Dyson tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça bilindik ve sevilen bir markadır. Özellikle son zamanlarda viral olan ev aletleri ile satışı yükselen Dyson hakkında merak edilen birkaç konu bulunmaktadır.

Ülkemiz ve dünya genelinde uygulanan boykot hareketi nedeniyle birçok markanın kökeni merak edilmektedir. Dyson markasının da nereye ait olduğu sık sorulanlar arasındadır. Peki, Dyson hangi ülkenin? İşte ayrıntılar...

Dyson Hangi Ulkenin 6

Dyson Hangi Ülkenin Markası?

Yüksek kaliteli ürünleri ile Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde oldukça rağbet gören Dyson geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. 

Düğündeki dansöz gösterisi sosyal medyada gündem yarattı! 'Damadın kafası karıştı' Düğündeki dansöz gösterisi sosyal medyada gündem yarattı! 'Damadın kafası karıştı'

Dyson özellikle en son çıkardığı şarjlı el süpürgesi ve saç şekillendirme aletleri ile oldukça popüler bir marka haline geldi. Peki, bu kadar popüler olan Dyson hangi ülkenin malı? Dyson hikayesine bakalım…

Dyson, 1991 yılında James Dyson’ın hayal gücü ve azmiyle İngiltere’de filizlenen, günümüzde ise sınırları aşan bir teknoloji devi haline geldi. Elektrikli süpürgelerden el kurutma makinelerine, pervanesiz fanlardan ısıtıcılara kadar uzanan geniş ürün yelpazesiyle hayatımıza giren Dyson, yenilikçi tasarımı ve yüksek performansıyla tanınmıştır.

Dyson’ın hikayesi, James Dyson’ın geleneksel elektrikli süpürgelerden duyduğu memnuniyetsizlik ile başlamıştır. Toz torbasının tıkanması ve emiş gücünün azalması gibi sorunlara çözüm arayan Dyson, yıllar süren araştırma ve geliştirmenin ardından, hedefine ulaşmıştır.

Bulduğu çözüm, toz ve kiri toz torbasına ihtiyaç duymadan hapsederek, emiş gücünde süreklilik sağlamıştır. O günlerde başlayan çalışma sayesinde bugün Dyson en çok satan markalar arasında yerini alabilmiştir. 

Böylece Dyson kimin markası olduğunun cevabını vermiş olduk. Şimdi, Dyson hakkında diğer merak edilenlere bakalım…

Dyson Hangi Ülkede Üretiliyor?

Dyson Hangi Ulkenin 4

Ürünlerinde benzersiz teknolojiler kullanılan Dyson markası endüstri lideri haline gelmiştir. Bu sebeple dünyanın dört bir yanında kullanılmaktadır. 

Dünya genelindeki boykot hareketi tüm alışverişlere yansıdı. Dolayısıyla bir markanın ürününü almadan önce hangi ülkeye ait olduğu da soruluyor. Bu araştırılan markalardan biri de Dyson olmuştur.

Dyson sahibi nereli sorusuna yanıt verilirse aslında markanın hangi ülkede doğduğunu da görebiliriz. Fakat her marka ortaya çıktığı yerde kalmaz geniş bir alana yayılabilir. Dyson da bu markalardan biri olmuştur.

Peki, dünyanın birçok ülkesinde kullanılan Dyson'ın üretim yerleri nelerdir?

Dyson’ın başarısının arkasında yatan en önemli etkenlerden biri, yeniliğe ve araştırmaya verdiği önemdir. Dyson, her yıl cirosunun önemli bir kısmını araştırma ve geliştirmeye ayırmaktadır ve 6.000’den fazla mühendis ile yeni ürünler ve teknolojiler geliştirmeye devam etmektedir.

İngiltere’de yolculuğuna başlamış olan Dyson’ın bir diğer önemli özelliği ise, global bir bakış açısına sahip olmasıdır. Dyson, sadece İngiltere’de değil, Malezya, Singapur ve Filipinler gibi farklı ülkelerde de üretim tesisleri kurarak küresel bir şirket haline gelmiştir. 

Bu sayede, ürünlerini dünya çapında geniş bir kitleye ulaştırmayı başarmıştır ve bugün 50’den fazla ülkeye satış yapmaktadır. Sonuç olarak, Dyson İngiltere dışında 3 farklı ülkede daha üretim yapmaktadır.

Dyson Türkiye'de Üretiliyor Mu?

Bir önceki başlıkta da söz ettiğimiz gibi Dyson'ın üretim, araştırma ve geliştirme çalışmaları İngiltere, Malezya, Singapur ve Filipinler'de yapılmaktadır.

Dyson Türkiye'de üretilmemekte, yalnızca satışı gerçekleştirilmektedir.

Dyson Türkiye Distribitörü

Dyson'ın Türkiye'deki yetkili distribitörü Hakman Elektronik'tir. Dyson ve Hakman Elektronik iş birliği 1997 yılından bu yana devam etmektedir.

Dyson Hangi Ulkenin 7

James Dyson Hakkında

Dyson’ın sahibi James Dyson aslen İngiliz bir mucittir. Kendi soyadı ile Birleşik Krallık merkezli bir şirket kurmuş ve ürünlerinin çoğunu Birleşik Krallık’ta tasarlanmakta ve üretilmektedir. Ancak, ürünlerinin bir kısmı farklı ülkelerde üretilebilir veya ürünlerin bazı parçaları farklı ülkelerden tedarik edilebilir.

Dyson’ın ürünlerinin parçalarının İsrail’den alınıp alınmadığı doğrudan bilinmiyor ancak, genel olarak, Dyson’ın Birleşik Krallık merkezli bir şirket olduğu belirtmektedir. 1991 yılında James Dyson tarafından İngiltere’de kurulmuş bir teknoloji şirketi olan Dyson’ın merkezi Malmesbury, Wiltshire’dadır.

50’den fazla ülkede satılan Dyson İngiltere, Malezya, Singapur ve Filipinler’de üretilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Dyson hangi ülkenin sorusu ile birlikte diğer merak edilenler de aşağıdaki gibidir:

James Dyson ne mezunu?

James Dyson, Royal College of Art'da mobilya tasarımcılığı ve iç tasarım bölümünde okumuştur.

Dyson kaç kere başarısız oldu?

James Dyson'ın yaptığı açıklamaya göre elektrik süpürgesi için toplam 5.127 prototip geliştirmiş, bu prototiplerden 5.126'sı başarısız olmuştur.

Dyson Türkiye'ye ne zaman geldi?

Dyson Türkiye ofisi 2018 yılının sonlarında kurulmuştur. 2019-2020'de ise satışlar başlamıştır.

Kaynak: Özlem Sucu