İçindekiler


Bahar mevsimlerinde çok fazla tüketilen yüksek kromozomlu karadut faydaları merak ediliyor. Birçok hastalığın tedavisinde takviye olarak tüketilen bu meyve sindirim sorunlarından ağız içinde çıkan aftlara kadar çok fazla hastalığa iyi gelir. Bu haberimizde karadut hakkında tüm bilgilere yer verdik. İşte karadut faydaları ve bilmeniz gereken tüm ayrıntılar…


karadut faydaları

Karadut Nedir?

İlkbahar aylarının sonlarından neredeyse sonbahar aylarının sonlarına kadar pazarlarda, manavlarda ve marketlerde taze olarak bulabileceğiniz karadut, ormanlık alanlarda yetişen bir meyve olarak bilinmektedir. Tüketimi ve talebi her geçen gün artan karadut, kırmızıya çalan mor rengi, yumuşak ve hassas yapısı ve yüzlerce faydalarıyla günümüzün vazgeçilmez ürünlerinden biridir.

Karadut içerisinde B grubu, A, C, E ve K vitaminleri bol bol yer almaktadır. Antioksidan açısından zengin olan karadut, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek özelliklere de sahiptir. Karadut faydaları söz konusu olduğu zaman içerisinde yer alan tiamin, niasin, sodyum, potasyum, lutein, zeaksantin gibi vücut sağlığı açısından gerekli olan şeyler de söz konusudur.



Karadut özü bakır, demir magnezyum, selenyum, çinko ve beta karoten açısından da son derece zengindir. Bütün bunları hesaba katarak; mevsiminde karadutu bol bol tüketmeniz, kış için ise alıp dondurucuda saklamanız doğru bir yaklaşım olur. Düzenli karadut meyvesini tüketerek dizanteri, hemoroit, anemi ve pek çok farklı kanser türü gibi hastalıklardan korunmak da mümkündür. Karemiş’in özel ürünleri arasında her mevsim sağlıklı bir şekilde tüketebileceğiniz doğal ve organik, birbirinden özel karadut ürünleri bulabilirsiniz.


Karadut Faydaları Nelerdir?

Popüler ürünler günümüzde kısa süreli etkiler gösterse de; karadut meyvesi bağışıklığı güçlendirme, hastalıklardan koruma gibi faydalarıyla yüzyıllar boyunca kişilerin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri haline gelmiştir.

Karadut faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Karadut Diyabeti Önler
  • Diş ve Diş Etlerini Korur
  • Adet Döngüsünü Daha Rahat Geçirmenize Yardımcı Olur
  • Kemikleri Güçlendirir
  • Kan Hücrelerini Korur
  • Kanserle Savaşırü
  • Cilt Dostudur
  • Yaraları İyileştirebilir
  • Sedef Hastalığını Tedavi Edici Etkiye Sahiptir
  • Saçları Besler

Karadut faydalarına detaylı bir şekilde bakalım…


Karadut, kolesterol sorunu yaşayanlara iyi geliyor

Karadutun içinde A, B, C, E ve K vitaminleri ve sodyum, potasyum, niasin ve tiamin gibi yararlı mineraller ve maddeler bulunuyor. Tüm bu yararlı maddeler hatırı sayılır miktarda bulunduğu için de karadut, vücudumuza birçok fayda sağlayabiliyor. Özellikle içerdiği potasyum sayesinde kötü kolesterolle baş etmede en büyük ve en doğal yardımcılarımızdan olabileceği söylenen karadut, mevsimi de yaklaşırken bol bol tüketmemiz gereken meyveler arasında başı çekiyor.



Kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalp sağlığını koruyor

Karadut, yine içindeki potasyum sayesinde yalnızca kolesterolle baş etmemizi sağlamıyor, aynı zamanda bu özelliğiyle kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı da bizi koruyor. Güçlü antioksidan özelliği göstermesi ve damarlarımızı tıkayabilecek serbest radikallerle mücadele edebilmesi sayesinde kan, vücudumuzda rahat bir şekilde dolaşma imkanı buluyor.

Hal böyle olunca kalp krizi ve felç gibi ciddi sonuçlar doğurabilecek kalp ve damar rahatsızlıkları yakalanma riskimizi azaltıyor.



Karadut, diyabet rahatsızlığı üzerinde de olumlu etkilerde bulunuyor

Karadut, hem düşük kalorisi ve hem de 100 gramında bulunan sadece 8-8,5 gramlık karbonhidrat oranıyla diyabet üzerinde olumsuz bir etkide bulunmadığı gibi güçlü antioksidan özelliği ve içerdiği yüksek potasyum sayesinde diyabet üzerinde de olumlu etkileri olan bir meyve.

