BDDK’nın haftalık verilerinde kredilerin nominal artışı sürdü. Takipteki alacaklar yükseldi. 2024 başında tüm kredilerde yüzde 1,65 olan takipteki alacaklar, yılın ilk 3 ayında gerilese de temmuz itibarıyla yeniden yükselişe geçerek yüzde 1,73 seviyesine çıktı.

Para ne işe yarar? | Independent Türkçe

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yayınladığı haftalık verilerde, bankacılık sektörünün kredi hacminde yükseliş, takipteki alacaklarda artış görüldü. Vatandaş ise borçla yaşarken borçlarını ödemekte zorlanıyor.

2024 yılında ikinci 6 ay zammının yapılmaması, piyasanın yükselmeye devam etmesi, vatandaşların kredi borçlarını ödemesini zorlaştırdı.

Enflasyon artıyor, kâğıt para artıyor

KREDİ HACMİ REKORA KOŞUYOR

BDDK verilerinde, toplam kredilerde yılbaşından bu yana nominal artış yüzde 25 oldu. Tüketici kredilerinde bu oran yüzde 18 oldu. Konut kredileri aynı dönemde yüzde 4 arttı. Taşıt kredileri yüzde 13,77 azaldı. İhtiyaç kredileri yüzde 28 arttı. Kredi kartları hacimleri yüzde 35 arttı. Ticari krediler yüzde 24,87 oranında arttı.

Kara para nedir? Kara para aklama ne demek? MASAK'tan önemli uyarılar -  Haberler

Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 3,4 arttı Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 3,4 arttı

TAKİBE DÜŞENLERDE REKOR KREDİ KARTLARINDA

Tüm kredilerde takipteki alacaklar yüzde 31,73, bireysel kredilerde yüzde 46,69, konut kredilerinde yüzde 25,88, taşıt kredilerinde yüzde 44,28 ve ihtiyaç kredilerinde de  yüzde 47,03 artış oldu. Kredi kartlarındaki takipteki alacaklar, yılbaşından bu yana nominal olarak yüzde 156 oranında oldu. Ticari kredilerde de aynı dönemde artış yüzde 14,98 oldu.

VATANDAŞ KREDİ BATAĞINDA

Tüm kredilerde takibe düşenlerin oranı yılbaşında yüzde 1,65 olurken, mart ayında yüzde 1,53’e kadar gerilemişti. Temmuz ayında yıl ortası maaşlarda artış olmamasıyla oranların yeniden yükseldiği görüldü. Haziran sonunda yüzde 1,56 olan oran, ağustos sonunda yüzde 1,73 oldu. Bireysel kredilerde yükseliş daha yatay olurken, yüzde 1,98’den yüzde 2,46’ya çıktı. Oranların toplamda yatay kalmasında yükselen kredi faizleriyle kredi hacminde konut ve taşıt kredilerinin etkili olduğu görüldü. Konut kredilerinde artış düşük kalırken, takibe düşenlerde artış daha yüksek oldu. Konut kredilerinde artış yüzde 4 seviyelerinde olurken, takibe düşenlerin oranları yüzde 25,88 seviyelerinde yükselince, krediler içindeki oranlar da yüzde 0,11’den yüzde 0,13’e yükseldi. Taşıt kredilerinde düşüş olurken, takibe düşenlerde artış yüzde 44 olunca, krediler içindeki oranlar da yükseldi. Taşıt kredilerinde takibe düşenlerin oranı yılbaşında yüzde 0,15 olurken, yüzde 0,25’e çıktığı görüldü. İhtiyaç kredilerinde de takibe düşenler yılın ikinci yarısında daha hızlı artış gösterdi. Yılbaşında takibe düşenlerin kredilere oranı yüzde 3 olurken, mart ayının sonunda yüzde 2,95 olmuştu. Ancak yeniden yükselişe geçerek, ağustos sonunda yüzde 3,44 oldu. En yüksek takip oranı da kredi kartlarında oldu. Takibe düşenlerin toplama oranı yılbaşında yüzde 1,37 olurken, 8 ay sonra yüzde 2,59’a çıktı. Ticari kredilerde takibe düşenlerde gerileme oldu. Yılbaşından bu yana ticari kredilerde takibe düşenlerin azaldığı görülürken, temmuz ayında yeniden yükselişe geçildiği dikkat çekti. Yılbaşında yüzde 1,63 olan oran, 8 ayın sonunda yüzde 1,50 oldu.

Kaynak: MİLLİ GAZETE