Avrupa ülkesi, iş gücü açığını kapatmak için dil bilme şartını ortadan kaldıracağı öngörülen yeni yasa tasarısı hazırladı. Bu yeni yasayla iş bulma fırsatı artacak. Bunun yanı sıra Alman hükümetinin en düşük 2100 Euro, en yüksek 37 bin Euro maaşla 2 milyon işçi alımı yapacağı öne sürüldü. Konuyla ilgili tüm merak edilen soruları yanıtladık.
Almanya İşçi Alımı: Nitelikli Göç Yasası Detayları...
Alman hükümeti ülkedeki nitelikli eleman sayısını arttırmak, bazı alanlardaki personel eksikliğini gidermek için çıkardığı Nitelikli Göç Yasası ile bu kitleyi kendine çekmeye çalışıyor.
Bu kapsamda 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren yasanın bir bölümünün Mart 2024’te bir bölümünün ise Haziran 2024'te uygulanmaya başlanması bekleniyor.
Ayrıca Almanya'nın yeni Nitelikli Göç Yasası, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak, nitelikli göçmeler için puan sistemini de getiriyor.
Tasarıya göre şans kartı kişilerin diğer sosyal faktörlerinden çok meslekli yeterliliğine bakacak. AB üyesi olmayan bir ülkeden biri, yeni bir puan sisteminde en az 6 puan alırsa şans kartını alabilmeye hak kazanıyor olacak.
Bir kişinin belirli bir mesleki yeterliliği varsa 4 puan, iyi derecede Almanca bilgisi veya en az üç yıllık ilgili mesleki deneyimi varsa da 3 puan kazanabilecek.
1- Nitelikli Göç Yasası Neyi Amaçlıyor?
Yabancı ve nitelikli çalışanların Alman iş gücü piyasasına daha kolay erişmesini sağlamayı ve böylece birçok şirketteki çalışan eksikliğini gidermeyi amaçlıyor. Yasanın sınırları genişletilse de değişmeyen şey şu ki Almanya’ya gitmenin ve çalışmanın yolu; meslek, akademik derece, iş deneyimi, dil bilgisi gibi birçok kritere bağlı olmaya devam edecek.
Ancak, 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren hükümler gereği Almanya'da iş bulup Mavi Kart alarak gidebilmede maaş sınırı düşürüldü. Bu kapsamda yıllık 39 bin 682 euro brüt maaşlı iş bulanlara Mavi Kart verilecek.
Ayrıca Almanya işçi alımında nitelikli personelle ilgili meslek grupları da genişletildi. Buna göre matematik, doğa bilimleri, mühendislik, tıp gibi alanlardaki yetişmiş elemanlar alınacak. Bunun yanın sıra çeşitli meslek grupları da iş buldukları takdirde Mavi Kart alıp Almanya’ya gidebilecek.
2- Nitelikli Göç Yasası Neleri Değiştirecek?
Yeni yasayla hükümet öncelikli olarak AB dışından gelecek nitelikli işçiler için Almanya’da iş bulmayı daha kolay ve cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Yasanın getirdiği avantajları maddeler halinde özetlemek gerekirse:
- Yeni yasa, Mavi Kart için istenilen maaş sınırını yıllık brüt 43 bin 800 euroya düşürecek.
- Yeni yasa Mavi Kart sahiplerine ayrıca iş değiştirme, ailelerini Almanya'ya getirme ve AB'de daimi ikamet izni alma konularında kolaylık sağlayacak. Almanya işçi alımına dair en güncel gelişme Fırsat Kartı uygulamasıdır.
- Yeni yasa ile ayrıca nitelikli işçiler kendi öğrenim ve niteliklerinin dışında bir alanda da çalışabilecekler. Önceki uygulamada, örneğin bir hukukçunun bankacılık sektöründe çalışmasına, kendi orijinal niteliklerinin dışında olması sebebiyle izin verilmiyordu.
- Yasanın getirdiği önemli değişikliklerden biri de Fırsat Kart (Chancenkarte) uygulaması olacak. Kanada modeline dayalı bir puan sistemine sahip olacak Fırsat Kart, finansal durumlarını güvence altına alabilecek kişilere bir yıl süreyle verilecek ve Almanya’dan iş aramalarına olanak sağlayacak yeni bir iş arama vizesi modeli olacak.
