Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinin sınırında yer alan, 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' tescilli, 'kuş cenneti' olarak bilinen Marmara Gölü, son yıllarda yaşanan su kaybı nedeniyle 2021 yılının ağustos ayında tamamen kurudu. Tepeli pelikan ve karabatak gibi nesli tükenme tehlikesi olan 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan göl, kuşlar tarafından da terk edildi. 7 mahallede 2 bin kişinin geçimini sağladığı gölde balıkçılık bitti, kuruyan zemininde dev yarıklar oluştu. Göl, çiftçilerce işgal edilerek, tarım alanı olarak kullanılmaya başlandı.

TARIMSAL ÜRETİME BAŞLANDI

Gölde kuruyan alanla ilgili çözüm beklenirken; Marmara Gölü Havzası, su tutana kadar TİGEM’e tahsis edildi. Kuruyan Marmara Gölü'nün rehabilitasyonu için Manisa Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ve (DSİ arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokolün ardından göl arazinde TİGEM tarafından tarımsal üretime başlandı. Tahsis edilen 35 bin dekarlık alanda, stratejik ürünlerden buğday ve ayçiçeği yetiştirilecek şekilde faaliyet başladı.

Aralarında Salihli Çevre Derneği’nin de bulunduğu çok sayıda çevre derneği ve vatandaş, TİGEM, DSİ, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Manisa Valiliği arasındaki iş birliği protokolünün iptali için Manisa 2'nci İdare Mahkemesi'nde yeni bir dava açtı.

Manisa 2'nci İdare Mahkemesi'nde görüldü. Kararın 30 gün içerisinde açıklanmasının beklendiği bildirildi.

Dava hakkında Sektör Medya’ya açıklamalarda bulunan Salihli Çevre Derneği Avukatı Yıldıray Çıvgın, “Davanın kabulüne ve projenin iptaline karar verileceğini düşünüyoruz” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi dolandırıcılara karşı uyardı... Belediyenin adını kullanarak para talep ediyorlar Manisa Büyükşehir Belediyesi dolandırıcılara karşı uyardı... Belediyenin adını kullanarak para talep ediyorlar

858D2A2E A85B 4407 B1B4 F0521A4F31Ff

Çıvgın, “Marmara Gölü’nün kurtarılması gerektiğine ilişkin hemen hemen Türkiye’de herkes hem fikir. Çünkü Marmara Gölü sadece Manisa için değil Türkiye içinde önemli bir ekolojik sisteme sahip. Binlerce kuşun göç yolu üzerinde. Ve bu gölün yakınındaki mahallelerimizin sakinleri balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Marmara Gölü, 2021 yılında tamamen kurudu. Bu gölün kurtarılması için bir çalışma yapmak yerine Tarım İşleri Genel Müdürlüğü, bu alanı tarımsal faaliyetlere açtı. Bizim davamızda ilk iklim davası olmakla birlikte Doğa Derneği, Salihli Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği gibi dernekler ve vatandaşlarla birlikte bir dava açıldı. Bu dava da gelinen aşamada bilirkişi raporu gölün kurtarılabileceğine ve kurtarılması gerektiğine aynı zamanda da bu tarım faaliyetlerinin  gölün kurtarılmasını engelleyeceğine ilişkin bizlere göre oldukça iyi bir rapor verdi. Bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme, tarım faaliyetlerinin yürütülmesini durdurdu. Şimdi de geldiğimiz aşamada idari dava olduğu için duruşma yapıldı. Bu duruşmayla ilgili kararın yaklaşık 1 ay içerisinde verilmesini bekliyoruz. Biz mahkemenin yine aynı şekilde bilirkişi raporu doğrultusunda ve dava dilekçemizdeki beyanlarımız doğrultusunda davanın kabulüne ve projenin iptaline karar vereceğini düşünüyoruz.

Muhabir: Ayşenur YILMAZ