Başpehlivan Ali Altun kalp krizi sonucu hayatını kaybetti Başpehlivan Ali Altun kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

Kuruluş Osman yeni sezonuyla ATV ekranlarına ve izleyicisine geri döndü! Ecem Sena Bayır’ın canlandırdığı Kuruluş Osman Nilüfer Hatun kimdir sorusu bu sezon da sıklıkla araştırılanlar arasında yerini alacak gibi duruyor.

Özellikle de tarihi dizilerde yer alan karakterlerin gerçekte yaşayıp yaşamadıkları çok merak ediliyor. Biz de Kuruluş Osman Nilüfer Hatun gerçekte var mı diye araştıranlar için detaylı bir cevap hazırladık.

Emre Bey ile partner olan Ecem Sena Bayır’ın hayat verdiği Nilüfer Hatun (Holofira) ile Orhan Bey arasındaki aşk ise izleyicilerin ilgi odağında! Peki, tarihte Orhan Bey Holofira hikayesi nasıldı? Tüm detaylar yazımızda…

Kurulus Osman Nilufer Hatun Kimdir 4

Kuruluş Osman Nilüfer Hatun Kimdir?

Orhan Bey’in eşi ve I. Murat’ın annesi olan Nilüfer Hatun’un hayatı hem tarih meraklıları hem de Kuruluş Osman izleyicileri tarafından büyük ilgiyle araştırılıyor. Kuruluş Osman Nilüfer Hatun kimdir sorusu ise Orhan Bey ile evlenerek hanedanın ilk yabancı kökenli sultanı olmasını içeriyor. İşte, Nilüfer Hatun’un hayatı…

(Holofira) Nilüfer Hatun Gerçekte Var Mı?

Tarihte yaşamıştır ve Osmanlı Hanedanı padişahı I. Murat’ın annesidir.Doğum tarihine dair kesinleşmemiş bilgiler vardır. Fakat doğum adının Holofira (Holifera veya Holophira) olduğu bilinir. Nilüfer Hatun’un babası Yarhisar Tekfurudur. Bursa ve İznik’te öyle büyük bir iz bırakmıştır ki Nilüfer ilçesi ve Nilüfer Çayı’nın ismi de kendisinden gelmektedir.

Osmanlı Hanedanının ilk yabancı kökenli sultanı olarak tarihe geçmiştir. Rum asıllıdır. Orhan Gazi ile evlendirilmeden önce Bilecik Tekfurunun oğluyla nişanlıdır ve evlenmek üzeredir. Fakat Osmanlıların 1299 yılında Bilecik’i ele geçirdiği, yakınlarda yapılan düğün konvoyuna baskın yaptığı ve bu sırada Holofira’nın tutsak alındığı söylenmektedir. Osman Gazi tarafından oğlu Orhan Gazi ile evlendirildiği de eklenenler arasındadır.

Bursa yöresinde çok sevilen Nilüfer Hatun’un kabri de Söğüt’te yer alan Orhan Gazi Türbesi’nde bulunur.

Kurulus Osman Nilufer Hatun Kimdir 5

Holofira Orhan Bey Nasıl Tanıştı?

Kuruluş Osman dizisi ile aşina olduğumuz Holofira (Nilüfer Hatun) ismi, Orhan Gazi’nin eşi olarak bilinir.

Tarihi kurgu olan bu dizide Holofira ve Orhan Gazi’nin tanışması ilk olarak küçüklüklerine dayanıyor. Ardından yıllar sonra Orhan Gazi’nin yaptığı bir saldırıda Holofira ile tekrar izleyici karşısına çıkar.

Bazı kaynaklarda ise Orhan Gazi’nin Holofira’yı ilk defa 17 yaşındayken Yarhisar yakınlarındaki bir kuyudan su içerken gördüğü yazmaktadır. Orhan Gazi ve Holofira’nın birbirini gördükten sonra ara sıza pazar yerinde görüştükleri de söylenmektedir. Bu görüşmelerde Rum asıllı olan Holofira İslamiyet’i merak ederek sorular sordu. Orhan Bey ise ona İslamiyet’i tanıttı.

Bu anlatılanlardan çok etkilenen Holofira kendi isteğiyle İslamiyet’i seçti ve ismini de Nilüfer olarak değiştirdi. Aynı zamanda babası onu Bilecik Tekfurunun oğluyla evlendirmek üzereydi. Orhan Bey ile aralarında anlaştılar ve Orhan Bey Bilecik savaşında ganimet bilerek Nilüfer’i kaçırdı.

