ÇEVRE

Manisa’da jeotermal isyanı sürüyor | ‘Suyu, havayı, toprağı zehirliyorlar’

Abone Ol

Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 12 adet jeotermal sahasında 3 yıl süreli arama ruhsatı vermek için dün ihaleye çıktı. Manisa Çevre Platformu, jeotermal elektrik santrallerinin (JES) tarım üretimi yapılan toprakları zehirlediği ve akarsu kaynaklarını kirlettiği gerekçesiyle eylem yaparak ihaleleri protesto etti. Yapılan açıklamada jeotermallerin kanser gibi yayıldığı belirtilerek “Çiftçilik yapan köylülerimiz zarar görüyor. JES’ler tarım arazilerine, yer altı içme sularına, akarsulara, ormanlara ve ekosisteme zarar veriyor” dendi.

“172 JEOTERMAL KUYUSU”

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlk önce Alaşehir ovasında açılan JES kuyuları zamanla Sarıgöl, Salihli, Ahmetli ilçelerine yayılmıştır. Bugüne kadar  bölgemizde 172 adet jeotermal kuyusu açılmıştır. Manisa genelinde 17 adet JES işletmesi devam ediyor. Bugün de Salihli, Akhisar, Alaşehir, Sarıgöl, Ahmetli, Demirci, Kula, Saruhanlı ve Şehzadeler ilçelerinde toplam 12 adet ruhsat sahası ihale edilecek. Çiftçilik yapan köylülerimiz bu durumdan zarar görecekler.”

Jeotermallerle ilgili denetimin yapılmadığı vurgulanan açıklamada “Denetimi yapacak olan mekanizma yok. Yüzeye çıkan akışkanlar, doğaya bırakılan deşarjlar ve havaya salınan gazlar konusunda mevcut yasalar çerçevesinde gerekli ölçüm, inceleme ve denetimler yeterince yapılmamakta, yapıldığı söylenen ölçüm ve analiz sonuçları ise kamuoyuyla paylaşılmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

“SULARDAKİ ARSENİĞİN KAYNAĞI”

Sulardaki kirliliğe de dikkat çekilen açıklamada şöyle dendi: “Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 2017’in Ağustos ayında Manisa Valiliği’ne gönderdiği bir yazıda: ‘Sudaki arsenik oranının yüksek olması ve JES’lerde kullanılan su yoğunluğundan dolayı JES’lere yeni sahalarda ruhsat verilmemesi’ gerektiğini ifade ediyor. Ne yazık ki bu uyarı dikkate alınmamış ve Manisa ovası JES çöplüğü haline gelmiş, tarım toprağı, yer altı ve yerüstü sularımız kirlenmiş, tarımın geleceği ve ekosistemin sağlığı tehlikeye girmiştir.”