En Çok Göç Eden Meslekler Hangilieri? Türkiye'den En Çok Hangi Ülkelere Beyin Göçü Yapılıyor? En Çok Göç Eden Meslekler Hangilieri? Türkiye'den En Çok Hangi Ülkelere Beyin Göçü Yapılıyor?

Kırmızı bültenle aranan suç örgütü lideri Barış Boyun, 22 Mayıs 2024 tarihinde İtalya’da yakalandı. Viterbo şehrinde hem İtalya hem de Türk polislerinden oluşan bir ekip tarafından operasyon düzenlendi.

İtalya, Barış Boyun’un Avrupa’da işlediği suçlar sebebiyle Türkiye’ye iade edilmeyeceğini 27 Haziran 2024 tarihinde açıklamıştı. Hala İtalya’da tutuklu olan Barış Boyun hakkında, içlerinde ünlü rapçilerin de bulunduğu iddianame ise geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Peki, 349 yıl ile yargılanan Barış Boyun kimdir?

Baris Boyun Kimdir 4

Barış Boyun Kimdir?

1984 yılında Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde doğduğu bilinen Barış Boyun, Türk suç örgütü lideridir. Yaklaşık 20 yıldır da suç dünyasının içerisinde olduğu öne sürülmektedir. İlk olarak İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde ufak tefek suçlarla bir mahalle çetesi olarak ortaya çıkmıştır. Ardından kurduğu bağlantılar ve suçların artan boyutları ile uluslararası suçlara karışmıştır.

2017’den önce suç dünyasında yer alan bir isim olan Bilal Yaman ile hareket etmiştir. 2017’de Yaman’ın 6 yıl önce işlediği bir cinayet sebebiyle tutuklanmasının ardından yer aldığı suç örgütünün lideri olmuştur.

Savcılık iddianamesinde yer alanlara göre örgütün mali kaynağını ise silah kaçakçılığı, yasadışı bahis ve yasaklı madde ticareti oluşturmaktadır. Barış Boyun’un lider olmasının ardından başka suç çetelerini de alt birimine aldığı bilinmektedir.

Bu çetelerle birlikte Balkanlar’daki farklı suç örgütü oluşumlarına para karşılığında taşeronluk yaparak cinayetler işlediği de öne sürülenler arasındadır.

Barış Boyun kimdir sorusu özellikle de Daltonlar Çetesi’yle birlikte anılmaktadır. Bahadır Akdağ ve Beratcan Gökdemir (Can Dalton) liderliğinde olan bu suç örgütü, Barış Boyun emri ile yaptıkları saldırılar ile dikkatleri çeker. Atina Suikastının ardından ise iki tarafın yollarının ayrıldığına dair iddialar vardır.

Barış Boyun hakkında bilinenlerden bazıları şu şekildedir:

  • Hakkında çete kurmak iddiası ile 2019 yılında soruşturma başlatılmıştır.
  • Barış Boyun’a ilk operasyon 2020 yılında yapılmıştır. Bu operasyonda 12 kişi tutuklanırken Boyun, Gürcistan’a firar ederek faaliyetlerine devam etmiştir.
  • Silah ticareti yapmak suretiyle Gürcistan’da gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır.
  • Gürcistan’da tahliye olmasının ardından İtalya’ya geçmiş ve 22 Mayıs 2024 tarihinde tutuklanana kadar kırmızı bültenle aranmaya devam etmiştir.

Atina Suikastı Nedir?

11 Eylül 2023 tarihinde çeteye mensup 6 kişi araç içindeyken silahlı saldırıya uğrayarak olay yerinde hayatını kaybetmiştir. Saldırıya uğrayanların sahte pasaportları ve araçlarının da sahte plakalı olduğu ortaya çıkmıştır.

İddialara göre Barış Boyun’un adamlarını Yunanistan üzerinden İtalya’ya götürecek olan eski MİT mensubunun, bu adamların yerini Boyun’un hasımlarına bildirmesi üzerine Daltonlar Çetesinin düzenlediği bir saldırıdır.

Baris Boyun Kimdir 2

Barış Boyun İddianamesi

Barış Boyun kimdir sorusuna dair artan merak, silahlı suç örgütü lideri olarak hakkında iddianamenin tamamlanmasını ilgilendirmektedir. İddianamede Barış Boyun liderliğindeki örgüte karşı tavır alanların öldürüldüğü ya da kendi saflarına çektikleri belirtilmiştir.

Ayrıca dikkat çeken bir diğer detay ise Türkiye’de özellikle Z kuşağı tarafından sıklıkla dinlenen rapçilere talimat vererek şarkı yazdırıldığının vurgulanmasıdır.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 578 sayfalık bir iddianame hazırlandı. Bu iddianamede Türkiye’nin yakından tanıdığı isimler de bulunuyor. Müşteki olarak değerlendirilen 136 kişi arasında Engin Polat ile kardeşi Alper Kürşat Polat yer alıyor. 8 kişi maktul, 6 kişi müşteki-şüpheli ve örgütün lideri olarak değerlendirilen 305 kişi şüpheli sıfatıyla iddianamede bulunuyor.

İddianamede dikkatleri çeken bir diğer nokta ise özellikle suça meyilli olan genç kesimi etkiledikleridir. Örgütün kendine destekçi bulmak ve sempatik görünmek için sosyal medyada sürekli olarak video paylaşıldığı belirtilmiştir. Bu destekçilerin de gittikleri eğlence mekanlarında Barış Boyun’a şarkı atfettikleri, böylelikle örgüt lideri ve örgüt için kara propaganda yapıldığı da anlatılmaktadır.

Rap şarkıcısı olarak tanınan Muti lakaplı Muhammed Nedim Doğan ve Heijan ismiyle bilinen Doğan Tarda’nın kliplerinde suç ögelerinin yer almasının da Barış Boyun’un talimatıyla gerçekleştiği kaydedilmiştir.

Barış Boyun kimdir sorusuna istinaden hakkında hazırlanan iddianamede yer alanlar aşağıdaki gibidir:

  • Suç işlemek amacıyla silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek
  • Silahla vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına ve yaşamını tehlikeye sokan bir duruma sokacak şekilde yaralama
  • Tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs
  • 4 kişiye karşı kasten öldürme
  • Birden fazla kişi tarafından silahla hürriyetinden yoksun kılma
  • Kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme
  • Suç örgütünün korkutucu gücünü kullanarak tehdit
  • Mala zarar verme
  • Suç örgütünün korkutucu gücünden yararlanarak, örgüte yarar sağlamak amacıyla silahla, birden fazla kişiyle yağma ve yağmaya teşebbüs
  • Ruhsatsız silah bulundurma

İddianamede yer alan tüm bu suçlardan 4 kez müebbet hapis ile 165 yıl 10 aydan 349 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmiştir.

Barış Boyun kimdir sorusunu ayrıntılarıyla yanıtladık!

Kaynak: ÖZLEM SUCU