Evde bakım maaşı yatan iller ihtiyaç sahipleri tarafından yoğun şekilde araştırılıyor. Ödemelerin hesaplara yatırılacağı tarih vatandaşların gündeminde yer alıyor.

19 Eylül Perşembe Günlük Arpa Buğday Fiyatları | Güncel Hububat Alım Birim Fiyatları 19 Eylül Perşembe Günlük Arpa Buğday Fiyatları | Güncel Hububat Alım Birim Fiyatları

Engelli, yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerin maddi destek alması için her ay verilen evde bakım maaşı Sosyal Güvelik Kurumu (SGK) tarafından ödenmektedir.

Milyonları ilgilendiren, evde bakım maaşları yatan illerin güncel listesine ilişkin detaylar yazımızın devamında…

evde-bakim-maasi-yatan-iller-5

2023 Evde Bakım Maaşı Yatan İller

Evde bakım maaşı yatan iller güncel liste internette en çok araştırılan konuların başında yer alıyor.

Özellikle ihtiyaç sahibi olan vatandaşların gündeminden düşmeyen evde bakım parası yatan illerin hangileri olduğu merak ediliyor. 

Bakanlık tarafından ödenen evde bakım paraları, farklı tarihlerde farklı illerde hesaplara yatırılıyor.

Her ay düzenli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ödenen evde bakım maaşına ilişkin ayrıntıları merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin…

Evde Bakım Maaşı Yattı Mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca her ay düzenli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine verilen evde bakım aylığına ilişkin bekleyiş sürüyor.

Bakanlık tarafından verilen yardım, enflasyon farkı baz alınarak belirleniyor.

Bakıma muhtaç kişinin bakımını üstlenen aile ve akrabasına verilen evde bakım maaşı her ayın 15’i ile 31’i arasında hesaplara yatırılıyor.

Not: Engelli ve bakıma muhtaç bireyler için verilen evde bakım maaşı, Ziraat Bankası ve PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Ancak farklı bir bankadan hesap açtırmak isteyenler yetkili mercilere bunu bildirmeleri gerekmektedir.

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?

evde-bakim-maasi-yatan-iller-4

Evde bakım parası her yıl enflasyon farkı göz önünde bulundurularak artmaktadır. 2023 yılında hak sahibi vatandaşlara ödenen evde bakım maaşı, son zamlar sonrasında belirlenmiştir.

Evde bakım yardımı alan bireylerin durumuna ve bakım ihtiyacına göre yapılan yardımın oranı da değişebiliyor.

2023 yılında evde bakım maaşı aşağıdaki gibidir:

  • Evde bakım maaşı 2023 ocak ayında 4.336 TL iken,
  • Evde bakım maaşı 2023 temmuz ayında ise 5.097 TL’ye çıkarılmıştır.

Evde bakım maaşları hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz, bu konu hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz: Evde Bakım Maaşı Ne Kadar? Nasıl Alınır? Şartları Neler?

Evde Bakım Maaşı Nedir?

Evde bakım maaşının ne kadar olduğunu öğrendiniz. Birçok vatandaş evde bakım maaşının nedir tam olarak bilmiyor.

Evde bakım maaşı, devlet tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca sosyal destek adı altında ihtiyaç sahibi olanlara verdiği bir yardımdır.

Evde bakım maaşı genellikle evde bakıma ihtiyaç duyan, engelli veya yaşlı vatandaşlara her ay bakım ücretlerinin karşılanması için verilen bir ödemedir.

2023 Evde Bakım Maaşı Sorgulama Ekranı

evde-bakim-maasi-yatan-iller-7

Evde bakım parası ödemelerinin hesaplara aktarılıp aktarılmadığına ilişkin ayrıntılara e – Devlet kapısı üzerinden veya SMS yoluyla sorgulayabilmeniz mümkündür.

e – Devlet ile sorgulamada aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • e-Devlet üzerinden sorgulamalarda T.C. kimlik numaranızı ile e – devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” yazın çıkan ekranda ödeme bilgilerinin detaylarına erişebilirsiniz.  

Not: Engelli bakım ödeme bilgileri sorgulama kısmı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunmaktadır.

Evde bakım maaşlarının güncel halini merak ediyorsanız, yazımızı okuyabilirsiniz:

SMS aracılığıyla sorgulama ise aşağıdaki gibidir:

  • Evde bakım maaşı alanların ödeme bilgilerini sorgulayabilecekleri başka bir yöntem de SMS’dir.
  • Ziraat Katılım Bankası ile maaş alanlar, cep telefonlarının mesaj kısmına BAKİYE yazıp, 4747’e SMS attıkları takdirde bakiye bilgilerine ulaşabilirler. Mesajlarda 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilmektedir.

Evde Bakım Maaşı Başvuru Nasıl Yapılır?

evde-bakim-maasi-yatan-iller-8

Evde bakım maaşına başvuru yapabilmek için birtakım şartlar bulunmaktadır.

Evde bakım maaşı başvurusu için gerekli evraklar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Bakıma muhtaç kriterine uygun olunması
  • Bakıma muhtaç kişiye bakanın ya da kişinin gelir ve mal beyanını kanıtlayan belge
  • Kişinin engelli olduğunu gösteren sağlık raporu

Evde bakım maaşından yararlanmak isteyenler ikametgâhının bulunduğu il ve ilçedeki Aile ve Sosyal Politikalar il veya ‘ilçe müdürlüklerine' başvurularını yapabilirler.

Kaynak: Ayşenur Yılmaz