Kan şekerinin dengede tutulmasına destek olduğu bilinen karadut, özellikle yüksek şeker sorunu yaşayanlara insülin salgılama seviyesini dengelemeleri için öneriliyor. Elbette burada da aşırıya kaçmadan, ölçülü bir şekilde tüketmek büyük önem taşıyor.



Karadut, C vitamini bakımından zengin olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Karadutun 100 gramında yaklaşık 10 miligram C vitamini bulunuyor. Bu da onu bağışıklık sistemimiz için önemli etkileri olan bir meyve haline getiriyor. Antioksidan özelliğinin de büyük bir kısmını borçlu olduğu bu C vitamini sayesinde karadut, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu hastalıkların en temel sebeplerinden olan serbest radikallerden arındırmak için elinden geleni yapıyor.

Mevsim geçişlerinde sık sık hasta oluyor, grip, nezle ve soğuk algınlığından muzdarip oluyorsanız karadutu bol bol tüketmenizde fayda var.



Karadut, kansızlık sorunu olanlara da destek oluyor

Karadutun içinde yok yok desek, sanıyoruz yanlış olmaz. Zira içeriğinde demir ve kalsiyum gibi önemli mineralleri de hatırı sayılır miktarda barındırıyor. İçindeki bu demir sayesinde de kansızlık sorunu yaşayanların yardımına koşuyor.

Tabii ki tek başına bu konuda çok söz sahibi olduğunu söylemek güç, doğruya doğru ancak önemli bir destekçi olduğu da yadsınamaz bir gerçek. Bu nedenle hazır mevsimi de geliyorken ve bizimle çok kısa bir süre kalabiliyorken karadutun değerini bilmek ve onu bol bol tüketmek önemli.



Karadut, vücudu birçok kanser türüne yakalanma riskinden koruyor, var olan hastalıkların iyileşmesine destek oluyor

Kısa bir süre bizimle birlikte olan taze karadutları tüketmek için başlı başına bir sebep olan bu özelliği, yine karadutun güçlü antioksidan etkisi göstermesinden kaynaklanıyor. Vücudumuza giren serbest radikallerle mücadele edip onları vücudumuzdan uzaklaştırma yeteneği sayesinde karadutun birçok kanser türüne karşı dahi etkili olduğu söyleniyor.

Vücudunuzu kanser gibi çağımızda oldukça yaygın olarak rastlanan bir rahatsızlıktan korumak için karaduttan destek almayı da ihmal etmeyin deriz. Yalnız baştan söyleyelim, karadut da dahil olmak üzere herhangi bir doğal üründen tedavi edici bir etki beklemek, yalnızca bir malzemeye dayalı alternatif bir tedavi yöntemi uygulamaya kalkışmak asla doğru değil. Bu nedenle eğer böyle bir rahatsızlığınız varsa mutlaka ama mutlaka doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmeli, karadut gibi doğal meyve ve sebzeleri ancak ve ancak vücudunuza destek olması adına yine doktorunuzun bilgisi dahilinde düzenli olarak tüketmelisiniz.



Karadut sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor, kabızlık sorununun hızla geçmesini sağlıyor

Karadut hem düşük kalorisi hem de bol miktarda besin lifi içermesi sayesinde sindirim ve boşaltım sisteminin de en iyi dostlarından biri desek yeri. İçerdiği yararlı maddeler sayesinde mideyi rahatsız etmeyen, bağırsakların düzenli çalışmasına destek olan karadut, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kabızlık sorununun hızlıca ortadan kalkmasına destek oluyor.

Ancak dikkat, aşırı tüketimi ishal sorununa da neden olabiliyor, bu nedenle her yiyeceğe karşı olduğu gibi ona karşı da temkinli olmak ve aşırıya kaçmadan, ölçülü ve düzenli bir şekilde tüketmek gerekiyor.



Karadut cildin yumuşacık ve pırıl pırıl olmasını sağlıyor, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor

İçindeki A, E ve K vitaminleri başta olmak üzere sahip olduğu tüm yararlı maddelerle karadut, yalnızca iç organlarımıza değil cildimize de iyi geliyor. Vitaminlerle hücrelerimizin sağlıkla işlemesini sağlıyor, güçlü antioksidan özelliğiyle hücrelerimizin temizlenmesine ve yenilenmesine destek oluyor. Karadut, bu özellikleri nedeniyle yaşlanma karşıtı meyveler arasında da yerini alıyor.

Doğal olarak daha ışıl ışıl, yumuşak ve sağlıklı bir cilt sağlıyor.



