Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar henüz yasa aşamasına geçmemiş olsa da kulislerde değişecek olan emekli maaş hesabına ilişkin birçok bilgi yer almaya başlamış bulunuyor.

Özellikle de adil bir sistem kurma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüğü bilinen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın aylık bağlama sisteminde bir sadeleşme yapması bekleniyor. Peki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın emekli maaş değişikliği neler içeriyor? İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni sistem…

HEDEF DAHA SADE BİR MAAŞ HESAP SİSTEMİ

Bir süredir konuşulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın son çalışmasına göre aylık bağlama sistemindeki karma yapının sadeleşmesi hedeflenirken, aynı zamanda ocak ve temmuz aylarında yapılan enflasyon artışlarının da yeniden düzenlenerek, emeklinin refaha daha kolay ulaşılabilir hale gelmesi bekleniyor. Bozulan aktüeryal dengenin yani çalışan ile emekli oranının yeniden sağlanmasını hedefleyen bir çalışma üzerinde çalıştığı bilinen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yeni çalışması kulis bilgilere göre; sistemde kalmanın emekli aylığı açısından daha cazip hale getirilmesini de içerecek gibi duruyor.

Tarım-GFE yıllık yüzde 41,60 arttı Tarım-GFE yıllık yüzde 41,60 arttı

ÜÇLÜ YAPIDAN HER AN VAZGEÇİLEBİLİR

Bilindiği üzere emekli aylığı hesabı yapılırken 1999 tarihi öncesi, 1999 yılı ile 2008 yılı arası ve 2008 yılı sonrası sigorta girişliler olmak üzere üç farklı yapı ve sistem kullanılıyor. Bu dönemlerde geçerli olan kanunları baz alan bu hesaplama sistemi, birbirinden farklı güncelleme katsayısı ve aylık oranları içeriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise, yapmış olduğu yeni çalışma ile çok değişken olmayan güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranıyla tek bir hesaplama yapabilmeyi hedefliyor. Elbette prim ve çalışma yılı bu hesap içerisinde etkili olacak.

TABAN MAAŞ UYGULAMADAN KALKABİLİR

İktidar kanadı da muhalefet kanadı da taban maaşın en düşük maaş almayı arttırdığı yönünde görüş bildiriyor. Başka bir deyişle taban maaş, maaşı düşük olanlar için avantaj sağlıyor. Ancak maaşı yüksek olanlar için zam kök maaşa değil, tabana yapıldığı için hiçbir avantaj getirmiyor. Bunun adaletsiz olduğu bir süredir emeklilerin de gündeminde yer alıyor. Şu an 12 bin 500 TL olan taban maaş üzerine de çalıştığı konuşulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taban yerine kök maaşa zam getirecek bir formül aradığı söyleniyor.

YASAYA DÖNÜŞÜP DÖNÜŞMEYECEĞİ BİLİNMİYOR

Öte yandan bir süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bir çalışma yürüttüğü konuşulsa da bu çalışmanın yasa olarak oylamaya sunulup sunulmayacağı henüz bilinmiyor. Ayrıca hemen belirtelim ki, henüz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da bu çalışmaya ilişkin resmi bir açıklaması bulunmuyor.

Kaynak: Mynet