Elbette tarihçiler ve tarihi kaynakların sunduğu bilgiler yer alsa da dizinin tarihten esinlenmiş bir kurgu senaryoya sahip olduğunu da unutmamak gereklidir.

Kurulus Osman Nilufer Hatun Kimdir 7

Tarihte Nilüfer Hatun

Orhan Gazi’nin ilk eşi, Gazi Süleyman Paşa, I. Murad ve Şehzade Kasım’ın annesi olan Kuruluş Osman Nilüfer Hatun kimdir sorusunu yanıtladık. Şimdi de tarihi belgelerde kendisiyle ilgili yer alan detaylara göz atalım…

İbn-i Battuta, 1304 ve 1396 yılları arasında yaşamış bir 14. Yüzyıl seyyahıdır. Fas’ın Tanca şehrinde dünyaya gelmiştir ve gezdiği yerler arasında İznik de bulunmaktadır. Burada Nilüfer Hatun ile bizzat görüştüğünü kaydetmiştir. Nilüfer Hatun’un ismi seyyahatnamesinde Beylun Hatun olarak geçmiştir.

İbn-i Battuta’nın kaydettiklerine göre Nilüfer Hatun, Orhan Gazi ile birlikte Bursa’da değil, İznik’te oturmaktadır.

Seyahatnamesinde aktardıkları arasında yer alan diğer bilgiler şu şekildedir:

  • İznik kentinin bomboş olduğu ve burada saray hizmetkarlarının birkaçı ve Orhan Gazi’nin hanımı Beylun Hatun’un oturduğu yer alır.
  • Beylun Hatun hakkında erdemli, iyi yürekli, adil ve olgun bir yönetici olduğu yazar. Hizmetkarlarının kendisini çok sevdiği de eklenir.
  • İznik’teyken Sulanönülü fakih Hacı Alaeddin’e konuk olduğundan ve onun söylediğine göre de Orhan Gazi’nin seferdeyken kent ve askeri yönetimi Beylun Hatun’a bıraktığı yazar.

Bursalılar ve İznikliler’in gönlüne taht kurduğu birçok kaynakta geçer. Öyle ki adı hem Bursa’daki bir ilçeye verilmiştir. Ayrıca yine kendi adını taşıyan bir köprüyü de Bursa Mudanya yolu üzerindeki bir ırmağa yaptırmıştır. Tekke, cami ve mescit de hayır işleri arasındadır.

Kurulus Osman Nilufer Hatun Kimdir 8

Nilüfer Hatun’u Kim Oynuyor?

Tarihteki gerçekliği merak edilirken aynı zamanda Kuruluş Osman Nilüfer Hatun kimdir sorusuyla birlikte hangi oyuncunun canlandırdığı da araştırılıyor.

Kuruluş Osman dizisinde Ecem Sena Bayır hayat veriyor. Daha önce de film ve dizilerde karşımıza çıkan Holofira karakterleri aşağıdaki gibidir:

  • TRT 1’de 1988 yılında yayınlanmış olan Kuruluş ‘’Osmancık’’ dizisinde Nilüfer Hatun karakterini Sema Yunak canlandırmıştır.
  • ‘’Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?’’ filminde Holofira’yı Seksenler dizisinin Gülden’i Ayşe Tolga canlandırmıştır.

Kurulus Osman Nilufer Hatun Kimdir 9

Ecem Sena Bayır Kimdir?

Nilüfer Hatun’un ilk uzun soluklu ekrana gelişi ise Kuruluş Osman dizisiyle olmuştur. Holofira ve Orhan Bey arasındaki aşkı ise Ecem Sena Bayır ve Emre Bey hayata geçirmektedir.

11 Nisan 1996 doğumlu Ecem Sena Bayır, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Dilbilimi bölümünden mezun oldu. Sahneye ilk olarak üniversitede tiyatro kulübüne üye olması ile adım attı. Profesyonel olarak kamera karşısına geçme deneyimini ise annesinin sosyal medya platformunda gördüğü ‘’Yılmaz Erdoğan çıraklarını arıyor’’ yazılı bir post’a dayandığını anlatıyor.

BKM Mutfak ekibine katılmasıyla birlikte Destan ve Kardeşlerim adlı dizilerde de roller aldı. Şimdilerde ise Kuruluş Osman dizisinde Holofira (Nilüfer Hatun) karakterine hayat veriyor. Boyunun 1.73 cm, kilosunun ise 53 olduğu biliniyor.

Kaynak: ÖZLEM SUCU