Karadutun ağız ve diş sağlığını koruma konusunda da önemli roller üstlendiğini söylemeden geçmek olmaz

Bu kadar faydasının yanı sıra karadut, kendisinden belki de hiç beklenmeyecek bir etkide daha bulunuyor ve ağız ve diş sağlığını koruyor. Bu özelliğinden faydalanabilmek için karadutun hem meyvesinin hem de yapraklarının kullanılması öneriliyor. Nasıl mı? Hemen anlatalım.

Kaynatıp bir kenara aldığınız suyun içine bir miktar karadut meyvesi ve suyla güzelce temizlediğiniz karadut yapraklarını atıyor ve yaklaşık 8-10 dakika demlendiriyorsunuz. Bu demleme işlemi sonucu oluşan çayı süzerek içinden meyve tanelerini ve yapraklarını ayırıyor, elde ettiğiniz suyu soğutuyorsunuz. Oda sıcaklığa gelen su ile gargara yapıyor ve diş ve diş etleri başta olmak üzere tüm ağız sağlığınız için nefis bir iş yapmış oluyorsunuz.



Bu gargaranın düzenli olarak kullanılması halinde diş etlerindeki kanamalardan ve iltihaplanmalardan, ağız içindeki yaralardan kurtardığı biliniyor, bizden söylemesi.

Küçük bir not:üEğer beslenmenizin bile kolayca etkileyebildiği ciddi, kronik bir rahatsızlığınız ya da alerjik bir bünyeniz varsa karadutu düzenli olarak tüketmeye karar vermeden önce mutlaka doktorunuzun fikrini alın ve bu doğrultuda hareket edin.



Karadutun Zararları

  • Karadut yeterince olgunlaştığında tüketilmelidir.
  • Aşırıya kaçınıldığında ishal, gaz yapabilir.
  • Alerjik reaksiyon gösterebilir. Cildinizde kabarmalar, kızarıklıklar, kaşıntılar olabilir. Böyle durumlarda yemeyi bırakıp doktora görünmelisiniz.
  • Bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olduğu için aşırı tüketimde müshil görevi üstlenebilir, bağırsaklarınızın aşırı çalışmasına, vücudunuzun su kaybetmesine sebep olabilir.
  • Bu gibi durumlarda uzman hekimlere danışılması önerilmektedir.

Karadut faydaları ve zararlarından bahsettikten sonra biraz da karadutun özelliklerinden bahsedelim.


Karadut Nerede Yetişir?

Ülkemizde pek çok şehirde karadut yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilen bir meyvedir. Karadut fidanı Anadolu’nun iç kesimlerinde daha çok yetişmektedir. Özellikle Ankara, Malatya ve Erzincan illerimizde karadut yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Karadut ağacı genel olarak güneş alan bölgelerde daha kolay büyür ve olgunlaşır. Ayrıca çok fazla bakım istemediği için yetiştirilmesi kolay bir meyvedir diyebiliriz. Siyah dut ve mor dut olarak karadut çeşitleri ikiye ayrılır. Aralarında keskin ayrımlar yapmak olanaksıza yakındır. Yetiştirilme şekillerinden sevdikleri iklime kadar hemen hemen aynı özelliklere sahiptirler.



Karadut tatlıdan ziyade ekşi bir tada sahiptir. Kurutulmadan yani taze şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Bu nedenle karadut meyvesi, karadut şurubu, karadut reçeli, karadut pekmezi ya da karadut şerbeti, karadut çayı yapılarak daha rahat ve çabuk tüketilebilir. Ayrıca misafirlerinize kahvelerin yanında karadut likörü ikram ederek yine bu meyveyi kullanabilirsiniz. Karadut kurusu, pek çok kişi tarafından tercih edilen bir kuruyemiş türüdür. Fakat seçerken organik olmasına dikkat etmek gerekir.



Karadut Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Karadut ağacı, Moraceae familyasına ait bir meyve ağacıdır ve boyları genellikle 5 ila 15 metreye kadar büyüyebilir. Yaprakları oval şekilli ve dişli kenarlıdır, yaz aylarında parlak yeşil renkte açar. Ağacın meyveleri, küçük, mor renkli ve tatlı bir lezzete sahip olup genellikle yaz ortasında olgunlaşır. Karadut ağacı, hızlı büyüme potansiyeli ile bilinir ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bahçe düzenlemelerinde estetik bir görünüm sunarken, meyveleri taze olarak tüketildiği gibi, reçineler, şuruplar ve reçineler gibi çeşitli ürünlerin yapımında da kullanılabilir.



Karadut Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Karadut meyvesi sağlığına dikkat eden ve formunu korumak isteyen herkes için ideal bir meyvedir. Karadut kalori konusunda aslında yerken içinizin rahat olacağı bir besindir. Bu nedenle diyetisyenlerin diyet listelerinde de önerdikleri meyveler arasındadır.

