Peki insanı esir altına alan ve bağımlısı yapan bu şey yılladır hüküm sürmektedir. Şöyle ki, tütünün tarihine baktığımız zaman eski insanların 9 bin yıl önce tütün kullandığını gösteriyor. Bilim insanları tütün kullanımının bilinen en eski örneğini ABD'nin Utah eyaletinde keşfetti. Çölde bulunan kömürleşmiş tohumlar, Amerika'ya gelen ilk insanların bu bitkiyi kullandığını kanıtlamış durumda. Yani insanı kendisine esir alan bu bitki binlerce yıl öncede kullanıldığını ortaya koymakta.
Peki insanı bağımlısı haline getiren Sigara ve tütün ürünlerinin sağlık açısından zararları nedir? diyecek olursak, Sigara içmenin sağlığa birçok zararı vardır. Sigara, akciğer kanseri, kalp hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), inme, diyabet, mide kanseri, ağız kanseri, yemek borusu kanseri ve birçok diğer kanser türünün riskini artırır. Ayrıca, sigara içmek solunum yollarını tahriş eder, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve vücutta iltihaplanmaya neden olabilir.
Sağlığı bu kadar tehdit eden bir şeyin toplumda yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Sigara kullanım yaşının ilkokul yaşlarına düştüğü de gözlerden kaçırılmaması gereken bir husus. Özellikle lise dönemlerinde yaygınlaşan sigaranın tehlikelerini ne yazık ki ona esir olan birçok çocuğumuz bilmemekte. Bazen liselerin etrafında geçtiğim zaman özellikle öğlen aralarında birçok öğrencinin sigara kullandığını görüyorum ve üzülüyorum. Uyarıyorum içmeyin diye ama dinlediklerini pek sanmıyorum.
Sigara öyle tehlikeli bir madde ki onun yüzünden kanser olan birçok hasta gördüm, duydum ve bunların içerisinde yakınlarımda oldu. Gencecik yaşta kanserden ölen insanları ve arkasında bıraktığı yetimlerle karşılaştım.
Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara ve tütün ürünleri kullanımı. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlık. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılıyor.
9 Şubat’ın sigaradan kurtulmak isteyenler için önemli bir başlangıç. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerli. Bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulmak için sağlık çalışanlarından destek almak, bu yolda çok önemli.
Haydi gelin bu günde sigaralarımızı kırıp atalım ve sağlıklı bir yaşama merhaba diyelim…