Birçok kişi yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücretlerinin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Bu yazımızda IMEI güncel kayıt ücretlerinden bahsedeceğiz.
Yurtdışı Telefon Kayıt Ücreti Ne Kadar?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte cep telefonları herkesin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Yeni bir telefon almak isteyen kişiler de Türkiye’deki fiyatları pahalı buldukları için yurtdışından yeni bir cihaz almayı tercih etmektedir.
Ancak yurt dışından telefon satın alan kişilerin bu telefonları Türkiye’ye getirdikten sonra IMEI kaydını yaptırmaları gerekiyor. Çünkü telefon pasaporta işlenen bu kayıt sonrasında açılabiliyor.
2024 yılında yurtdışı telefon açtırma ücreti ne kadar sorusuna sizin için yanıt verdik.
Geçtiğimiz günlerde resmî gazetede yayımlanan karara göre IMEI kayıt ücreti netleşti.
20.000 TL olan IMEI kayıt ücreti, yeni gelen zamla beraber %58 artış göstermiştir. 2024 yılındaki IMEI yurtdışı telefon kayıt ücreti şu şekildedir:
- IMEI yurtdışı telefon kayıt ücreti 2024 yılında 31.692 TL olarak belirlenmiştir.
Yeni IMEI Kayıt Ücreti Ne Zaman Geçerli Olacak?
2024 yılında asgari ücrete gelen yeni zamlarla ve doların artışıyla beraber IMEI kayıt ücretlerinde artış meydana gelmiştir.
Yeni IMEI kayıt ücretleri asgari ücretin artış göstereceği şubat ayı itibariyle geçerli olacaktır.
IMEI Kayıt Ücreti Nasıl Ödenir?
Yurtdışından alınan telefonlar için ödenen IMEI kayıt ücreti ödemenin birkaç farklı yolu vardır.
IMEI kayıt ücretini ödemek için vergi dairelerine başvurarak, internet üzerinden vergi dairesini kullanarak veya banka şubelerine giderek bu kayıt ücretini kolayca ödeyebilirsiniz.
IMEI kayıt ücretini kredi kartınızı kullanarak da ödemeniz mümkündür.
IMEI Kayıt Ücreti Nedir?
IMEI (International Mobile Equipment Identity) her mobil cihazda bulunan benzersiz bir tanımlayıcıdır.
IMEI cep telefonları, tabletler ve diğer taşınabilir cihazlar gibi mobil iletişim araçlarının kimliklerini belirlemek amacıyla kullanılır.
Ülkemizde yurtdışından gelen tüm cihazların IMEI kaydının tanımlanması zorunludur.
Birçok ülke son yıllarda cep telefonlarına IMEI kaydının tanımlanması zorunluluğunu getirmiştir.
IMEI kaydının yapılmasının en büyük avantajı kayıp çalıntı gibi durumların tespit edilmesine yardımcı olmaktır. IMEI sayesinde mobil cihazlar çalınırsa suçlular daha kolay tespit edilebilir.
IMEI Kayıt Olduğunu Nasıl Öğrenebilirim?
Telefonunuzun IMEI kaydını sorgulama son derece basittir. Şimdi söyleyeceğimiz adımları uygulayarak IMEI adresini kolayca öğrenebilirsiniz.
Cep telefonunuzun 15 haneli IMEI numarasını, cihazınızda *#06# yazıp YES mesajına basarak öğrenebilirsiniz.
Öte yandan IMEI numarasını cep telefonunuzun pil yuvasında veya ürünün kutusu üzerinde görebilirsiniz.
Ayrıca 15 haneli IMEI adresinizi e-devlet üzerinden TC kimlik numaranız gerekmeden e-devlet imei sorgulama adresine girerek kolayca öğrenebilirsiniz. Bu sayede telefonunuzun çalıntı olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.
IMEI Kaydı Yaptırdıktan Sonra Telefon Kapanır Mı?
Yurtdışından getirilen ve yasal düzenleme ile belirlenen süre boyunca IMEI kaydı yapılan cep telefonları, kayıt yapıldıktan sonra kapanmaz.
Yurt dışından getirilen cihazı IMEI kaydı olmadan sadece 120 gün boyunca kullanılabiliyor. Bu süre içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmezse, cihazın kayıt dışı olması sebebiyle telefon iletişime kapatılmaktadır.
IMEI Kayıt Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yurtdışından telefon getirdikten sonra telefonun açılması için ödenen ücrete IMEI kayıt ücreti denir.
Yurtdışından telefon satın alacak kişilerin göz önünde bulundurması gereken bir kural vardır.
Yurtdışından telefon aldıktan sonra aynı yıl ve bir sonraki yıl yalnızca bir kez IMEI kayıt yaptırabilirsiniz. Yani yurtdışından aynı yıl bir telefon getirdiğinizde başka bir telefonun IMEI kaydını yaptıramazsınız.
Düzenlemeye göre yurtdışından getirilen telefonlar 3 yılda bir IMEI kaydı yaptırabilir. Geçmişte birden fazla telefon alma hakkı varken günümüzde bu durum sınırlandırılmıştır.
IMEI Kayıt Hakkı ve Süresi Kaç Aydır?
Yurtdışından getirilen telefonların kullanımına açılması için ödenen ücrete IMEI kayıt harcı denir. Bu kaydın yapılmasının belli bir süresi vardır.
Yurtdışından alınan telefonlar ülkeye girdikten itibaren tam 120 gün içinde IMEI kaydının yapılması gerekir. Bu süre telefon ülkeye girdiğinden itibaren başlar ve 120 gün devam eder.
Yurtdışından telefon aldıysanız 120 gün içerisinde IMEI kaydını yaptırmayı unutmamanız gerekir.
Eğer bu 120 gün süre içerisinde IMEI kaydını yaptırmazsanız cezai yaptırımla karşılaşabilir ya da telefonunuzu bir daha kullanamayabilirsiniz. Çünkü IMEI kaydı yapılmayan cihazlar iptal edilerek tamamen kapanır.
IMEI Kayıt Ücreti Hangi Bankalara Ödenir?
Güncel zamlarla birlikte belirlenen yeni IMEI kayıt ücretini vergi dairesi ve internet vergi dairesinden ödeyebileceğiniz gibi bankalar üzerinden de ödeme sağlayabilirsiniz.
IMEI kayıt ücretini ödeyebileceğiniz bankalar aşağıdaki gibidir:
- Denizbank
- Garanti Bankası
- İş Bankası
IMEI Kayıt Ücreti Ödenirken Taksit Yapılıyor Mu?
Birçok vatandaş yurtdışından telefon aldıktan sonra ödemiş oldukları IMEI kayıt ücretine taksit yapılıyor mu sorusunun yanıtını öğrenmek istemektedir.
Tüketicilerin yoğun talepleri üzerine IMEI kayıt ücreti ödenirken kredi kartıyla ödeme imkânı sağlanmıştır.
Vergi dairelerinden ve bazı bankalardan ödeme yapılan IMEI kayıt ücreti ödenirken maalesef taksit imkânı sağlanmamıştır.