Çeşitli hastalık ve cilt sorunlarının tedavi sürecine yardımcı olan maden suyu faydaları merak ediliyor. Maden suyu nedir, faydaları nelerdir? İşte cevabı…



Maden Suyu Nedir?

Maden suyu, diğer bir adıyla mineralli su, yeraltı sularıyla elde edilen, içerisinde toplam 250 mg\l’den fazla çözünmüş katı madde bulunan su çeşididir.

İçerisinde florit, sülfat, klorit, kalsiyum, bikarbonat, magnezyum, demir sodyum, karbondioksit barındırır.üAynı zamanda çözünmüş mineral tuzları da barındırdığından insan sağlığı için tam bir mineral deposu görevi görür. Maden suyu, taşıdığı mineral ve karbondioksitle birlikte çatlaklardan dışarı sızarak yeryüzüne ulaşır. Bu nedenle içeriği tamamen doğaldır. Maden suyu ph değeri; 5,38-8,79 aralığını taşır.



Doğal Maden Suyunda Yer Alan Mineraller

Doğal maden sularında yer alan mineraller aşağıda listelenmiştir;

  • Kalsiyum: Hemen hemen tüm maden sularında farklı miktarlarda bulunur. Suyun hem tadını hem de damakta bıraktığı hissi etkiler.
  • Magnezyum: Kalsiyum gibi çoğu maden suyunda bulunsa da bazı yeraltı kaynakları magnezyum açısından çok zengindir. Bu sebeple, bazı maden sularının magnezyum oranının diğerlerinden fazla olduğunu görürsünüz. Sudaki fazla magnezyum, tadı kısmen acı hale getirebilir.
  • Sodyum: Maden suyunda sodyum bulunması, tuhaf gibi görünebilir. Bu sodyumun tüketeni daha fazla susatacağı düşünülebilir. Fakat doğru miktardaki sodyum, sıvı dengesinin iyileşmesine destek verir.


Maden sularının mineral içeriği bunlarla sınırlı değildir. Yukarıda sayılanlar, her maden suyunda mutlaka bulunan elementlerdir. Bunların dışında kaynağına göre aşağıdaki minerallerden en az birini maden sularında görürsünüz:

  • Demir
  • Çinko
  • Potasyum
  • Sülfat
  • Klorür
  • Florür
  • Silikat

Mineral içeriği sebebiyle maden suyu, vücuda en az içme suyu kadar faydalıdır. Ancak, mineral içeriği daha yüksek olsa da maden suyu asidiktir. Asidik yapısı ve içinde yoğun miktarda mineral içermesi nedeniyle içme suyunun yerine maden suyunun sürekli tüketilmesi doğru bir yaklaşım olmaz. Gereğinden fazla tüketilen sodanın faydaları kadar sağlık açısından bazı riskleri de bulunur.


maden suyu faydaları

Maden Suyu Faydaları Nelerdir?

İçeriği ve saf oluşu nedeniyle maden suyunun insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kalp Sağlığına Katkıda Bulunur: 2004 yılında yapılan bir çalışmaya göre menopoza gireli en az 1 yıl olmuş kadınlar 2 ay boyunca maden suyu tüketir. Çalışmanın sonucunda maden suyunun kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterol seviyelerini yükselttiği belirlenir. Kötü kolesterolün yüksek olması kalp hastalığı riskini arttırır. Maden suyu dolaylı yoldan bu riski azaltan bir içecektir.
  • Kan Basıncını Düşürür: 2004 yılında yüksek tansiyonlu 70 kişinin üzerinde yapılan araştırmalarda ise 4 hafta maden suyu içildikten sonra, tansiyon seviyelerinin düştüğü gözlenir.
  • Kabızlık Belirtilerini Hafifletir: Maden suyunun en çok bilinen faydalarının arasında hazımsızlık ve kabızlığı giderdiği vardır. Bağırsaklar gevşeyerek, hareketleri iyileşir ve bu sayede tuvalete çıkma ihtiyacı kolaylaşır. Ayrıca bu su safra kesesinin çalışmasını daha etkin hale getirebilir.
  • Kemik Sağlığı İyileştirebilir: İçerisinde bulunan kalsiyum minerali kemikleri güçlendirir. Maden suyunun içerisindeki kalsiyumun süt içmek kadar etkili olduğu araştırmalarda görülür. İçerisinde hem kalsiyum hem de magnezyum bulunması kemiklerde daha etkilidir. Çünkü magnezyum, kalsiyum emilimine yardımcı olur. Kemik sağlığının iyi olması ilerleyen yaşlarda kemik erimesinin önüne geçebilir.
  • Vücuttaki Mineral Eksikliğini Giderir: Vücutta her mineralin eksikliği büyük belirtilerle gözükmese de hayatı etkileyebilir. Maden suyu bu durumun önüne geçer.
  • Kolajen Üretimini Destekler: Vücuttaki kolajen üretimini destekler ve yüzdeki kırışıklıkların oluşmasını geciktirebilir.
  • Hamilelere Yardımcı Olur: Maden suyu emziren ya da hamile olan anneler tarafından sıkça tüketilen bir içecektir. Hamilelikte ağrı ve yorgunluğun azalmasını yardımcı olur. Doğumdan sonra sütün artmasını sağlayabilir. Anne karnındaki bebeğin ihtiyacı olan mineralleri en doğal şekilde karşılar.