Karadutun 100 gram için kalori değeri yalnızca 82 kaloridir. 30 gram olarak hesaplanan bir porsiyon karadut kalori miktarı ise 25tir. 100 gram karadutta yalnızca %5 oranında yağ olduğu görülür. Ayrıca %86 oranında karbonhidrat ve geri kalan %9 oranında ise protein bulunmaktadır. Yani içerdiği protein miktarı pek çok meyveden daha fazladır diyebiliriz. Bu da “karadut zayıflatır mı” sorusuna evet cevabını vermemizi sağlar.



Karadut besin değeri olarak da içerisinde pek çok vitamini barındırır. Öncelikle B grubu vitaminlerinin tamamı, bunun yanı sıra A ve K vitaminleri karadutta bulunur. Bunun haricinde demir, potasyum ve fosfor da içerir.

Karadut kalori değeri konusunda, karadut özü nasıl kullanılır sorusuna baktığımızda ise bu meyvenin yine de dikkatli kullanımında fayda vardır. Çünkü her besinde olduğu gibi fazla tüketildiğinde karadut zararları da mevcuttur. Karadut alerji yapar mı konusunda ise, eğer gereğinden çok fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlar görünebilir. Böyle bir durumda en kısa zamanda doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.



Karadut faydalarını öğrendik. Peki karadut nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir? İşte cevabı…

Karadut Özü

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Karadut özü C vitamini ve demir gibi içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kolesterolü düşürme, kan şekerini düzenleme, kabızlık ve menopoz semptomlarını hafifletmeye yardım ederken antioksidan içeriği ile de bağışıklığı destekleyerek vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirir.



Karadut özünün faydaları şunlardır:

  • Karadut özü bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir,
  • Karaciğerdeki kanı besler ve arındırmaya yardım eder,
  • Kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir,
  • Kan şekerini düşürücü etkisi vardır,
  • Oksidatif stresi azaltarak kanser riskini azaltabilir,
  • Karadut kolesterol seviyelerini düşürür,
  • İnsülin direncini dengede tutar,
  • Kansızlığa iyi gelir,
  • Hücre yenilenmesini sağlayıp, cilt sağlığını destekler,
  • Saçların beyazlamasını geciktirebilir,
  • Ağız ve diş sağlığını korur.


Karadut Özünün Zararları

Karadut özü tüketimi, birçok sağlık faydasının yanı sıra her meyve ürününde olduğu gibi, aşırı miktarda tüketilmesi veya alerjik durumlarda bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde tüketmeye başlamak önemlidir. Karadut özü meyvesinin bazı potansiyel zararları şu şekilde sıralanabilir:

  • Alerjik Reaksiyonlar: Karadut özü, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle diğer meyve alerjileri olan kişilerin dikkatli olmaları gerekir.
  • Şeker Düzenlemesi: Karadutlar doğal olarak şeker içerir. Şeker metabolizması üzerinde hassas olan kişilerin, özellikle diyabet hastalarının tüketimini sınırlamaları önemlidir.
  • İlaç Etkileşimleri: Karadut özü, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle kan sulandırıcılar veya diyabet ilaçları kullanan kişilerin doktor kontrolünde kullanmaları önemlidir.
  • Mide Sorunları: Aşırı miktarda tüketildiğinde, karadut özü bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Hassas mideye sahip olanlar ölçülü tüketmelidirler.
  • Hamilelik ve Emzirme: Hamile veya emziren kadınlar herhangi bir yan etki riskini en aza indirmek için karadut özü tüketmeden önce doktorlarına danışmanları önemlidir.

Karadut Özü Nasıl Kullanılır?

Karadut özü, tatlı, ekşi aroması ile yaygın olarak suyla karıştırılarak içilir. Ayrıca reçel ve tatlılarda sık kullanılır. Karadut özünün yaygın tüketme yöntemleri şunlardır:

Suyun İçerisinde Çözerek Tüketme: Karadut özü, suyla karıştırılarak içilebilir. Bir bardak suya birkaç damla karadut özü ekleyerek günlük su tüketimine sağlık yararları eklenebilir.

Meyve Suyu Tatlandırma: Karadut özü, taze sıkılmış meyve sularına eklenerek lezzet katmanın yanı sıra antioksidanları artırabilir.

Reçete ve Tatlılarda Kullanma: Karadut özü, çeşitli tariflerde ve tatlılarda doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Muffin, kek veya yoğurt gibi gıdalara ekleyerek lezzet artırılabilir.

Çay ve İçeceklerde Kullanım: Sıcak veya soğuk içeceklerde kullanılabilir. Özellikle bitki çaylarına eklenerek, çayın tadı zenginleştirilebilir ve kişilerin genel sağlığa katkıda bulunabilir.

