Kuryelik, günümüzde en popüler mesleklerden biri haline geldi. Özellikle online alışverişin yaygınlaşmasıyla birlikte, kuryelere olan ihtiyaç da arttı. Bu sebeple, kurye maaşları da artmış oldu.

Kurye maaşı her yıl olduğu gibi bu yılda da güncellendi. Her firma farklı maaş aralıklarında kuryelerine ödeme yapmaktadır. Bunun dışında, çalışılan bölge de maaşlara farklı yansımaktadır. 

kurye-maaslari-2

Kurye Maaşları Ne Kadar? Moto Kurye Ne Kadar Kazanır? 

Online alışveriş sayesinde market alışverişlerimizi daha kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Bu yüzden de evden çıkmadan alışveriş yapma durumu daha fazla tercih edilir duruma geldi. Bununla beraber de firmaların kurye ihtiyacı artmış durumda. 

Kuryeler çalıştıkları firmanın tahsis ettiği araçlarla ya da kendi araçlarıyla bu işi yapabiliyorlar. Buna bağlı olarak da moto kurye maaşları firmaya, kurye türüne, deneyime ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Online alışverişin artmasıyla beraber birçok firma da bu yönde çalışmaya başladı. Buna göre motorlu kurye maaşları aşağıdaki gibidir:

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor !  Danıştay'dan yemek kartı için önemli karar Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor ! Danıştay'dan yemek kartı için önemli karar
  • 2023 yılında kurye maaşları, önceki yıllara göre önemli bir artış gösterdi. Kuryelerin ortalama maaşı 20.800 TL civarındadır. 

Çeşitli şirketler bünyesinde kurye çalıştırır fakat markalara bağlı çalışarak kendi araçlarıyla yarı zamanlı veya tam zamanlı kuryecilik yapılabiliyor. 

Buna göre:

Kendi Motoruyla Kurye Maaşları 

kurye-maaslari

Bazı firmalar online üzerinden yemek siparişi kabul edebiliyor. Fakat motor tahsis etmek yerine, kendi araçlarını kullanarak kuryelik yapmak isteyenlerle sipariş ulaştırıyor. 

Buna göre kendi motoruyla kurye maaşları, götürdükleri paket başına göre değişir. Kendi motoruyla kuryelik yapan kişiler, kendi yakıt giderini de kendi karşılar. 

Part Time Kurye Maaşları

kurye-maaslari-3

Günde 5 ile 15 saat arasında çalışabilen kuryeler, saatlik ücret ve paket başı ücret alırlar. Ne kadar uzun çalışırlarsa ona göre fazla maaş alırlar.

Bir şirketin bünyesinde kuryelik yapmak da tercih edilen bir diğer seçenek oluyor. Buna göre en çok kurye alım yapan şirketler sırasıyla aşağıdaki gibidir: 

  • Getir 
  • Trendyol
  • Vigo 
  • Yemek Sepeti 
  • Scotty 
  • Banabi 

kurye-maaslari-7

Kurye Ne İş Yapar? Kurye Olmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kurye, ürünleri bir yerden alarak, belirlenen adrese güvenli bir şekilde teslim eden bir meslek grubunu ifade eder. Kuryeler, çeşitli sektörlerde ve şirketlerde çalışabildikleri gibi şahıs şirketleri kurup kendi araçlarıyla da teslimat yapabilirler.

Kuryeler genellikle motosiklet, bisiklet, arabalar veya yaya olarak gönderi taşıyabilirler.

Kurye olmak için herhangi bir özel şart yoktur. Ancak, bazı şirketlere bağlı olarak çalışan kuryeler bazı şartları yerine getirmesi gerekir.

Kurye adaylarının yerine getirmesi gereken şartlar şunlardır:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Ehliyet sahibi olmak
  • Motosiklet veya bisiklet kullanabilmek
  • Sağlık raporuna sahip olmak

Kurye maaşları 2023 yılı itibariyle genel olarak güncel asgari ücretin üzerine çıkabilmektedir. Esnek çalışma saatleri ve iyi kazanç potansiyeli gibi avantajları olan bir iştir. 

kurye-maaslari-6

Kimler Kurye Olabilir?

Türkiye’de 18 yaşını doldurmuş ve en az ilkokul mezunu olan herkes kurye olabilir. Bunların dışında araç kullanabilmek adına A1 veya A2 sınıfı ehliyet sahibi olunması gerekir.

Kurye İş İlanları Nereden Bulunur?

Kuryelik için çeşitli kaynaklardan iş bulunabilir. Bu kaynaklar şunlar olabilir:

  • Kurye şirketlerinin internet siteleri veya mobil uygulamaları
  • İş bulma uygulamaları (Kariyer.net, LinkedIn vs.)
  • Şirketlerin sosyal medya hesapları
  • Gazeteler

Şehirlerarası Kurye Maaşları

kurye-maaslari-4

Şehirlerarası kurye maaşları, kuryenin çalıştığı şirkete, teslim ettiği paketlerin büyüklüğüne ve ağırlığına, teslimat mesafesine ve teslimat süresine göre değişmektedir.

Genel olarak, şehirlerarası kuryeler, günlük olarak teslim ettikleri paket sayısına göre ücretlendirilirler.

Şehirlerarası kuryelik yapanlar, mesafe ve lojistik sebeplerden dolayı şehir içinde kuryelik yapanlardan daha yüksek maaş almaktadırlar. 

Kaynak: Ayşenur Yılmaz