottan geçirilerek yağda kavrulur,

kavrulan soğana 1 tk tuz ve pişen köftenin suyundan 1 kepçe eklenerek altı kapatılır. Soğuyunca sulu köfte tabağa alınır üzerine soğan sosu gezdirilir.

Asma yaprağından da yapabilirsiniz şayet yaparsanız ekşi 3 yemek kaşığı yerine 1 yemek kaşığı koyunuz çünkü asma yaprağı yeterince ekşi . Yağının sadece soğanda olması sebebiyle hafif bir yemektir.

Ekran görüntüsü 2023-11-06 175344

Kaynak: Onay Ozan