Hukukumuzda Salihli Ovasının Tarımsal Önemi

Abone Ol

“Dolayısıyla yeniden belirtiyoruz ki, hukukumuzda da özel düzenlemelerle korunan ovamızı bu şirketlerden kurtarmak, gerek hukuki gerekse de politik mücadelemizi büyütmek ve çocuklarımıza temiz, sağlıklı ürünlerin yetiştiği ve yaşanılabilir bir Salihli bırakmamız gerekmektedir.”

 

Önceki yazılarımda Salihli Ovasının çevre yönünden değerini ve önemini paylaşmıştım. Bu yazımda ise Salihli Ovasının hukuki yönünden korunmasına yardımcı olan “mutlak tarım arazisi” kavramına değineceğim.

Mutlak Tarım Arazisi kavramı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 3/e maddesinde “Bitkisel üretimde; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin kombinasyonu yöre ortalamasında ürün alınabilmesi için sınırlayıcı olmayan, topografik sınırlamaları yok veya çok az olan; ülkesel, bölgesel veya yerel önemi bulunan, hâlihazır tarımsal üretimde kullanılan veya bu amaçla kullanıma elverişli olan arazileri” olarak tanımlanmıştır.

Bu kanun uyarınca, yürütme tarafından Salihli Ovasının bazı bölümlerinin “mutlak tarım arazisi olduğu” ve “Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde kaldığı kararı alınmıştır. Bu karar uyarınca ovamızın “mutlak tarımda kullanılması” gerekmektedir.

Bu hususlar, tarafımızca açılan davalarda da bilirkişiler tarafından ortaya konmuştur.

Tekrarlamak gerekirse, ilçemiz genelinde Meyvecilik çok gelişmiş olup özellikle üzüm, şeftali, kiraz, kayısı, zeytin, badem, armut, ceviz, kestane ve nar üretimi yoğun olarak yapılmaktadır. Manisa ilinde şeftali ve kayısı üretiminin en yüksek yapıldığı yer Salihli ilçemizdir. Ülkemizdeki Organik Tarım uygulamalarında havzamızın ve Salihli ilçemizin payı ve öncülüğü yüksektir.

Bu nedenle, ovamızda tarımdan başka bir faaliyet yapılması gerektiğinde, faaliyeti gerçekleştirmek isteyenler tarafından toprak koruma projesi de geliştirilmelidir.

Ancak son dönemlerde ilçemize adeta musallat olan firmaların JES, kuvars gibi maden projelerinde bu toprak koruma projesi bulunmamaktadır.

Mahkemeler de kararlarında bu hususa dikkat çekmekte ve vatandaşlar lehine karar vermektedir.

Dolayısıyla yeniden belirtiyoruz ki, hukukumuzda da özel düzenlemelerle korunan ovamızı bu şirketlerden kurtarmak, gerek hukuki gerekse de politik mücadelemizi büyütmek ve çocuklarımıza temiz, sağlıklı ürünlerin yetiştiği ve yaşanılabilir bir Salihli bırakmamız gerekmektedir.

Saygılarımla.

Yıldıray ÇIVGIN