- Fırsat Kart ile Almanya’ya girebilmek için göçmenlerin 10 üzerinden en az 6 puan alması gerekecek ve puan almak için gereken kriterler Almanca dil yeterliliği, yaş ve Almanya ile bağlantı gibi faktörler olacak. Asgari Almanca dil gereksinimi A2’den A1’e düşürülecek, ayrıca B2 seviyesinde İngilizce yeterliliğine sahip olmak da başka bir seçenek olarak kabul edilebilecek.
- Yasa ayrıca Almanya’ya turist vizesiyle gelenler için de kolaylık sağlayacak. Turist vizesi ile Almanya’ya gelenler, bir iş bulmaları halinde ülkelerine dönmelerine gerek kalmadan çalışma izni alabilecek.
- Nitelikli işçilerin sınırsız yerleşim izni (Niederlassungserlaubnis) almasına imkan veren süre dört yıldan üç yıla indirilirken aile birleşiminin de kapsamı genişletilecek. Almanya'da nitelikli işçilere aile birleşimi vizesi ile katılabilecek kişiler ise sadece kişinin eşi ve çocukları olmayacak. Aynı zamanda ebeveynler de yanlarına katılabilecek.
Almanya İşçi Alımı Hangi Mesleklerde Yapılıyor?
Almanya'da birçok sektörde nitelikli işgücü aranmaktadır. Almanya işçi alımı aşağıdaki meslek gruplarında yapılıyor:
- Aşçı,
- İnşaat İşçisi,
- Hemşireler,
- Yaşlı ve Hasta Bakıcılar,
- Kaynakçı,
- İnternet Teknolojisi,
- Ağır Sanayi ve Metal Sanayi İşçisi,
- Gastronomi,
- Eğitim,
- Sağlık Hizmetleri.
gibi mesleklerde daha çok alım yapılıyor. Ancak Almanya işçi alımına dair tüm mesleklerin şansı olduğunu söyleyelim.
Almanya Maaşları 2023: Ortalama Maaşlar!
Almanya'da işçi olarak çalışmayı düşünen kişilere sunulan maaşlar sektöre göre değişiklik gösterir. Almanya'da ortalama maaşlar aşağıdaki gibidir:
- En düşük Almanya asgari ücret 2,100 Euro (61.944,50 TL)'dir.
- En yüksek maaşlar sektör ve mesleğe göre değişmekle beraber 37,000 Euro (1.091,30 TL) ortalama rakam verilebilir.
Almanya İşçi Alımı İçin Örnek Araştırma
Almanya temsilcisi Ali Gülen'in araştırdığı listeye göre ise Almanya'nın “İş Vizesi - D vize” vererek yasal yollardan Almanya'ya götüreceği gruplar şöyle:
- İmalat sektöründe uzman kişiler
- Sosyal hizmet uzmanları
- Su ve kalorifer tesisatçıları
- Finans ve sigorta alanında uzman, yönetici kişiler
- Madencilik, inşaat ve lojistik sektöründe yetişmiş elemanlar
- Fizikçi ve astronomlar
- Bilgi ve iletişim teknolojisi hizmeti verenler
- Meteorologlar
- Medya ve iletişim uzmanları, dil bilen gazeteciler
- Bilgisayar uzmanları ve her türlü bilgisayar programcıları
- Kimyagerler
- Jeolog ve jeofizikçiler
- Matematikçi ve istatikçiler
- Tarım, orman ve balıkçılık alanında uzmanlar veya danışmanlar
- Biyolog, botanikçi, zoolog ve buna yakın meslek erbabı kişiler
- Çocuk yuvası eğitmenleri, kreş ve çocuk bakımı ile ilgilenenler
- Veterinerler
- Diş hekimleri, eczacılar
- Hemşire, ebe ve yaşlı bakım hizmeti verenler
- Çevre bilimcileri ve araştırmacılar
Almanya işçi alımı sektör ve meslekler itibariyle bu şekilde gerçekleştiriliyor. Genel olarak bu sektördeki kişilerin Almanya'da çalışma olasılığının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Almanya'da İşçi Alımı: Başvuru İçin Gerekli Belgeler
Almanya'da çalışmak için belirli şartları taşımanız gerekiyor. Eğer bu şartları taşıyorsanız, vize ve oturum izni için aşağıdaki belgeleri toplamanız gerekir.
