Günün önemli bir bölümünü geçirdiğiniz evinizde, güvenli ve huzurlu hissetmeniz son derece önemlidir. Evinizi ve evinizde bulunan eşyalarınızı bazı risklere karşı korumanız, konforlu yaşamınızı sürdürmenizi sağlar. Olası sorunlara karşın önlem almak için kapsamlı konut sigortası yaptırmanız gerekir.

Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası evinizde yangın, afet, hırsızlık, kaza gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilecek maddi hasarların karşılanmasını sağlayan bir güvence olarak tanımlanabilir. Evin kullanılamaz hâle gelmesi durumunda tamir masraflarının karşılanmasına imkân tanıyan konut sigortası, beklenmedik maddi yüklerin hafifletilmesini sağlar.

Hazırlanan poliçe kapsamında ev ve ev eşyalarının korunmasını sağlayan konut sigortaları, ev sahipleri için oldukça hayatidir. Poliçe kapsamında bulunan limit ve teminatlar, maddi kayıplarının ne kadarının karşılanacağını belirler.

3-417

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut sigortası birçok farklı durumda meydana gelen hasarı kapsar. Ev sigortasının kapsadığı durumların başında yangın gelir. Kasıtsız yangın sonrası evinizde ve eşyalarınızda meydana gelen hasar, sigorta şirketi tarafından ödenir.

Elektrik, su, doğal gaz gibi sabit tesisattan dolayı meydana gelen hasarlar da ev sigortası poliçesi kapsamına dahildir. Bazı poliçeler tesisatta ortaya çıkan arızaların onarılmasında sigortanın kullanılmasına imkân tanır.

Evin konumu, güvenlik açısından oldukça önemlidir. Evin bulunduğu bölgenin iklim şartları, bazı risklere sebep olabilir. Fırtına, sel, kasırga gibi sorunların meydana geldiği bölgelerde ev sigortası hasarları karşılar.

Hırsızlık sonucu evde meydana gelen hasar ve kayıplar da sigorta poliçesine dahil edilir. Evin hasar almasına neden olan terör saldırısı gibi durumlarda konut sigortası, sigortalıyı maddi açıdan korur. Kiracılar için de avantaja sahip olan konut sigortası poliçesinde bazı alanlar hariç tutularak çeşitli risklere karşı teminat sağlanır.

Bireyleri de kapsayabilen ev sigortasında sigortalının kaza sebebiyle hastalık veya sakatlık durumu oluşursa sigortalıya poliçe kapsamında tazminat ödenebilir.

Konut Sigortası Kapsamına Dahil Olmayan Durumlar

Konut sigortası kapsamında bulunan durumlar, bireyler için oldukça avantajlıdır. Bazı olaylar ise konut sigortası kapsamına dahil edilmez. İsyan, savaş ve nükleer yakıt kaynaklı hasarlar sigorta poliçesi kapsamının dışında bırakılır.

Basınç değişiminden kaynaklanan cihaz hasarları, bozulan cihaz kapsama dahil olsa da sigorta tarafından karşılanmaz. İkamet eden bireylerin ev veya eşyalara kasten zarar verdiği durumlar da sigortaya dahil değildir.

Sigortalı ev veya eşyalarda hâlihazırda bulunan sorunlar sebebiyle meydana gelen bozukluklar kapsam dışı tutulur. Ocak kaynaklı yangınlarda ortaya çıkan kayıplar sigorta tarafından ödenmez.

Konut Sigortası Zorunlu mu?

Konut sigortası zorunlu sigortalar arasında yer almaz. İsteğe bağlı olarak yapılan konut sigortası, geniş kapsamı sayesinde oldukça güvenli ve doğru bir seçimdir. Hazırlanan poliçede yer alan durumlarda evde meydana gelen hasarların ödenmesi ev sahibi ve kiracılar için güvence sağlar.

Yasal açıdan zorunlu bir sigorta olan DASK ise özellikle deprem kuşağında bulunan konutlar için son derece önemlidir. Doğal afet sonucu meydana gelebilecek hasarları kapsayan DASK, ev sahipleri tarafından yapılmalıdır.

Konut Sigortası ile DASK Arasındaki Farklar Nelerdir?

DASK, zorunlu deprem sigortası olarak bilinir. DASK yaptırmak zorunluyken konut sigortası istek üzerine yaptırılır.

DASK, deprem sonucu ortaya çıkan hasarları karşılar. Konut sigortası ise doğal afetler başta olmak üzere çok daha geniş teminat ve limitlere sahiptir.

Zorunlu DASK sigortasının iptal edilmesi söz konusu değildir. Ancak konut sigortası istendiğinde iptal edilebilir.

Bağcılar Kitap Fuarı, kapılarını kitapseverlere açtı Bağcılar Kitap Fuarı, kapılarını kitapseverlere açtı

DASK sigortasının prim ve limitleri belirli bir taban fiyat üzerinden hesaplanır. Ev sigortasının prim ve limitleri ise sigorta yaptıran kişi ve şirketler arasında belirlenir.

Konut Sigortası Primi

Konut sigortası primleri birçok etkene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Evin konumu, büyüklüğü, değeri, içinde bulunan eşyalar primin değişimine sebep olur.

Konut sigortası primi, hasar sonucu yapılacak ödemenin belirlenmesinde de etkilidir. Sigortanın teminat ve limitleri hazırlanan poliçede görülebilir. Konut sigortası yaptırmadan önce sigorta primini öğrenerek adım atmanız tavsiye edilir.