Balı,  “Defalarca vurgu yaptığımız bir konuya yeniden değinmek isteriz. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde vurgusunu yaptığımız Grip Dönemi, okulların açılması ve sonbahar döneminin başlangıcıyla birlikte takviye edici gıdalara ve bitkisel ürünlere olan eğilim toplumda artırmış durumdadır. Bunun yanı sıra ne yazık ki takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlere ilişkin merdiven altı üretimlerle, bu alanı fırsata çevirmek isteyen kişilerle, yanıltıcı reklamlarla ve sahte ürünlerle de sık karşılaşmaya başladık’’ dedi.

’BU ÜRÜNLERİN YERİ ECZANELER’’

Manisa Şehir Hastanesi'nde bir ilk daha Manisa Şehir Hastanesi'nde bir ilk daha

Başkan Balı, ilaçlar ve ilaç kategorisinde değerlendirilmesi gereken tüm ürünlerin olduğu gibi takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlerin; üretimi, saklama koşulları, dağıtımı, imhası gibi basamakları mutlaka sağlık profesyonellerinin gözetiminde olmalıdır. Bu ürünlerin yerinin eczaneler, bu ürünlerle ilgili söz söyleyebilecek kişilerin yalnız ve yalnızca hekimler ve eczacılar olduğunu hatırlatıyor; takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlere ilişkin gerekli düzenlemelerin de yapılarak tıpkı homeopatik tıbbi ürünlerde olduğu gibi yalnızca eczanelerde, eczacının gözetiminde halka ulaştırılmasını talep ediyoruz, ifadelerini kullandı.

“BAZI VİTAMİN VE GIDA TAKVİYELERİ KULLANMIŞ OLDUĞUNUZ İLAÇLARLA KARIŞTIRILMAMALIDIR”

Başkan Devrim Balı, “Vitamin ve gıda takviyeleri, bazı ilaçlarla birlikte alındığında etkileşime girebilir ve bu durum kişilerin sağlığını tehlikeye atabilir. Bazı vitamin ve gıda takviyeleri, bazı hastalıklarda ve hâlihazırda kullanılan ilaçlarla birlikte asla kullanılmamalıdır. Eczane dışında vatandaşa sunulan sağlığa ilişkin ürünlerin dağıtımının, saklama koşullarının denetiminin yapılması mümkün değildir. Hastanın hastalık kayıtlarına erişebilen, bu doğrultuda doğru gıda takviyesi ve vitamin önerebilecek kişiler yalnızca sağlık profesyonelleridir” dedi.

Kaynak: Onay Ozan