136 merkezde aylık maksimum sıcaklık rekoru kırıldı, 8 ayda 900 ekstrem doğa olayı yaşandı. Salihli’de 2024 yılına ise orman yangınları, dolu felaketi damgasını vurdu. Ekstrem doğa olayları listesine Manisa’dan sadece Salihli girdi.

Dev kaya parçası yola düştü Dev kaya parçası yola düştü

Kapak (2)-18

136 MERKEZDE MAKSİMUM SICAKLIK REKORU

2024 yılı Mayıs ayı ortalama sıcaklıkları uzun yıllar ortalama sıcaklıklarının altında, diğer aylarda ise üzerinde gerçekleşti. 2024 yılı 8 aylık ortalama sıcaklık sapması en fazla Nisan ayında 4,3 derece oldu. 2024 yılı kış, ilkbahar ve yaz mevsiminin ortalama sıcaklığı, 1991-2020 yıllarını kapsayan, uzun yıllar mevsimlik ortalama sıcaklıklarının üzerinde gerçekleşti. 2024 yılı ilkbahar mevsimi sıcaklık farkları normalinin 1,8 derece, 2024 yılı kış mevsimi sıcaklık farkları normalinin 3,3 derece, yaz mevsimi sıcaklık farkları 2,1 derece üzerinde gerçekleşti.

Felaket (25)

'EN' EKSTREM METEOROLOJİK OLAYLAR

2024'ün en önemli ekstrem olaylarından İzmir'deki orman yangınında yaşananlar şöyle: "İzmir'in Çiğli- Karşıyaka- Bayraklı ve Bornova hattında yer alan Yamanlar Dağı'nda 15 Ağustos 2024 gece saatlerinde başlayan orman yangını, 18 Ağustos 2024'te kontrol altına alındı. Yangında, Yamanlar Dağı'nın güney yamaçlarının büyük bir bölümü yandı ya da hasar gördü. Yangın sürecinde Çiğli'de maksimum hava sıcaklığı 34-40, Bayraklı'da 36-41, Karşıyaka'da 35-41 derece aralığında seyretti. Nispi nem değerleri ise bu süreçte Çiğli'de yüzde 19, Bayraklı'da yüzde 10, Karşıyaka'da yüzde 15'e kadar düştü. Maksimum rüzgar hızları, kuzeyli yönlerden olmak üzere söz konusu yerlere yakın meteoroloji istasyonlarında 46 ila 57 km/saat arasında değişti. Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi Karatepe mevkisinde başlayan yangın, yerleşim yerlerine ulaştı. Yangında 16 ev yandı, 87 ev ve 45 işyeri boşaltıldı. Yamanlar Dağı'ndaki ormanlık alanda başlayan orman yangını, 3 ilçenin sınırlarına yayılarak 2159 hektarlık alanda etkili oldu."

Felaket (22)

YÜZLERCE KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Salihli’nin Yağbasan Mahallesi’nde meydana gelen orman yangınında 4 ev, ağıl, 2 motosiklet, traktör ve iş makinesi yandı. Binlerce dönüm tarım arazisinin zarar gördüğü orman yangınında 65 hanede 200 kişinin yaşadığı Karasavcı Mahallesi ile 80 hanede 230 kişinin yaşadığı Yağbasan Mahallesi'ni tedbir amaçlı tahliye edilmişti.

Felaket (26)

44 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

Salihli’nin Çelikli Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda başlayan yangına havadan ve karadan aralıksız müdahale edildi.  Sarp arazideki yangın, ekiplerin yaklaşık 44 saatlik müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Felaket (23)

SALİHLİ’NİN 4 MAHALLESİNİ TEHDİT ETTİ, GÜNLERCE SÜRDÜ

Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi yakınlarındaki ormanda, 14 Ağustos günü yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 2 uçak, 3 helikopter, 8 arazöz, 2 su ikmal aracı, 1 dozer ve 1 yer ekibi sevk edildi.

Felaket (20)

Söndürme çalışmaları sürerken, aynı bölgede başka bir noktada daha orman yangını çıktı. Ekiplere takviye yapıldı, uçak sayısı 5’e, helikopter sayısı 13’e çıkarıldı. Alevlere karadan da 45 arazöz, 15 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale edildi. Havanın kararmasıyla yangına gece görüşlü helikopter ile müdahale devam etti.

Felaket (21)

2 MAHALLEDE DAHA YANGIN ÇIKTI

15 Ağustos sabahı, günün ilk ışıklarıyla yangına havadan ve karadan yeniden başladı. Boyalı Mahallesi’ndeki yangına müdahale sürerken, bu kez de ilçenin Kayacık ve Kaşıkçı mahallelerinde 17.30 sıralarında iki farklı yangın çıktı. İlçenin üç farklı mahallesinde devam eden yangınlara, 11 hava aracı, 83 söndürme ekibi, 36 su tankeri, 18 iş makinesi, sağlık, jandarma ve trafik ekipleriyle birlikte toplam 361 personel ile müdahale edildi.

Felaket (19)

KARAYAKUP MAHALLESİ YANDI

Kaşıkçı Mahallesi’nde tarım arazilerinde çıkan yangın aynı gün içinde söndürülürken, Boyalı ve Kayacık mahallelerindeki orman yangınları ise sürdü. Öte yandan tedbir amaçlı 20 hanelik Karayakup ve 57 hanelik Yeniköy Mahallesi tahliye edildi. Tahliye edilen 20 hanelik 40 kişinin yaşadığı Karayakup Mahallesi’ndeki cami dahil tüm evler yanarak, kullanılamaz hale geldi.

Felaket (18)

YANGIN SALİHLİ’YE ULAŞTI

Gece boyunca, gece görüşlü helikopterler ile müdahale edilen alevlere 3’üncü gününde de müdahale sürdü. Alevler rüzgarın etkisiyle büyüyerek Salihli’nin kırsal Kale, Kemer, Kurttutan ve Hacıhıdır Mahallelerine ulaştı. Yangından etkilenen 4 mahalle tedbir amaçlı boşaltıldı. Mahallelerde yaşayan vatandaşlar, eşyalarını ve hayvanlarını güvenli bölgeye taşıdı. Kale Mahallesi’nde ise bazı evler alevlere teslim olarak tamamen yandı.

Felaket (12)

SALİHLİ’DE SICAKLIK REKORU KIRILDI

'Türkiye 2024 Yılı Erken İklim Değerlendirmesi' verilerine göre Ağustos ayında Türkiye’de çok sayıda noktada sıcaklık rekoru kırıldı.

Felaket (15)

Salihli’de Ağustos ayında kaydedilen 43.9 derece sıcaklık, maksimum sıcaklıklar listesinde yer aldı.

Felaket (14)

23 Mayıs tarihinde meydana gelen dolu yağışı sonucunda ise kent merkezine yakın tarım arazilerinde büyük oranda zarar verdi. Kent merkezinde ise çok sayıda otomobilin camı kırıldı, güneş enerjilerine ait paneller zarar gördü.

Felaket (13)

Muhabir: Behzat Akcan