Başevirgen, “Bu bütçeyle mevcut sorunları çözmemiz ve tarımı yeniden üretken bir sektör haline getirmemiz mümkün değil. Çünkü bu bütçede, bütçenin esas sahipleri yok. Üretime ve tarlasına küstürülmüş çiftçiler var. Bolca ithalat, bolca faiz, çiftçinin daha da artacak borcu var” diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu. Başevirgen, bütçede çiftçinin yok sayılmasına, gıda güvenliğinin olmamasına ve Sayıştay’ın sorumluluklarını yerine getirmemesine dikkat çekti.

Plastik poşet ücretine zam gelecek mi? Komisyon toplantısı yapıldı Plastik poşet ücretine zam gelecek mi? Komisyon toplantısı yapıldı

“SAYIŞTAY, SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMİYOR”

Sayıştay raporlarını eleştiren Başevirgen, “Sayıştay tıpkı geçen yıl olduğu gibi bakanlıkla ilgili en ufak bir kusur ya da hata saptamamış. Birkaç muhasebeleştirme hataları dışında bir şey bulamamış. Ancak yıllardır tarım sektöründe yaşanan çöküş bize bu durumun sorumlusunun, bakanlığın yanlış tarım politikaları olduğunu apaçık gösteriyor. Halkı ve yasama erkini yanıltmaya yönelik hazırlanmış bu raporlara imza atan Sayıştay, sorumluluklarını yerine getirmiyor” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİLERİN ALAMADIĞI DESTEK MİKTARI 480 MİLYAR LİRAYA ULAŞIYOR”

Kanuna göre çiftçilere verilmesi gereken desteğin bu bütçede de yok sayıldığına dikkat çeken Başevirgen, “2025 yılı ‘Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifine’ baktığımızda, tarıma toplamda 706 milyar TL ayrılıyor. Bu bütçeden de çiftçilere 135 milyar lira destek sağlanacak. Tarım Kanununa göre, tarımsal desteklerin gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’inden az olmaması gerekiyor. Ancak 2025 için öngörülen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) 61 trilyon 540 milyar lira olduğu düşünülürse, çiftçilerin aslında 615 milyar lira destek alması gerekiyor. Buna karşın, iktidar 135 milyar lira ile yetinmek zorunda bıraktığı çiftçilerin cebinden 480 milyar lirasını gasp ediyor. Kanunun açıkça belirttiği bu oran, yine görmezden gelindi ve çiftçimize verilmesi gereken destek bir kez daha yok sayıldı” diye konuştu.

“GİRDİ MALİYETLERİ İLE BAŞ EDEMEYEN ÇİFTÇİ ARTIK TOPRAKTAN GEÇİNEMİYOR”

Başevirgen, tarımdaki çöküşün her geçen gün daha da derinleştiğini belirterek, “Geçen yıl 40 milyon dekar tarım alanı ekilmedi. İpotekli tarım alanı 42,3 milyon dekara ulaştı. Binlerce çiftçinin tapusu üzerine ipotek konuldu. AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye’nin nüfusu 60 milyon, çiftçi sayısı 2,8 milyondu. Bugün nüfus 85 milyon ama çiftçi sayımız 2,3 milyon. 20 senede nüfus 25 milyon arttı ama 500 bin çiftçi kayboldu. Geçen yıla göre yüzde 100 ila yüzde 120 oranında artan girdi maliyetleri ile baş edemeyen çiftçi artık topraktan geçinemiyor” dedi.

Muhabir: Behzat Akcan