Kozmetik Ürünlerde: Karadut özü, cilt bakım ürünlerinde veya şampuanlarda doğal bir bileşen olarak kullanılabilir. Antioksidan özellikleri sayesinde cilde canlılık katabilir.


“Karadut faydaları” yazımıza devam edelim…


Karadut Pekmezi

Karadut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Karadut pekmezi içerisindeki bileşenler sayesinde yüksek besin değeri ile sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır.

Karadut pekmezinin sağlığa faydaları şunlardır:

  • Kan yapıcı: Kansızlık problemlerine iyi gelir. Kan yapıcı özelliğiyle düzenli kullanımında kansızlık probleminin tedavisine yardımcı olabilmektedir.
  • Enerji verici: Halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetler için kan dolaşımını destekleyerek vücuda enerji verebilmektedir.
  • Bağışıklık güçlendirici: İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilmektedir. Özellikle kış aylarında grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisini destekleyebilmektedir. Boğazı yumuşatarak öksürüğe iyi gelebilmektedir.
  • Kalp-damar sağlığını koruyucu: Kolesterolü düzenleyici etkisi ile kalp damar hastalıklarının tedavisine ve hastalıkları önlemeye yardımcı olabilmektedir.
  • Enfeksiyonlara karşı: Vücutta oluşan enfeksiyonlara karşı vücudun korunmasına ve tedavisine destek olabilmektedir.
  • Mide koruyucu: Midedeki yanma, sindirim sistemi problemlerinde tedaviye yardımcı olabilmektedir. Özellikle mide problemlerinde tüketildiğinde mideyi rahatlatabilmektedir.
  • Metabolizmayı hızlandırıcı: Dut pekmezi metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. Diyet yapanlar tatlı ihtiyacını karadut pekmezinden gidererek kilo vermelerini de destekleyebilirler. Ayrıca bağırsakları hızlandırıcı etkiye sahiptir.
  • Ağız sağlığını koruyucu: Ağız içinde oluşan aft, yara gibi problemlerde tedaviyi desteklerken ağız içindeki hücrelerin kendilerini yenilemesine yardımcı olabilmektedir.
  • Anne sütünü destekleyici: Emzirme döneminde annenin sütünü artırabilirken, içeriğindeki vitamin ve mineraller ile sütün kalitesini yükseltebilmektedir.

Karadut pekmezi tedavi amaçlı olarak tek başına kullanılmamalı, sağlık problemlerinde öncelikle doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.



Karadut Pekmezi Nasıl Tüketilmelidir?

Her şeyde olduğu gibi karadut pekmezi de ölçülü tüketilmelidir. Çocuklar için günde en fazla iki tatlı kaşığı, yetişkinler için de en fazla iki yemek kaşığı karadut tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Bununla birlikte karadut pekmezini tüketirken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Şeker hastaları aşırı miktarda tüketmemelidir.
  • Fayda sağlaması için düzenli şekilde tüketilmelidir.
  • Herhangi bir sağlık probleminde mutlaka doktor tavsiyesi alınarak tüketilmelidir.


“Karadut faydaları” yazımıza devam edelim…

Karadut Şurubu

Karadut Şurubu Faydaları Nelerdir?

Karadut içerdiği yüksek vitamin ve mineral değerleri ile hemen her mevsim tüketilmesi gereken bir meyve olarak değerlendirilir. Özellikle içecek olarak yapılan karadut şurubu faydası içeriğindeki doğal özleri ve bileşenleri sayesinde farklı bir kategoride yer alır.

