3 yaşına kadar en az bir kez olmak üzere; sonraki yaşlarda da 2 yılda bir göz muayenesi yaptırılması gerektiğini anlatan Çelik, okula başlamadan önce de çocuklarda göz muayenesinin mutlaka tekrarlanması gerektiğini ifade etti.
'Bir çocuğun göz muayenesi, doğumdan sonraki ilk ay başlar' diyen Op. Dr. Çelik 'Bu muayenede esas görmeyi etkileyebilecek doğumsal anomalileri saptamaktadır. Katarakt, glokom gibi hastalıklar, retinoblastom gibi göz tümörleri daha bu aşamada yakalanabilir. Kalıcı olmayan kaymalar bu dönemde görülebilir ancak kalıcı/sabit kayma mutlaka kontrol edilmelidir. Sonraki kontrol bebek 6 ay olduğunda yapılır, burada esas olan şaşılık kontrolüdür. Çünkü geçici veya kalıcı hiçbir kayma olmamalıdır. Bebek 1 yaşında geldiğinde özel ölçüm cihazları ile tarama yapılır, anormal yüksek göz numaraları (tek veya çift gözde)göz tembelliği için risklidir.3-4 yaşlarına geldiğinde ''E'' harflerinin yönünün gösterilmesi öğretilerek görme düzeyi ölçülmeye çalışır' dedi.
Okula başlamadan önce mutlaka kontrollerin yapılması gerektiğini ifade eden Op.Dr.Çelik 'İyi bir görme çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimini, okul başarısı ve genel durumunun iyiliği açısından olmazsa olmazlarındandır' dedi. Birçok çocuğun iyi görememe sebebi ile okul başarısının düştüğüne, hırçınlaştıklarına, özgüven eksikliği yaşayarak içine kapanık olduklarına şahit olduklarını belirten Çelik Ülkemizde çocukluk çağı görme kayıplarının çoğunun önlenebilir nedenlerden kaynaklandığını ifade etti. Op. Dr. Çelik, okullar başlamadan önce çocukların göz hekimleri tarafından muayene edilmeleri konusunda uyarıda bulundu.
Bu aşamalardan sorunsuz geçilmişse eğer 2 yılda bir göz kontrolünün sağlıklı olacağını, 40 yaşından sonra ise yıllık kontrollerin önerildiğini ifade eden Çelik 'Bu aşamaların herhangi birinde bir sorun tespit edilirse doktorunuz uygun takip süreleri belirleyecektir. Bu periyotlarda kontrollerin yapılması çocukların göz gelişimi süresinde herhangi bir sorun olduğunda erken tespit ve tedavi için fırsattır' diye konuştu. Prematüre bebeklerin bu durumların dışında olduğunu vurgu yapan Çelik, prematüre retinopatisi (ROP), kırma kusurları, şaşılık ve göz tembelliğinin prematür bebeklerde daha sık görüldüğünü, bu yüzden daha farklı takip gerektiğini de sözlerine ekledi.