“Cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde hekimler oldukça önemli bir role sahiptir.” Diyen Koç, “Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) terimi, cinsel temas vasıtasıyla yayılan hastalıkları betimlemede kullanılmaktadır. Bu tabir genellikle cinsel ilişkiye işaret etse de yakın vücut teması, öpüşme , oral seks, ağız-göğüs teması ve anal birleşmeyi de kapsamaktadır. CYBH’ların birçoğu, doğum kanalı boyunca geçiş veya transplasental yayılmayla rahim içerisindeki bebeğe ve doğumdan sonraki emzirme sürecinde bebeğe de bulaşabilmektedir. Buradaki organizmalar genital yolda üremeye uyum sağlamakta ve kan ile vücut salgılarında bulunmaktadır. Tek bir CYBH’ı kapmak diğer CYBH’larla ko-enfeksiyon riskini arttırmaktadır; bu yüzden yeni bir CYBH teşhisi konulmuş tüm hastalara kapsamlı bir taramanın yapılması önerilmelidir” dedi.
Koç, sözlerine şöyle devam etti.
“CYBH’ların önlenmesi ve tedavisinde hekimler oldukça önemli bir role sahiptir. Hekimin buradaki rolü, hastalarda uygun bir teşhiste bulunmak ve tedavi etmek amacıyla CYBH’ların mikrobiyolojisini anlamaktır. Tedavide semptomların hafifletilmesi ve hastalığa ilişkin ibarelerin önüne geçilmesinin yanı sıra diğer insanlara yayılmasının önlenmesi ve hastaya uygun eğitim ve danışmanlık verilmesi amaçlanır, çünkü hastalıktan korunmanın esas yolu, yaşam tarzından ve davranış değişikliklerinden geçmektedir. Çoklu grup çalışmalarında CYBH’ların çoğunun önlenmesinde hem erkek hem de kadın kondomlarının koruyucu etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.
En sık görülen CYBH’lar Ağrılı genital ülserlere yol açan HSV1 ve HSV 2 virüsleri, siğillere yol açan HPV virusu,lenf bezi şişlikleriyle tüm organlara nüfus edebilen Sfiliz hastalığı ,N.Gonore bakterisinin yol açtığı Bel soğukluğu,HIV virusunun yol açtığı AIDS ,HBV ve HCV isimli karaciğere zarar veren virusler Trichomonas vajinalis ve Klamidya bakterisidir. Kişisel hijyen,ve bariyer yöntemi(kondom) en iyi hastalık önleme yöntemidir. Şüpheli cinsel ilişkiden en geç 24 saat sonra tedavi amaçlı hekimin reçete ettiği ilaçlarla hastalık yüzdesi azaltılabilmektedir.
Genelde kondom kullanmak, önceki CYBH öyküsü bilinmeyen taşıyıcı ile temasta çoğu riski önlenmektedir. Kişi; şüpheli cinsel ilişki sonrası farklı bir rahatsızlık geliştiğinde mutlaka muayene ve enfeksiyon açısından teste tabi tutulmalı ve uygun yöntem uygulanarak tedavi edilmelidir. Yukarıda bahsedilen hastalıklar,anne adaylarının gebe kalma ihtimallerini azaltıp,karın içi ciddi enfeksiyonlar ve erken doğum gibi istenmeyen durumlara yol açmaktadır. Erkeklerde de prostat bezi enfeksiyonu ve kalıcı organ hasarları verebilmekte, yenidoğan bebeğe bile birçok rahatsızlık yaratabilmektedir. Bu sebeple her türlü riskli cinsel temas sonrası hekiminize başvurmanızı öneririm.”