  • Adeta bir tıbbı ilaç kadar değerli etkilere sahip olan içeceğin insan vücudu için pek çok faydası vardır. Aşırı tüketimde bile ishal dışında karadut şurubu zararları görülmez.
  • Yüksek miktarda C vitamini içeren şurup, enerji verdiği gibi yorgunluk izlerini ortadan kaldıran güçlü etkileri bulunur.
  • Özellikle E ve K vitaminleri açısından değerlendirildiğinde ise hem kanın pıhtılaşmasını hem de kemik gelişimini sağlaması açısından önemli bir yere sahiptir.
  • Rengi ve bileşenleri sayesinde kanser önleyici etkilere sahip olduğu görülür.
  • Yaşlanmayı geciktirici özelliklerinin yanı sıra tam bir antioksidan deposudur.
  • Vücutta bulunan çeşitli bakteriler ile savaşan karadut suyu sabahları aç karnına tüketildiğinde bağırsak parazitlerinin atılmasını da sağlar.
  • Bağırsakların hızlı ve düzenli bir şekilde çalışmasına destek olan karadut suyu kabızlık sorunu yaşayan kişiler için de olumlu sonuçlar verir.
  • Şurup dışında kalan posa cilde sürüldüğünde botox etkisi göstererek kırışıklıkları önler.
  • Nezle, grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirerek bir kalkan görevi üstlenir.
  • Uyku düzensizliği veya uykuya dalma problemlerinde etkili olan karadut şurubu uyumadan evvel tüketilirse rahatlatıcı etkilere sahiptir.
  • Genelde kırmızı meyvelerde bulunan flavonoid içeriği ile kalp sağlığının ve hücre yapısının korunmasında etkin rol oynar.
  • Mide salgılarını arttırıcı özelliklere sahip olan karadut şurubu gastrit gibi mide rahatsızlıklarına karşı birebirdir.
  • Potasyum, manganez, demir ve bakır gibi mineraller açısından zengin olan karadut şurubu kan hücrelerinin sağlığını korur ve destekler.
  • Karadut şurubunu yaz mevsimi boyunca tüketen kişilerde UVA ve UVB ışınlarına karşı doğal bir cilt koruması gelişir.
  • Cildi aydınlatan karadut şurubu düzenli tüketimde yaşlanmayı geciktirici etkilere sahiptir.
  • Doğal ve ev yapımı karadut şurubu ağız yaralarına da iyi gelir. Aft gibi ağız yaralarının çok daha hızlı kapanmasını sağlar.


Karadut Şurubu Nasıl Yapılır?

  • Daha çok yaz aylarında olgunlaşan ve hemen her bölgede yetişmesi elverişli olan karadut, rengi karardıktan kısa bir süre sonra toplanır.
  • Şehir hayatında ağaçtan toplama fırsatı bulunmadığı için Nisan, Mayıs aylarında pazar ve marketlerde karadut kolaylıkla bulunabilir.
  • Karadutlar derin bir kasede üzerine şeker kapatılarak buzdolabında bir gece kadar bekletilir.
  • Bekleme işleminin ardından eriyen şekerlerin ve dutların üzerine karadut miktarının iki katı olacak şekilde su ilave edilerek 20 dakika kaynatılır.
  • Oda sıcaklığına getirildikten sonra dutlar bir tülbent yardımı ile süzülür. Hazırlanan pürüzsüz şurup karışım buzdolabına kaldırılır ve soğuk olarak servis edilir.
  • Mevsimi çok kısa süren bir meyve olduğundan cam kavanozlara sıcakken konserveleme yöntemi ile doldurularak tüm kış tüketilebilir.


Karadut Şurubu Nasıl Kullanılır?

  • Hem cilde hem vücuda faydaları bulunan karadut şurubu nasıl tüketilir diye merak ediyorsanız şayet, ister içilerek ister gargara yapılarak isterse cilde sürülmesi gibi çeşitli yollarla rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yani kısacası karadut şurubu içilir mi sorusunun yanıtı evettir.
  • Örneğin, sabah aç karnına alınan karadut şurubu mide bağırsak rahatsızlıklarına karşı iyileştirici etkilere sahipken yemeklerden sonra alınan şurup sayesinde enerji seviyeniz artı değer gösterir ve daha dinç hissedersiniz. Bu durumda elbette içilmesi gerekir.
  • Genellikle karadut şurubu kullanımı kişinin sağlığına ve beklentisine göre değişiklik gösterebilir.
  • Karadut şurubu kullanılarak pasta ve tatlılara sos da hazırlanabilir.


Karadut Şurubu Nasıl Saklanır?

  • Hassas ve çabuk bozulan yapısı ile karadut şurubu konsantre haline getirildiğinde uzun süre saklanabilir.
  • Taze olarak mevsimi çabuk geçen ve hızla ekşiyen yapısı ile karadut ister reçel, ister pekmez isterse şurup olarak bir sonraki yıla kadar muhafaza edilebilir.
  • Derin dondurucuda da saklanması mümkün olan karadutlar tüketim saatinden önce çıkartılıp bekletilmesi ile yenebilir. Fakat dolaptan çıkan dutun sulanma ihtimali çok yüksek olduğu için genellikle yapımı kolay olan şurup yöntemi tercih edilir.
  • Kaynadıktan sonra cam kavanozda hava almayacak şekilde saklanması gereken doğal karadut şurubu aylar boyunca saklanabilir.


Karadut Reçeli

Karadut Reçelinin Faydaları Nelerdir?