Maden Suyu Neden Tüketilmelidir?

Maden suyu faydaları oldukça fazla olup düzenli tüketimi ile insan sağlığına olumlu katkıda bulunur. Bu katkılar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sindirim sisteminin işleyiş dengesini destekler.
  • Kabızlık benzeri rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.
  • Kalsiyum, magnezyum benzeri mineralleri sayesinde kemik ve diş sağlığını koruyabilir.
  • Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde ulaşma olanağı tanıyabilir.
  • Saçlarda oluşan kepek problemlerine çözüm getirebilir.


Maden Suyu Nasıl Tüketilmelidir?

Maden suyu, özel bir şişe içerisinde kullanıcılara ulaştırılır. Bu şişe, açacağı ile açıldıktan sonra şişe yardımcı ile ya da bir bardak aracılığında tüketilebilir. Sade olarak tüketilebileceği gibi çeşitli zayıflama ya da detoks suları içerisinde de yer alır.



Maden Suyunun Besin Değeri Nedir?

200 ml miktarına sahip bir şişe maden suyunun besin değeri 0 kcaldır. Düşük kalori oranı sayesinde diyet listelerinin başını çeken içecek, kilo vermek isteyen kişiler tarafından sıklıkla tüketilir.

Korkutan virüs Türkiye'de | İstanbul'da maymun çiçeği paniği! Bir kişi karantinaya alındı Korkutan virüs Türkiye'de | İstanbul'da maymun çiçeği paniği! Bir kişi karantinaya alındı


Maden Suyu İle Sodanın Farkları Nelerdir?

Maden suyu içerisinde, insan vücudu için oldukça faydalı olan birçok minerali içerirken soda yalnızca gazlı bir sudan ibarettir. Az miktarda mineral içerse de maden suyunun sağladığı faydaları sağlayamaz. Soda yalnızca sindirime yardımcı olabilir.

Maden suyu yerin en alt katmanlarından çıkan zengin mineralli, özel bir doğal kaynak suyudur. Soda ise bildiğimiz içme suyunun gazlı halidir. Üzerinde maden suyu ibaresi bulunmayan ürünler yalnızca gazlı birer içecek olmaktan ibarettir.

Bu ürünler içtiğiniz zaman ferahlık verir, yiyeceklerin sindirimine de yardımcı olur. Yalnızca bu iki faydayı sağlarlar. Bunun bilincinde olarak, maden suyu dışındaki içecekleri tüketebilirsiniz.



Maden Suyu Tüketmenin Zararlar Var Mıdır?

Maden suyu genel olarak bireyler için riskli bir içecek değildir. Ancak aşırı miktarda tüketilirse gereğinden fazla mineral alımı sebebiyle rahatsızlığa yol açabilir. Örnek vermek gerekirse yüksek tansiyonlu veya düşük sodyum diyeti uygulayan bireylerin sodyum içeriği yüksek maden suyu tüketmeleri sakıncalı olabilir.

Maden suyu cam şişenin aksine plastik şişelerde tüketime sunuluyorsa mikroplastiklerin vücuda alınma riskini barındırabilir. İyi bir kaynaktan gelmiyor ve yeterince denetlenmediyse de içerisinde parazit bulundurabilir. Parazitler ise vücuda alındıktan sonra, özellikle gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına yol açabilir. Bunlara ek olarak maden suyunun içme suyuna göre daha asidik bir yapıda olması diş minesine zarar verebilir. Dolayısıyla doğada bulunan bütün yiyecek ve içecekler gibi maden suyunun da güvenilir kaynaktan, uygun miktarda ve sağlıklı içeriğe sahip halde tercih edilmesi önerilir.

Maden suyunun tadını sevmeyenler meyve dilimleri ve taze nane/fesleğen yaprakları ekleyerek maden suyu içimini kolaylaştırabilir ve farklı lezzetler elde edebilir.



Maden Suyu Zayıflatır Mı?

Sade maden suyu kalori oranına bakıldığında tıpkı su gibi hiçbir kaloriye sahip olmadığı görülür. Vücuttaki yağ oranını dengelemek maden suyunun faydaları arasında yerini almaktadır. Tamamen doğal olması ve birçok kuvvetli element taşıması sebebiyle birçok zayıflama programında maden suyu diyeti olduğu görülür.

