ALAŞEHİR ÇAYI AŞIRI DERECEDE KİRLİ AKIYOR
Bölgenin tarımsal sulamada can damarı olan Gediz Nehri ve yan kolu olan Alaşehir Çayı’nın günümüzde atık su kanalı haline geldiğini belirten Salihli Çevre Dermeği Başkanı Erdem Durmaz, “Gediz Nehrinin yan kolu olan Alaşehir Çayı aşırı derecede kirli akıyor. Gediz Nehrinde kirlilik artarak devam ediyor. Özetlemek gerekirse, Alaşehir’de faaliyetlerde bulunan ve artma tesisi olmayan tarımsal işletmeler ile fabrikalar, Salihli’de Organize sanayi Bölgesi’nin dışında yer alan ve arıtma tesisi olmayan İşletme ve fabrikaların sanayi atıkları, jes, bor, arsenik, civa, kurşun ve kimyasal atıklar Gediz nehri ile Alaşehir çayını kirletmektedir. Alaşehir Çayı ile Gediz Nehri’nin geçtiği güzergâh üzerinde yer alan, yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Belde ve Köylerin evsel atıkları da dökülmekte olduğunu gözlemledik ”dedi.
SUYUN KIYMETİNİ SUSUZ KALINCA ANLIYORUZ
Durmaz, “Gördes Barajı projesi yapılırken DSİ Bölge Müdürlüğü, Ege bölgesinin tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölünü hiç düşünmediler ve gelinen noktada iklim değişikliği, kuraklık, vahşi sulama ve sulama sezonlarında yapılan yanlış planlama nedeniyle 2021 yılının Ağustos ayında tamamen kurudu. Dört yıl önce sular ile kaplı olan göl sahası günümüzde tarım arazisine dönüştürüldü. Yeşilkavak, Kabazlı, Yenipazar, Gümüş, Çakallar, Kurşunlu, Tabak, Sart, Ahmetli çayı ve yan derelerden gelen suların Alaşehir Çayı ve Gediz Nehri aracılığıyla ege denizine karıştığını görmekteyiz. Hani derler ya su hayattır, Ancak suyun kıymetini susuz kalınca anlıyoruz. Ege bölgesinde tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölü’nün durumu ortada ve şimdi yeni bir tehlike bekliyor ”dedi.
KUM OCAKLARININ DOĞAYA VERDİĞİ TAHRİBAT ÇOK BÜYÜK
Marmara Gölü’nün ana kaynaklarından biri olan Kum çayı ve Kum Çayının çevresinde faaliyet gösteren kum ocaklarının doğaya verdiği tahribata tepki gösteren Durmaz, “Kum Çayı ve çevresinde doğaya yapılan tahribatın devam ettiği bu süreçte Gölmarmara Belediyesi’nin talebi üzerine Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından, Marmara Gölü’nün ana kaynaklarından biri olan Kum çayı ve Kum Çayının çevresinde bulunan 2.44 hektarlık alanın Gölmar madencilik LTD Şirketine kum ocağı olarak verilmesi 28.05.2024 tarihi itibarı ile gündeme geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Gölmarmara Belediyesi'ne ait şirket Gölmar Madencilik Şirketine, açmak istediği kum ocağı için onay verdi. Projeye göre; Şirket, 2,44 hektarlık ÇED alanında yıllık 75 bin ton kapasiteli kum çakıl ocağı açacak. ÇED sahası, İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/ 100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında Tarım arazisi olarak planlanan alanda yer alıyor. Proje yargıya taşındı. Salihli Çevre Derneği olarak Doğa Derneği, Akhisar Çevre Derneği ve Turgutlu Çevre Derneği ile birlikte Marmara Gölü’nün ana besleme kaynağı olan Kum Çayı üzerindeki yeni kum ocağı projesine verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı dava açtık. Kum ocakları, Marmara Gölü’nün hakkı olan suyu kullanıyor ve nehir yatağında ciddi tahribata yol açıyor. Gölmarmara Belediyesi tarafından bölgeye yeni bir kum ocağı açılması planlanıyor. Bu durum, göl üzerindeki baskıyı daha da artıracak ve ekosistem tehlikeye girecek. Marmara Gölü yaşamını sürdürebilmesi için kum ocaklarının faaliyetleri durdurulmalı, Kum Çayı yatağındaki su akışı yeniden sağlanmalı ve Gördes Barajı’ndan Marmara Gölü’ne su bırakılmasını talep ediyoruz ”dedi.