Bu bayram, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayramı olma özelliğini taşımaktadır ve bu bayram 23 Nisan 1921 yılından bugüne düzenli olarak kutlanan milli bir bayramdır. İlk başta yasal adı "Çocuk Bayramı" olmasa da, daha sonra çocuklara neşeli bir gün geçirtme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti'ne gelir yaratma amacıyla 1927'den itibaren çocuk bayramı olarak kutlanmıştır. Bayramın adı 1935'te "Hâkimiyet-i Milliye Bayramı", 1981 yılında ise "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olmuştur. UNESCO'nun 1979'u "Çocuk Yılı" olarak duyurmasının ardından, devlet kanalı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatması ile bu bayram uluslararası düzeye taşınmıştır.
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 1933 yılında başlattığı, 23 Nisan'da çocukları makamına kabul edip onlarla sohbet etmesi bu bayramın bir parçası olmuş ve o günden bugüne devlet büyükleri bu geleneği devam ettirmişlerdir.
Çocukluğun en güzel bayramı 23 Nisan’dı. Bu satırları yazarken aklıma çocukluğum ve 23 Nisan kutlamaları geldi. Bayram alanına trampetler ve borazanlar eşliğinde giderdik. Ellerimizde Türk bayrakları, dilimizde 23 nisan şarkıları ile toplanırdık bayram alanında. Tüm öğrenciler gelirdi halk oyunları, yarışmalarla bayram kutlamalarının verdiği mutluluk tavan yapardı bizlerde. Bir dahaki 23 Nisan Bayramını iple çekerdik. Şimdi büyüdük ama sanırım içimizdeki çocuk ölmedi bu nedenle aynı heyecanı yeniden, yeniden yaşıyormuş gibiyim.
Dünyada hiçbir örneği olmayan bu bayramı bize ve çocuklara armağan eden, sonrada tüm dünya çocuklarına armağan eden büyüklerimize minnetle anıyorum.
Yaşasın 23 Nisan…