Diyet programında maden suyu limon ile birlikte kullanılır. Limon, mineralli suya hem tat verir hem de yağ yakımında etkili rol oynar. Ayrıca tüm dünyada ünlenmiş Dukan Diyeti de mineralli suyu etkili bir zayıflama aracı olarak görmüştür. Dukan Diyeti’nde içilen Dukan birası maden suyu yeşil çay ve limon üçlemesinden oluşur. Bu üçlüyü birleştirip günde bir litre içmenin ödemi attığı ve kilo vermeye katkı sağladığı bilinir. Sindirimi kolaylaştırması nedeniyle de metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Böylece maden suyu ile zayıflama daha hızlı ve sağlıklı gerçekleşir.



Maden Suyu Cilde Sürülür mü?

Mineralli su, faydalarını yalnızca tüketildiğinde değil cilde uygulandığında da gösterir. Maden suyu faydaları aşağıdaki gibidir;

Cildinizi yağdan ve kirden arındırmak için;

Gün boyunca cildimizin maruz kaldığı dış etkenler ve makyaj kalıntıları, cildin daha mat ve kirli görünmesine sebep olur. Tüm bunların önüne geçebilmek için yüzünüzü musluk suyuyla yıkamak yerine maden suyuyla temizlemeyi deneyin. Maden suyunun içinde bulunduğu antibakteriyal özelliğiyle ciltteki yağı ve kiri temizler. Gece uyumadan önce sabah kalktığımızda yüzünü maden suyuyla yıkayabilirsiniz.



Gözaltı şişliklerini gidermek için;

Günlük cilt bakımınız için maden suyunu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Üstelik kullanılışı da oldukça kolay! Maden suyunu buz kalıplarına doldurun ve buzlukta dondurun. Buz kalıbı haline gelen madensuyunu her sabah gözaltlarınıza masaj yaparak uygulayın. Böylelikle gözlerinizdeki şişlikler iner ve daha canlı bir görünüm için güne ilk adımı atmış olursunuz. Dilerseniz dondurmadan şişliklere uygulayabilirsiniz.



Gözenekleri sıkılaştırmak için;

Maden suyunu buzdolabında beklettikten sonra soğuk halde cildinize uygulamak çok daha etkili olacaktır. Cilt temizliğini soğuk maden suyuyla yapmak, içeriğindeki silisyum sayesinde tonik etkisi yaratarak gözeneklerin etkisinden sıkı hale gelmesini sağlar. Etkili bir sonuç alabilmek için düzenli olarak kullanmanız gerektiğini unutmayın.



Maden Suyunun Hamilelere Faydaları

Maden suyu faydaları ve doğal içeriği sayesinde emziren ya da hamile anneler tarafından da sıklıkla tüketilir. Hamilelikte maden suyu faydaları ise şu şekilde çeşitlendirilebilir:

  • Hamilelik süreci boyunca ağrı ve yorgunluk hissinin azaltılmasını sağlar.
  • Gelişmekte olan bebeğin ihtiyaç duyduğu minerallerin doğal bir şekilde karşılanmasına yardımcı olur.
  • Doğum sonrasında süt miktarını arttırabilir.

Maden suyu faydaları ve merak edilenleri cevapladık. Bazı sıkça sorulan sorular olduğunu gördük. İşte detaylar…

Maden Suyu Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Bir günde kaç tane maden suyu içilmeli?

Maden suyu faydaları sayesinde uzmanlar tarafından sıklıkla tavsiye edilen içeceklerdendir. Yetişkin kişiler için günde en az 2 şişe maden suyu tavsiye edilir.



Sade maden suyu su yerine geçer mi?

Yapılan araştırmalara göre maden suyu faydaları sayesinde su yerine tüketilebilir. Vücudun ihtiyaç duyduğu su ihtiyacının giderilmesini sağlar.



Maden suyu mide yanmasına iyi gelir mi?

Ağır yemekler ve karbonhidratlı besinler tükettikten yarım saat sonra içilecek maden suyu oluşacak mide yanmasının önüne geçer.



Maden suyu saçta kullanılır mı?

İyi bir maden suyunun faydaları arasında saça parlaklık kazandırması da bulunur. Bir tonik gibi kullanıldığında kepek problemini giderebilir. Saçın ihtiyacı olan mineralleri karşılar ve bu şekilde de farklı hava koşullarından saçın en az şekilde etkilenmesini sağlar.


Maden suyunun sporculara faydaları var mı?

Maden suyu spor performansını arttırabilir. Bu su sporcular için oldukça faydalıdır. Spor yaparken vücut terler ve sıvı kaybeder. Vücuttaki sıvı dengesinin ve enerjinin korunmasını maden suyu sağlayabilir. Vücuttaki sıvı kaybını daha iyi telafi edebilir.

Çünkü içerisinde mineraller vücuttaki suyun tutulmasına yardımcı olur. Spor sonrası vücudu yeniden canlandırabilmek için tüketilebilir. İçerisinde bulunan magnezyum, kaslardaki yorgunluğun kısa sürede geçmesini sağlayabilir. Ancak yüksek tansiyona sahipseniz düşük sodyumlu maden sularını tercih etmeniz sağlığınız açısından önem taşır.



Maden suyu faydaları yazımız umarız faydalı olmuştur. Sağlıklı günler dileriz…

Kaynak: Ayşenur Yılmaz