Pandeminin ardından başlayan küresel enflasyonun en sert şekilde hissedildiği ülkelerden biri olan Türkiye’de bir süredir artan enflasyonla baş etmek için sıkı para politikası gütmeye başlamış olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), faiz artışını peş peşe gerçekleştirdi. Sene sonuna kadar bir faiz indirimine gitmesi beklenen TCMB’nin verdiği sinyaller üzerinden ara ara değerlendirme yapan ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlerini bugün itibariyle bir kez daha güncelledi. Hem dolara hem de enflasyona ilişkin rakam veren Goldman Sachs, kritik rakamları açıkladı. İşte Goldman Sachs’ın Türkiye ekonomisine ilişkin son değerlendirmeleri…

Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 3,4 arttı Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 3,4 arttı

GOLDMAN SACHS, ENFLASYONUN DÜŞECEĞİNİ ÖNGÖRDÜ

Türkiye’deki piyasaların önümüzdeki dönemine ilişkin değerlendirmeler gerçekleştiren Goldman Sachs, kur tahminlerini yükseltirken enflasyon tahminlerini düşürdüğünü duyurdu. Henüz açıklanmamış olan ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin tahminini açıklayan Goldman Sachs, “Türkiye'de enflasyonun ağustosta yüzde 51,4'e düşmesi bekleniyor. Enflasyon temmuz ayında yüzde 61,78 olarak ölçülmüştü” ifadelerini kullandı. Enflasyonda düşüşün devam edeceğini öngören Goldman Sachs, kura ilişkin de konuştu.

GOLDMAN SACHS, TCMB’NİN YENİ ALACAĞI POZİSYONA İLİŞKİN KONUŞTU

Enflasyonun düşmesinin beklendiğini hatırlatarak, bu düşüşün gerçekleşmesi halinde TCMB’nin alacağı pozisyona ilişkin de değerlendirmeler gerçekleştiren Goldman Sachs, yayınladığı son raporda, “Merkez Bankası, enflasyonun beklendiği gibi düşmemesi durumunda temkinli davranacak ve gevşemeyi erteleyecek” dedi. Ardından dolara ilişkin konuşan Goldman Sachs, dolar tahmininde artışa gitti.

GOLDMAN SACHS, DOLAR KURU TAHMİNİNİ ARTTIRDI

Dolar/TL kuruna ilişkin bu kez 3, 6 ve 12 aylık dönemlerde ortalama 36, 39 ve 44 tahminlerini yayınlayan Goldman Sachs, dolar kuru tahminlerini arttırdı. Çünkü Goldman Sachs’ın aynı periyotlar için daha önceki tahminleri sırasıyla 33, 35 ve 39 seviyesinde gerçekleşmişti. Doları yukarıya çeken Goldman Sachs, önümüzdeki günlerde piyasalarda gelişecek olan hareketliliğe ilişkin ise, “Gelişen piyasalarda risk duyarlılığı durgun kalırsa, Türk Lirası'nın vadeli işlemlere göre üstün performansı muhtemelen eskisinden daha sınırlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: milli gazete