  • Karadut özü itibariyle zengin vitamin ve minerallerden oluşur. Bu nedenle karadut reçeli faydaları da epey fazladır. Öncelikle karadut reçeli kan basıncını düşürür ve uygun seviyeye getirir.
  • Ayrıca boğazda oluşmuş olan enfeksiyon ve iltihaplanmaların temizlenmesini sağlar.
  • Saçların uzaması, parlaması, tırnakların güçlenmesi gibi konularda da karadut reçeli faydalıdır.
  • Mide ağrıları ve gastrit gibi mide sorunlarında etkili bir çözüm yoludur.
  • Tüm bunların yanı sıra karadut marmelatı da tıpkı karadut reçelinin faydalı olduğu yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.


“Karadut faydaları” yazımıza devam edelim…

Sıkça Sorulanlar

Karadut kilo verdirir mi?

Karadut lifli bir meyvedir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Karadutta çözünmeyen lifler bulunuyor. Bu lifler, kalın bağırsaktaki suyun emilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olur, dışkılamayı destekler. Karadutun sindirim sistemine olumlu desteği, kabızlığı önlemeye yardımcı olması kilo verme sürecine de faydalı olabilir. Karadutu mevsimi geldiğinde günlük bir porsiyon yani 100 gram tükettiğinizde zayıflama sürecinizi destekleyebilirsiniz.



Karadut lekesi nasıl çıkar?

Karadut lekesi inatçı bir leke gibi görünse de aslında doğru uygulamayla çıkabilecek basit lekelerden bir tanesidir. El ve ağız çevresinde bulunan karadut lekelerinden kurtulmak için karadut yaprağı ya da karadut sabunu kullanabilirsiniz. Karadut yaprağını elinizde iyice yuvarlayarak ve ezerek ellerinizi yıkadığınızda lekelerin çıktığını görebilirsiniz.

Karadut lekesini kıyafetlerden çıkarmak biraz daha zordur. Bunun için de eğer deterjan kullanmak istemiyorsanız günlük hayatta kullanılan sirkeler ya da karadut sirkesi bu lekeyi çıkarmanıza yardımcı olur. Karadut şarabı lekesini çıkarmak için ise leke olan giysiye bolca kaynar su dökebilirsiniz.



Karadut özü nasıl sulandırılır?

Karadut özünü sulandırmak için öncelikle temiz bir su kaynağı kullanılmalıdır. Genellikle bir bardak suya birkaç damla karadut özü eklemek uygun bir oran olabilir, ancak kişisel tercihlere ve damak zevkine bağlı olarak miktar ayarlanabilir. Sulandırma işlemi sırasında yavaşça karıştırmak, homojen bir içecek elde etmeye yardımcı olur.



Karadut özü kilo aldırır mı?

Karadut özü, doğal olarak şeker içerdiği için aşırı miktarda tüketildiğinde kalori alımına katkıda bulunabilir, ancak dengeli ve ölçülü kullanıldığında kilo artışına neden olma potansiyeli düşüktür.



Karadut özü sabah aç karnına içilir mi?

Karadut özünün sabah aç karnına içilmesinin herhangi bir özel faydası yoktur. Bununla birlikte, karadut özü sağlıklı bir içecek olabilir ve günün herhangi bir saatinde tüketilebilir. Sabahları aç karnına içmek isterseniz, buna herhangi bir engel yoktur.

Ancak, bazı insanlar sabahları aç karnına içmekten hoşlanabilir çünkü böylelikle içeceklerin sindirimi daha hızlı olabilir ve güne enerjik bir başlangıç yapabilirler. Bu kişisel tercihlere bağlıdır ve karadut özünü nasıl hissederseniz o şekilde içebilirsiniz.

Özetlemek gerekirse, karadut özünün sabah aç karnına içilmesi zorunlu değildir ancak isterseniz bu şekilde içebilirsiniz. Ancak herhangi bir özel sağlık faydası olmadığı için, günün herhangi bir saatinde tüketmek uygun olacaktır.



Karadut özü nasıl içilir?

Karadut özü içmek için önerilen yöntem, bir bardak suya birkaç damla karadut özü ekleyerek sulandırmak ve karıştırmaktır. Bu, hem içeceğin lezzetini artırır hem de antioksidan alımını destekler. Alternatif olarak, taze sıkılmış meyve sularına eklenerek de karadut özünden faydalanabilir.



Karadut özü sıcak suyla içilir mi?

Karadut özü genellikle soğuk olarak tüketilir çünkü bu şekilde ferahlatıcı ve lezzetlidir. Ancak, bazı insanlar karadut özünü sıcak suyla karıştırarak da içebilirler. Sıcak suyla karıştırıldığında, karadut özü çay gibi bir içecek elde edilebilir.

Sıcak suyla karadut özü içmenin bir sakıncası yoktur ve kişisel tercihe bağlıdır. Bazı insanlar soğuk içmeyi tercih ederken, bazıları sıcak içmeyi tercih edebilir. İçeceğinizi nasıl tüketmek istediğiniz size kalmıştır.