Almanya işçi alımında başvuru belgeleri aşağıdaki gibidir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Ehliyet fotokopisi
- Adli sicil kaydı
- İkametgah belgesi
- Diploma
- Sağlık raporu
- Mesleki yeterlilik belgesi
- Nüfus kayıt örneği
- Almanca tercümesi yapılmış özgeçmiş
- İş deneyiminizi gösteren hizmet dökümü
- Pasaport fotokopisi (3 yıllık)
- 6 ay içinde çekilen 6 tane biyometrik fotoğraf
Almanya Fırsat Kartı Şartları
1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giren yasanın bazı gereklilikleri de bulunuyor. Buna göre ilgili sektörlerde uzman kişiler ilk olarak bu alandaki uzmanlığını belgelemek ve en azından A2 düzeyinde Almanca bilgisine sahip olmak zorunda. Ancak mühendislik ve IT gibi alanlarda sadece İngilizce de yeterli olabiliyor.
Ayrıca teklif edilen yaş sınırı 45 olarak gösteriliyor ancak bunun üzerinde de ihtiyaç olması halinde eleman alımı yapılabiliyor. Almanya işçi alımı için bu şartları taşımanız gerekiyor.
Almanya'da 12 ay Mavi Kart ile çalışan kişi ise daha sonra oturma izni alabiliyor. AB üyesi ülkelerde ise 90 gün Mavi Kart ile çalışan kişi, Almanya'ya giderek 12 aylık çalışma sonrasında bağımsız oturma izni alabiliyor.
Turist vizesi ile gelmiş olanlar ise iş başvurusunun kabul edilmesi halinde ülkede iş vizesi ile kalabiliyor. Bu kişiler ayrıca masraflarını kendi karşılaması şartıyla daha sonra ailelerini de yanlarına alma imkanına sahip oluyor.
Almanya’da Kaç Türk Var?
Almanya’daki Türk vatandaşlarının sayısı 1,5 milyona yaklaşırken, Alman vatandaşlığına geçenlerle birlikte ülkede 3,5 milyon civarında Türk yaşadığı tahmin ediliyor. Buna rağmen hala Türkiye’den Almanya işçi alımından faydalanmak isteyen bir kitle bulunuyor.
Almanya işçi alımı na dair diğer bilgileri verelim...
Mart 2024'te ne değişecek?
Nitelikli personelin durumu Mart 2024'ten sonra ise daha da iyileşecek. Tüm şartlar yerine getirilmişse kısa sürede ülkede oturma iznine hak kazanılacak. Çalışılan alanlardaki meslek sınırlaması kaldırılacak ve isteyen istediği işte çalışabilecek. Dil şartı ise yumuşatılacak.
Haziran 2024'te ne değişecek?
Bu tarihten sonra ise Fırsat Kartı sistemi devreye girecek. ABD, Kanada, Avustralya modeli başlayacak. Üniversite diploması, meslek diplaması ya da uzmanlık belgesi ile ilgili eyalette kolay tanınacak.
Bunu ise önceden Türkiye'de hazırlamak yeterli olacak. Buna göre denklik yerine tanıma sistemi uygulanacak. Almanya ile bağlantı, dil bilme, uzmanlık, yaş gibi kriterler ile 10 puan üzerinden en az 6 puan almak oturum için yeterli olacak.
Süre kısaltılıyor!
Almanya'da uzun yıllardır yaşayan göçmenler daha hızlı vatandaş olabilecek. Buna göre, Almanya'da vatandaşlığa geçmek için mevcut 8 yıl şartı 5 yıla inecek.
67 yaşından büyükler için vatandaşlığa kabulün ön koşulu olarak yazılı sınav şartı yerine mülakat yeterli olacak.
Almanya'da yaşayan ve 5 yıl boyunca yasal olarak çalışmış bir yabancının çocuğu da daha çabuk Alman vatandaşı olabilecek.
Almanya işçi alımına dair güncel bilgiler bu şekildedir. Başvuru sürecine dair yorumlarınız için YORUMLAR kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Başvuru sürecinde destek almak için Gençlik Göç Danışma Merkezleri ve Yetişkinler için Göç Danışma Merkezleri’nden faydalanabilirsiniz. Buradaki personel birçok dilde hizmet vermektedir.