Salihli’nin 8 mahallesinde açılması planlanan toplam 17 adet JES kuyusu ile ilgili olarak Manisa Valiliği tarafından verilen “Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir” kararına karşı bilirkişi heyeti ret kararı verdi.

Bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme sonucunda hazırlanan raporda, “Gediz Havzası’nın mevcut durumu nedeniyle bu havzada gerçekleştirilecek jeotermal enerji projelerinin kamu yararı ve çevre dengesi bakımından kamu yararı bulunmadığı, PTD raporunda alanda yapılması gerekli jeofizik çalışmalar bulunmadığından yapılması planlanan sondaj faaliyetinin kesilecek birimler ve bu birimler içindeki sorunlarının belirlenememesinden dolayı, yeryüzü ve yeraltı suları ile toprak açısında olumsuzluklar oluşturacağı, bitki örtüsüne, canlılar ve tarım sektörüne potansiyel olumsuz etkilerinin olması nedeniyle projesinin gerçekleştirilmesinde kamu yararı bulunmadığı,  mutlak tarım arazisi vasfındaki alanların tarım dışı amaçla kullanılabilmesi için Toprak Koruma Projesi’nin bulunması gerektiği belirtilerek, Manisa Valiliği tarafından 23.12.2022 tarihinde verilen “Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir” kararının uygun olmadığına karar verildi.

Salihli Çevre Derneği Avukatı Yıldıray Çıvgın, bilirkişi heyetinin yaptığı keşif sonucu alınan karar hakkında Sektör Medya’ya değerlendirmelerde bulundu.

Çıvgın “Rapor vatandaşların lehine gelmiş oldu. Umarım dava da vatandaşlar lehine sonuçlanacak. "Bilirkişi raporunda görüldüğü gibi bu projenin çevresel etkileri üzerinde yeterli açıklama yapılmaması, JES kuyuların toprak ve su bakımından olumsuz sonuçlarının olacağı, sonuç olarak projede bir kamu yararının bulunmadığı açıkça belirtilmiştir. Bu raporun sonuç bölümünden, müvekkillerimizin haklı olduğu, Bu JES kuyularının toprağa ve suya zararlı olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Umarız mahkeme de bu yönde karar verir. Biz Salihli'nin toprağını ve suyunu savunmaya devam edeceğiz."

18 Eylül Çarşamba Reyting sonuçları açıklandı! Leyla, Sandık Kokusu, Taş Kağıt Makas, MasterChef 18 Eylül Çarşamba Reyting sonuçları açıklandı! Leyla, Sandık Kokusu, Taş Kağıt Makas, MasterChef

2070a368-55e7-4037-ac9c-72f8332794f6

Kaynak: Onay Ozan