Karadut özü iştah açar mı?

Karadut özünün iştah açma özelliği belirgin değildir; ancak içerdiği doğal şekerler nedeniyle tatlı bir lezzet sunabilir, bu da bazı kişilerde hafif bir tatlı isteği uyandırabilir. Ayrıca, karadut özü genellikle sağlıklı beslenmeyi destekleyen antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindir, bu da genel sağlığı iyileştirebilir ve tokluk hissini artırabilir. Ancak, bireylerin kişisel sağlık durumlarına ve diyet tercihlerine bağlı olarak etkileri değişebilir.



Karadut özü bebeklere faydaları nelerdir?

Karadut özünün bebeklere bazı olumlu etkileri olabilir. Ancak bebeklere herhangi bir takviye verilmeden önce bebeklerin gıda alerjileri veya hassasiyetleri göz önüne alındığında uzman doktor kontrolünde kullanımı önemlidir. Doktor kontrolünde dozajı ve kullanımı planlandığında karadut özü içerdiği doğal şekerler ve vitaminlerle enerji sağlayabilir. Ayrıca, antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini destekleyebilir ve bebeklerin sağlıklı bir gelişimine katkıda bulunabilir.



Karadut özü bebeklere ne zaman verilir?

Karadut özü veya başka bir takviye, bebeklere verilmeden önce dikkatlice değerlendirilmelidir. Genellikle bebeklere ek gıdalara geçiş döneminde, yani altıncı aydan sonra başlanabilir. Ancak, her bebeğin genel sağlık durumu ve alerji yapısı farklıdır, bu nedenle gıda takviyeleri doktor kontrolünde yapılması gerekir.

Karadut özü sağlık açısından yararlı olan ve günlük yaşamda sık kullanılan bir meyvedir. Ancak kişilerin genel sağlık durumları, alerjik yapıları ve fizyolojik tepkileri farklı olduğundan herhangi bir bitkisel veya meyve takviyesi kullanmadan önce doktora danışmak önemlidir.



Günde bir kaşık pekmez kilo aldırır mı?

Bir çorba kaşığı ölçüsündeki karadut pekmezinde ortalama 30 kcal kalori bulunur. Bu ölçüde bir kalori yoğunluğunun kilo aldırması ise mümkün değildir. Kilo almak için gün içinde tükettiğiniz kalori miktarının harcadığınız kalori miktarından daha yüksek olması gerekir. Eğer karadut pekmezi tükettiğiniz dönemlerde kilo alıyorsanız, aynı dönemde tükettiğiniz diğer gıdaların kalori değerlerini incelemenizde yarar bulunur.



Karadut pekmezi ne zaman içilir?

Karadut pekmezi, ağırlıklı olarak sabahları aç karnına tüketilmesi önerilen bir gıdadır. Akşamları yatmadan önce pekmez tüketmeniz, sindirimi zorlaştıracağı için sağlık sorunlarıyla karşılaşmanıza sebep olabilir. Eğer midenizde hassasiyet bulunuyorsa ve aç karnına pekmez tüketmek sağlık sorunlarına sebep oluyorsa, karadut pekmezini kahvaltı sonrasında tüketmeyi de tercih edebilirsiniz.



Karadut pekmezi çocuğa faydaları nelerdir?

Karadut pekmezi, yetişkin metabolizması üzerindeki olumlu etkilerini çocuklar üzerinde de gösterebilir. Pekmezin bağışıklık sistemini güçlendirme, enfeksiyonların giderilmesini hızlandırma, enerjiyi artırma ve tokluk hissi verme gibi etkileri, çocuklar için de geçerlidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken detay, çocuğun yaşı ve genel sağlık durumudur. Çocuğun karadut pekmezi tüketmeye hazır olup olmadığını doktorunuza danışmanızda yarar bulunur.


karadut faydaları

En iyi karadut pekmezi hangisidir?

Karadut pekmezinin faydalı olması için organik karadutlardan elde edilmesi ve yapım aşamasında sadece doğal yöntemler kullanılması gerekir. Katkı maddesi içeren, glikoz şurubuyla üretilen ve doğal olmayan karadut şaraplarının yarardan çok zarar getirmesi mümkündür. Bu sebeple karadut pekmezi satın alırken güvenilir markaların organik karaduttan imâl ettiği ürünlere yönelmenizde yarar bulunur.


Karadut faydaları yazımızda karadut hakkında tüm merak edilenleri cevapladık. Umarız faydalı olmuştur. Sağlıklı günler dileriz.
Kaynak: Ayşenur Yılmaz