Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından aralarında Manisa’nın da bulunduğu 18 ilde helikopterler aracılığı ile havadan kuduz aşısı atımı gerçekleştirdi. Söz konusu uygulama ile yaban hayatında Kuduz hastalığı ile mücadele de özellikle tilki kaynaklı kuduz vakalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Fırtına ve yağışa karşı büyükşehir ekipleri seferber oldu Fırtına ve yağışa karşı büyükşehir ekipleri seferber oldu

113-1

AŞI HANGİ HAYVANLARIN AŞILAMASINDA KULLANILMAKTADIR?

Aşı tilkilerde ağız yoluyla kullanılan canlı bir aşısı. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki yemi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılacaktır. Aşının buradan tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık oluşacaktır.

BİR AŞI YEMİ GÖRÜRSEM NE YAPMALIYIM?

Eğer halen bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi ise onu diğer kişilerin göremeyeceği bir yere doğru ayağınızla itin. Aşı yeminin kendisi insan sağlığına zararlı değildir fakat dokunmamak en iyisidir. Ayrıca insan kokusunun sinmesi aşı yeminin tilkiler için çekiciliği azaltır.

112-1

ATILMIŞ BİR AŞI KAPSÜLÜ GÖRÜRSEM NE YAPMALIYIM?

Aşı kapsülüne dokunmayın. Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiş olmakla birlikte canlı virüs içeren bir aşıdır, bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu durumda yapılacaklarla ilgili çok açık öneriler geliştirilmiştir. Kapsülle temas eden kişilerin once kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.

KÖPEĞİM YA DA KEDİM BU YEMİ YERSE NE OLACAK?

Bu aşı, kedi ve köpeklerde test edilmiştir ve aşı, bu hayvanlar açısından güvenlidir. Ancak; aşılı yemlerin içindeki doz, bir kediyi veya köpeği kuduza karşı aşılamak için yeterli değil. Bu cinsteki ev hayvanlarının çok daha yüksek dozlara ihtiyaçları vardır, bu yüzden insanların köpeklerini oral kuduz aşısı yemleriyle aşılamaya çalışmaları gereksizdir.

Muhabir: Fatma Uysal