MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu sabah partisinin TBMM'deki grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bahçeli geçen haftaki grup konuşmasındaki "Türkiye'ye getirilirken, 'her türlü hizmete hazırım' diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin" sözlerini anımsatarak başka açıklamalarda da bulundu.

BAHÇELİ'DEN SÜRPRİZ "ÖCALAN" ÇIKIŞI

"Bu çağrımın iç yüzünü henüz anlamayan, anlasa bile işine gelmediğinden saptırmaya çalışanlar çok sayıdadır." diyen Bahçeli şunları söyledi:

"Türk ve Türkiye Yüzyılı'nda terörü sıfırlamak, milli birlik ve beraberliği çelikleştirmek amacına matuf ikinci hüküm cümlem şöyledir. 'Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz' diyenlere de sesleniyorum, şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, 'umut hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne de Edirne, adres İmralı'dan DEM'e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız, vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız."

ERDOĞAN: TERÖRÜN OLMADIĞI BİR TÜRKİYE İNŞA EDELİM

Bu açıklamalar Türkiye gündemine bomba gibi düşerken, konuya ilişkin art arda açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahçeli'nin sözlerine üstü kapalı değinerek "Türkiye'nin geleceğinde teröre yer olmadığını herkesin idrak etmesini bekliyoruz. Açılan bu tarihi pencerenin hesaplara kurban edilmemesini istiyoruz. Hep beraber terörün olmadığı Türkiye'yi inşa edelim isliyoruz." dedi.

AK PARTİLİ VEKİLDEN İLK DEĞERLENDİRME

TGRT Haber'e konuşan AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç şu ifadeleri kullandı: "Bunu çok kıymetli görüyorum. Devlet Bahçeli'den ilk etapta tokalaşmayla başlayan sonrasında böyle devam etmesi sürecin olumluya doğru gitmesi, sürecin hayra yönelik olduğu şeklinde yorumluyoruz. Elin havada kalmaması çok önemliydi bence. Bahçeli'nin açıklamalarından sonra DEM Parti'nin yaptığı olumlu açıklamalar bence son derece kıymetli. Ama şunu unutmamak lazım; Geçtiğimizde de 'çözüm süreci' başlamıştı. O dönemde de belli bir aşamaya gelindi ama maalesef 'kişisel hırslar' nedeniyle rafa kaldırılmış oldu. Belki de temkinli olarak bakılan da odur. Bahçeli'nin açıklaması önemli ama süreci takip etmek lazım.

"TÜRKİYE'NİN KENDİ İÇ BARIŞINI SAĞLAMASI ELZEM"

(Bu sürecin adı ne?) Adlandırmak için biraz erken. Yeni yeni adımlar atıldı. Ezberleri bozan cümleleri duyduk. Cumhurbaşkanımız da izahatta bulundular. Bunu değerlendirmek lazım, geçen sefer bunu değerlendirememiştik. Bugün bölge ateş çemberinden geçiyor. İsrail zulmünün bölgeyi ateş çemberi haline getirmesi, Batılı ülkelerin İsrail'e destek vermesiyle ateş çemberi gün geçtikçe büyüyor ve bize de sirayet edecek. Cumhurbaşkanımızın son 1 haftada yaptığı açıklamalar da önemli. İç barıştan, içte birleşmeden, tek yürek olmaktan bahsetmişti... Türkiye'nin kendi iç barışını sağlaması şu an elzem haline gelmiştir. Bu adımlar atıldıkça toplum da siyasette buna olumlu cevap verecektir. Buradan tüm partilerden 'Kendi istikballerini' değil, Türkiye'nin bekası için ortak bir adım atalım."

ÖZGÜR ÖZEL: TAM DESTEK VERECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise partisinin grup toplantısında Bahçeli'nin açıklamalarına geniş yer ayırdı. Özel "Bugün kimileri tarihin akışının değişeceği bir değişikliğin olduğu gün olarak tarif ediyorlar. Sayın Bahçeli'nin TBMM'deki konuşmasını takip ettik. Görülüyor ki; kapalı kapılar ardında bir takım müzakereler yürütülüyor. Bir daha şehit gelmeyecekse, bir daha kan akmayacaksa, analar ağlamayacaksa, Kürt ve Türk kardeş olacaksa, bu ülke bir ve beraber olacaksa, askere silah doğrultulmayacaksa bunun için söylenen her söz, söyleyen her aktörler kıymetlidir. Kim ne söylüyorsa, bütün geçmişten itibaren yaşadıklarımıza rağmen bu sözlere kıymet veriyoruz. CHP olarak diyoruz ki; bu ülkede terörün bitmesine biz tam destek vereceğiz." şeklinde konuştu.

