Leonid Meteor Yağmuru 2023

Önümüzdeki hafta sonu gözle görülür hale geleceği söylenen Leonid meteor yağmurunu izlemek isteyenler şimdiden planlarını yaptı. İzlemenin oldukça eğlenceli olacağı ve dışarı çıkıp aramaya gerçekten değeceği söylenen Leonid meteor yağmuru heyecanla bekleniyor.

leonid meteor yağmuru

Binlerce mağdur vardı... Akbank, habersiz EFT ve Kredi iddialara ilişkin ODA TV'ye açıklama yaptı! Binlerce mağdur vardı... Akbank, habersiz EFT ve Kredi iddialara ilişkin ODA TV'ye açıklama yaptı!

Leonid Meteor Yağmuru Nedir?

Son günlerde adından sıkça söz ettiren Leonid meteor yağmurunun ne olduğu merak ediliyor ve Leonid meteor yağmuru nedir sorusu sıkça araştırılıyor.

Meteorların Leo (Aslan) yıldız kümesinden kaynaklanmasından dolayı, Leonid adını alan bu meteor yağmuru bir gökyüzü hareketidir. Yıllık meteor yağmurlarının en gösterişlilerinden.

Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızı Güneş'e her yaklaştığında, beraberinde getirdiği meteorları dağıtmaya başlıyor. Dağıtmaya başladığı bu meteorlar diğer gezegenlerin yörüngelerine giriyor.

Tempel-Tuttle’ın ardından saçılan meteor taneleri saniyede 70 kilometre hızla Dünya'nın atmosferine girdiğinde buharlaşıyor ve meteor olarak bilinen muhteşem ışık çizgileri oluşturuyor. Ve Leonid meteor yağmurunu görmüş oluyoruz.

Güneşin etrafındaki yolunu izlediği sırada dağılan bu meteorlar bazı zamanlar kum taneleri kadar minik olurken bazı zamanlar ise atmosferimize girdiğinde çıplak gözle görülebileceğimiz kadar büyük oluyor.

meteor yağmuru ne zaman

Meteor Yağmuru Ne Zaman, Saat Kaçta İzlenir?

Yıllık meteor yağmurlarının en gösterişli ve en hızlılarından biri olan Leonid meteor yağmuru, Cumartesi ve Pazar günü Kuzey Yarımküre'nin büyük bir kısmında görülecek.

Hızlı ve parlak meteorlarla karakterize edilen Leonidleri izlemek için en doğru zaman gece yarısından sonra olacak. Bu parlak meteor tanelerini görmek için karanlık bir ortam ve karanlık bir gökyüzü gerekmekte.

Londra'da Greenwich Kraliyet Gözlemevi'nden astronom Dr. Wibisono, Ay'ın Cuma akşamı erken saatlerde batacağını bu nedenle de erken kararan gökyüzü sayesinde meteor yağmurunu izleme olasılığının artacağını söylemekte.

Leonidler her yıl Kasım ayının ortasında aynı zamanda görülebilmekte. Genellikle 17 Kasım veya 18 Kasım tarihlerinde zirveye ulaştığı söylenen Leonid meteor yağmurunun Cuma gününü Cumartesi gününe bağlayan gece görülmesi beklenmekte. Bazı uzmanlar ise 19 Kasım Pazar gece için de görülebileceğine dair söylemlerde bulunmakta.

Eğer hafta sonu Leonid'i meteor yağmurunu görmezseniz endişelenmemenizi söyleyen uzmanlar bahsettiğimiz bu tarihlerin izleyebilmek için en iyi zaman olduğunu ama meteor yağmurunu 30 Kasım'a kadar yakalamanın mümkün olduğunu söylemekte.

leonid meteor yağmuru nerede

Leonid Meteor Yağmuru Nerede İzlenir?

Hafta sonu en yoğun seviyeye ulaşacağı söylenen yağmurun Türkiye'den izlenip izlenmeyeceği merak konusu oldu. Aslan Takımyıldızı'nda yer aldığı için Leonid ismi verilen bu parlaklığı ile karakterize edilen meteor yağmuru Türkiye'den de izlenebilecek.

Bu parlak meteor tanelerini şehir ışıklarından uzakta, tercihen yüksek binaların da olmadığı, geniş ve etrafı oldukça açık bir manzaraya sahip, mümkün olduğu kadar karanlık bir noktada izlenebilir.

Leonid Meteor Yağmuru Nasıl İzlenir?

Birçok bölgeden görülecek ve detaylı incelenebilecek olan Leonidleri çıplak gözle görmek mümkün olacak. Fakat görüş mesafesini ve izleme seyrini etkileyeceğinden şehir ışıklarından uzaklaşmak ve bulunduğunuz yerdeki hava durumunu kontrol etmek önemli.

Bulutsuz bir havada, karanlık, yüksek bir geniş alanda hiçbir ekipman gerektirmeden çıplak gözle izlenebilecektir. Atmosfere hızla giren göktaşları yine aynı hızla alev aldıklarından teleskop veya dürbünlerin bize sunduğu dar görüş açısı bu seyri kaçırmamıza sebep olabilmektedir.

meteor yağmuru nasıl izlenir

Londra'da Greenwich Kraliyet Gözlemevi'nden astronom Dr. Affelia Wibisono; "Leonidler çok hızlı hareket ettikleri için çok parlak olabilirler, bu nedenle biraz daha yeşil veya mavi de görünebilirler" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Ardından Dr. Affelia Wibisono şunları ekledi; “Meteor yağmurları izlemek için tek yapmanız gereken yukarı bakmak".

Meteor izlemek bir nevi bir bekleme oyunu, bu yüzden yanınıza bir kamp sandalyesi almanızı ve uzun bir süre dışarıda kalabileceğiniz düşünülerek sıkı giyinmenizi tavsiye ediyoruz. Ardından tek yapmanız gereken "yukarı bakmak". :)

Leonid meteor yağmurunu NASA da takip edeceği için bir yayınla canlı olarak takip etme şansı vereceği düşünülmektedir.

Kaynak: Özlem SUCU