Çalışmada önce iş sağlığı ve güvenliği olsun

Merhaba Sektör Medya Grubu’nun siz değerli okurları. Bu hafta ki ilk yazımla yeniden sizlerleyim. Bu hafta iş sağlığı ve güvenliği haftası olduğunu gördüm ve bu konu ile bir şeyler kaleme almak istedim.

Abone Ol

Mesleğim gereği Türkiye’de olan haberlerin neredeyse tamamını kontrol ediyorum. Bu kontroller sırasında iş kazaları haberleri ile karşı karşıya kalıyorum. Yaşanan bu kazalarda birçok çalışan ya engelli kalıyor, yada hayatını kaybediyor. Arkasında gözü yaşlı aileler ve çocuklar bırakıyor.

İlk olarak iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı kısa bir bilgilendirme yapmak gerekirse, İş sağlığı ve güvenliği, insanların iş yerinde güvenliği, sağlığı ve refahı ile ilgilenen multidisipliner bir alandır. Bir iş sağlığı ve güvenliği programının hedefi, güvenli ve sağlıklı bir iş ortamının oluşturulmasıdır. İSG aynı zamanda iş ortamından etkilenebilecek tüm genel halkı da korur. Küresel olarak, her on beş saniyede bir ölüme tekabül edecek şekilde, yılda 2,78 milyondan fazla insan işyeri kaynaklı kazalar veya hastalıklar sonucunda hayatını kaybetmektedir. İşle ilgili olarak yılda 374 milyon ölümcül olmayan yaralanma meydana gelmektedir. Mesleki yaralanma ve ölümlerin ekonomik yükünün her yıl küresel gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde dördü olduğu tahmin edilmektedir. Ortak hukukunun geçerli olduğu ülkelerde, işverenler çalışanlarının güvenliğine makul ölçüde özen gösterme konusunda teamül hukuku yükümlülüğüne sahiptir. Ayrıca, kanunlar başka genel görevler yükleyebilir, özel görevler getirebilir ve iş güvenliği konularını düzenleme yetkisine sahip hükûmet organları tesis edebilir. Söz konusu hususların ayrıntıları yargıdan yargıya değişiklik göstermektedir.

 Bu kısa bilgilendirme ile birlikte konuyu açacak olursak, yukarda belirtilen iş kazasındaki rakamlar küçümsenmeyecek düzeyde olan rakamlarıdır. İş kolun ve yerin ne olursa olsun yapman gereken ilk şey iş yerini tanıman olmaktır. İşin detaylarını, riskleri hakkında bilgilendirmeleri tam anlamıyla anlamalısın ki iş kazalarının önüne geçebilesin. Bir haberde gördüğüm iş kazası örneğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir elektrik trafosunun dış cephe boyası işleri yapılıyor. ‘Elektrik kesintisi’ var diye düşünen bu çalışan elindeki ruloyu yüksek gerilim hattı bulunan tellere kadar uzatıyor ve o esnada akıma kapılarak hayatını kaybediyor. Evli ve 2 çocuk babası olan bu çalışan geride gözü yaşlı bir aile bırakıyor.

 Bu çalışan çalışma yapacağı alanda yeterli bilgi alsa idi bu kazaya maruz kalmayacaktı. İster dışarıda ister makine başında olsun dediğim gibi bir çalışanın mutlaka çalışma yapacağı alanı tanıması ve detaylı bilgiler alması gerekmektedir. İşletmelerde riskli durumlara karşı durumlarla alakalı mutlaka çalışanın görebileceği bir yere asmalı ve çalışanı bu konuda mutlaka bilgilendirmeli.

 İnsanız ve her insanın mutlaka sorun ve sıkıntıları olacaktır. Çok riskli işlerde çalışan insanların kafalardaki bu sorunları bir kenarı bırakıp sadece işine odaklanmalıdır. Kendisini bekleyen aile ve çocuklarını düşünerek önlemlerini almalı ve işini bu şekilde yapması gerektiğini düşünüyorum. İşletmelerde makine bakımları ve risk olacak durumları sürekli olarak kontrol etmeli diye düşünüyorum. Buradan tüm çalışanlara önce iş sağlığı ve güvenliği diyerek kolaylıklar diliyorum.