DEM PARTİ'DEN JET CEVAP

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç da Bahçeli'nin sözlerine sıcağı sıcağına cevap verdi. Bahçeli'nin "Terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun, terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın." ifadelerini değerlendiren Oruç; "Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için yıllardır mücadele ediyoruz. Demokratik kamuoyu yıllardır 'tecrit kaldırılsın' diyor. 'Fiziki olarak gelsin konuşsun' diyoruz. 'Ne diyeceğini hep birlikte görelim' dedik geçen hafta, bu hafta aynı sözü tekrarlıyoruz." dedi.

MUSTAFA DESTİCİ: RIZA GÖSTEREMEYİZ

Cumhur İttifakı ortaklarından Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ise Bahçeli'nin açıklamalarında sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Destici, "Gazi Meclis, hainlerin, ihanetlerinin propagandasını yapacakları ya da günah çıkartacakları bir yer değildir. Yeni bir "Çözüm Süreci", ilk denemedeki hataların ve sürecin sonunda gördüğümüz tahribatın yeniden yaşanmasından başka bir şey olmayacaktır. Velhasılı; Yeni bir çözüm sürecine de, binlerce şehidimizin katili terörist başının tecridinin kaldırılmasına da, umut hakkına da, hele hele Gazi Meclisimiz’de gelip konuşmasına asla rıza göstermeyiz. Teröristle müzakere olmaz, mücadele edilerek kökü kazınır." ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ'DEN TEPKİ GELDİ

İyi Parti lideri Müsavat Dervişoğlu ise "Atatürk’ün kurduğu meclisin kürsüsünden, teröristbaşları ve yardakçıları değil, ancak ve ancak Mustafa Kemal’in mirasçıları konuşabilir. Ahlak ve vicdanını yitirmiş bu iktidar ve onun akıl ve izanını yitirmiş ortağı ile birlikte vatan toprağını gezmek için icazet bekleyen sözde ana muhalefeti artık bizim için yok hükmündedir.

Gün; Türkiye Cumhuriyetini, Türk Milletini, Türk Vatanını ve Türk Bayrağını koruyup kollamak günüdür. Muhtaç olduğumuz kudretin kaynağı ise bellidir! Yarını bekleyin! Herkesin maskesini indireceğiz!" dedi.

MHP'DEN BİRLİK ÇAĞRISI

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ise Genel Başkan Bahçeli'nin sözlerini şu şekilde değerlendirdi: "'Bir şey yapacaksak bizim birlikte yapmamız lazım. Terör örgütü ile DEM'in bağını koparması, 'Türkiye'nin partisi' olarak yoluna devam etmenin doğru olduğunu' ifade ediyor. 'Gelin biz beraber olalım, başkalarının heveslerine, projelerine su taşımayalım' diyor. Bu terör örgütü bunların bir maşasıdır. Bir şey yapacaksak birlikte bizim yapmamız lazım. Çağrısı ikinci bir açılım sürecinin başlatılması değildir. Çağrısı, Türk milletinin huzuru, birliği, dirliği adına birlik-beraberlik içerisinde özellikle teröre karşı tavır almaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:  Sonu diğer iblisler gibi onursuz bir ölüm oldu Cumhurbaşkanı Erdoğan:  Sonu diğer iblisler gibi onursuz bir ölüm oldu

Sayın Genel Başkanımızın geçmişte söylediklerini 'Bugün fikrini mi değiştiriyor?' diye yorum yapanlar bunu görmüyor. Sayın Genel Başkanımız samimiyetle, gerçekten Türkiye Cumhuriyeti'nin bekasını garanti altına alıp 'bölgede lider ülke Türkiye' olmak için bir adım atma, ekonomik şikayetlerimizin de önemli bir kısmını bitirme adına, kaynakların yatırıma yol açacak tarzda bir çağrıda bulunmuştur. Bunu çok iyi anlamak lazımdır. Bu teröre bir taviz değildir, terörle samimi olanların arasına çekilmiş bir çizgi olduğunu anlamak lazım. Bu bir tekliftir, kabul edilir ya da edilmez. Sürekli bu konuda MHP'nin engel olduğunu söyleyenler, MHP'nin terörün bitirilmesi konusunda engel çıkardığını söyleyenler, buyurun hodri meydan!"

YENİDEN REFAH PARTİSİ'NDEN "ÖCALAN" AÇIKLAMASI

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç ise açıklamasında "Terörist başının TBMM’ye gelmesi, Meclis kürsüsünde konuşma yapması ya da çağrıda bulunması bırakın telaffuz edilmeyi, tahayyül dahi edilemez!" dedi.

Kaynak: Türkiye gazetesi